פייסבוק כובשת את עולם הצ'ט; רכשה את ווטסאפ ב-19 מיליארד דולר
באחת העסקאות הגדולות ביותר בתחום השירותים המקוונים, קנתה הרשת החברתית את הגדולה שבמתחרותיה. העסקה תתבצע במניות (12 מיליארד דולר) ובמזומן (4 מיליארד) בנוסף, 3 מיליארד דולר במניות חסומות יועברו למייסדי ועובדי ווטסאפ אם יישארו בחברה במשך 4 שנים
- "Whatsapp היא הסכנה הגדולה ביותר למשפחה היהודית"
- בלי קמפיינים ופרסומות: ווטסאפ הגיעה ל-400 מיליון משתמשים
- גביע הצ'ט מחליף ידיים: Whatsapp עקפה את פייסבוק מסנג'ר
מדובר בעסקה הגדולה ביותר בתולדות פייסבוק ואחת הגדולות בעולם הטכנולוגיה (עסקת גוגל-מוטורולה מוביליטי, לשם השוואה, עמדה רק על כ-12.6 מיליארד דולר). העסקה תתבצע חלקה בחילופי מניות (12 מיליארד דולר) וחלקה במזומן (4 מיליארד). העסקה כוללת עוד 3 מיליארד דולר במניות פייסבוק חסומות, בהן יזכו עובדי ומייסדי ווטסאפ ב-3 מיליארד דולר אם יישארו לעבוד בחברה 4 שנים לאחר ביצוע העיסקה.
בהודעה שהעבירה הנהלת הרשת החברתית לרשות לניירות ערך בארה"ב הוגדרה העסקה כמיזוג בין שתי החברות, במסגרתו תהפוך ווטסאפ לחטיבה בבעלות מלאה של פייסבוק. מייסד ומנכ"ל ווטסאפ, יאן קום, יצטרף לדירקטוריון פייסבוק ואף שהחברה לא התייחסה לכך נראה שהוא ימשיך לעמוד בראשה.
"ווטסאפ נמצאת בדרכה לחבר מיליארד אנשים. שירותים שמגיעים לנקודת ציון זאת הם בעלי ערך רב מאוד", אמר מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, בהודעה לעיתונות. “אני מכיר את יאן הרבה זמן ונרגש לשתף פעולה איתו ועם הצוות שלו על מנת להפוך את העולם לפתוח ומחובר יותר".
קום אמר: “מעורבות המשתמשים הגבוהה של ווטסאפ והגידול המהיר מונעים בזכות יכולות המסרים המיידים העוצמתיות שאנו מספקים. אנחנו נרגשים וזהו כבוד בעבורנו לשתף פעולה עם מארק ועם פייסבוק בעודנו ממשיכים להביא את המוצר שלנו ליותר אנשים מסביב לעולם".
מאיום לנכס אסטרטגי
המהלך התקבל בהפתעה, כאשר בניגוד לעסקאות אחרות בסדר גודל זה לא קדמו לו שמועות על מגעים בין שני הצדדים. עם זאת, מדובר בעסקה מתבקשת מבחינת פייסבוק שהופכת את אחד האיומים הגדולים על עתידה לנכס: שירותי מסרים מידיים, ובראשם ווטסאפ, נחשבים זה זמן רב לאיום על פייסבוק שכן הם מושכים משתמשים רבים, בעיקר צעירים, שמעדיפים את צורת התקשורת הפרטית יחסית שהם מציעים על פני הפומביות של הרשת החברתית.
אפליקציית הצ'ט הצליחה להפוך לפופולרית ביותר מסוגה בעולם ללא מאמצי שיווק ופרסום; לפי נתונים שפרסמה החברה בדצמבר, יש לה יותר מ-400 מיליון משתמשים פעילים בחודש, שכרבע מהם הצטרפו ברבעון האחרון של 2013.
פייסבוק ניסתה להתמודד עם איום זה באמצעות קידום שירות המסרים המידיים שלה, פייסבוק מסנג'ר, אך עד עתה היא לא הצליחה להתחרות בפופולריות של ווטסאפ. במהלך זה, הופכת פייסבוק את החברה הקטנה (בה 50 עובדים בלבד) שהיוותה את אחד האיומים הגדולים על עתידה לאחד ממנועי הצמיחה החדשים שלה.
האם תשחזר פייסבוק את הצלחת עסקת אינסטגרם?
לא מדובר בפעם הראשונה שפייסבוק מבצעת מהלך דומה. לפני כשנתיים, כשהייתה ערב ההנפקה, סבלה פייסבוק מנוכחות חלשה בעולם המובייל. אחד האמצעים להתמודדות עם בעיה זו היה רכישת אפליקציית אינסטגרם הפופולרית, בעסקה שהוערכה אז בשווי של מיליארד דולר.
הרכישה התבררה כהצלחה מסחררת והייתה בין הגורמים שהפכו את פייסבוק לחברת מובייל מצליחה: כיום מרבית הכנסות החברה מפרסום מגיעות מתחום זה. אם רכישת ווטסאפ תזכה לאותה הצלחה כמו רכישת אינסטגרם, פייסבוק תהיה גם מעצמת מסרים מיידים, וכל המבקרים שהזהירו שסופה קרב בגלל שירותים אלו ייאלצו למצוא איום חדש על עתידה.