דו"ח טכנולוגי
ארדואן נגד פייסבוק
הכסא הרועד של שליט טורקיה גורם לו, לא בפעם הראשונה, לאבד עשתונות; תביעה נגד האיחוד של פייסבוק ו-ווטסאפ; אריק שמידט חולם על רובוטים וכמה קל לעבוד על סטארטאפיסטים
השליט נגד ההמון
המחאות נגד שלטונו האוטוריטרי של ראש ממשלת טורקיה, ארדואן, מביאות לו את הסעיף – והוא לא היה ידוע בתור הטיפוס הרגוע בשכונה עוד קודם. לקראת הבחירות המקומיות בטורקיה, שמהן הוא כנראה חושש, הודיע ארדואן שאחרי הבחירות, הוא שוקל ברצינות לאסור על פייסבוק ויוטיוב בארצו. "לא ניתן לאומה הזו להטרף על ידי יוטיוב, פייסבוק או מה שלא יהיה," ייבב. ארדואן אמר עוד שהוא לא חושש מהתגובה הבינלאומית.
בטורקיה כבר חסמו בעבר את יוטיוב, בעיקר משום שניתן היה למצוא בשירות סרטונים שמעליבים את אבי טורקיה המודרנית, מוצטפה כאמל הידוע כאטאטורק. החסימה הזו היתה חלק מכת אטאטורק שהיתה חלק מהבסיס הרעוע של טורקיה החילונית והמודרנית.
אבל כאן כבר מדובר על משהו אחר לגמרי. ארדואן, שמתמודד עם פרשיית שחיתות נרחבת במיוחד, רוצה לסתום את הפיות של מתנגדיו פשוט על ידי סגירת הפלטפורמות בהם הם משתמשים. להרבה מאד טורקים זה נראה כמו רעיון רע, במיוחד משום שהם דווקא כן חוששים מתגובה בינלאומית. כל הצהרה כזו של ארדואן מרחיקה עוד יותר את הסיכוי שטורקיה תצטרף לאיחוד האירופי.
נשיא טורקיה, עבדאללה גול, אמר שהוא לא ישתף פעולה עם היוזמה החדשה של חברו למפלגה, וש"דברים כמו יוטיוב ופייסבוק מקובלים בעולם כולו, ואי אפשר להעלות על הדעת את סגירתם. נסיגה לאחור בתחום החירויות היא מחוץ לתחום בטורקיה. תמיד חשנו גאים ברפורמות שמקדמות חירויות; תמיד נתקדם קדימה."
אולי כדאי לארדואן ללמוד לקח ממובארק. במצריים, ההפגנות הפכו להמוניות באמת רק אחרי סגירת הרשת. המוני אזרחים יצאו לרחובות לברר מה לעזאזל קורה, למדו על ההפגנות וסגירת הרשת בהוראת הממשלה, והתחרפנו.
רגולטור, אתה ער?
בוזזת הפרטיות המובילה בעולם, פייסבוק, הודיעה לפני מספר שבועות על רכישת אחת מפלטפורמות הצ'אט הפופולריות, ווטסאפ. אחת הסיבות לרכישה היתה העובדה שיותר מדי אנשים נוטשים את פייסבוק ונסים לווטסאפ, ומארק צוקרברג חש צורך להוכיח שיש לו מספיק כסף כדי לרדוף אחריהם גם לשם.
שורה של ארגוני פרטיות לא בדיוק קפצו משמחה כשהם שמעו על המכירה, והם הגישו תלונה ל-FTC, רשות הסחר הפדרלית, נגד העסקה. בין מגישי התלונה אפשר למצוא את קבוצת EPIC, שהתפרסמה בשעתו בכך שנעצה יתד בלב מפלצת פרטיות אחרת: באזז של גוגל.
המתלוננים מציינים, בצדק, שווטסאפ בנתה את המוניטין שלה ואת מאגר המשתמשים שלה בהסתמך על ההבטחה שהיא לעולם לא תציג למשתמשים פרסומות, ובהתאם גם לא תמכור את המידע שלהם לגרועים שבבני האדם, המפרסמים. פייסבוק, מצד שני, מוכרת מידע כזה באופן שגרתי וחיה מכך שהיא מציגה פרסומות לקהל השבוי-למחצה שלה.
המתלוננים מבקשים שהרשות תפתח בחקירה, בנסיון לברר האם פייסבוק תקבל גישה למידע המשתמשים של ווטסאפ, ואם כן, מה יותר לה לעשות בו; במידה והיא תקבל גישה למידע לצרכים מסחריים, הדרישה היא לעצור את המכירה; באם המכירה תמשיך בכל זאת, הדרישה היא לבודד את משתמשי ווטסאפ מתרגילי בזיזת הפרטיות של פייסבוק.
לפני שנתיים, הסבירות שבקשה כזו תיענה, בעסקה של (הרבה יותר מדי) מיליארדים, היתה אפסית. אחרי סנודן, מצד שני, זה מגרש משחקים אחר.
אני, אישית, דווקא מברך את אדונינו החדשים, הרובוטים
אריק שמידט פותח שוב את הפה.
היו"ר של גוגל ידוע בטכנו-אוטופיזם שלו, שלעתים יכול לגרום לצמרמורת בקרב מאזינים שלא מסכימים לעמדותיו. מחלקת יחסי הציבור של גוגל חיה באימה מכל התבטאות שלו. הפליטה הנוכחית לא כל כך מזעזעת, אבל עדיין. אריק שמיט הודיע קוממיות שגוגל עורכת ניסויים בבינה מלאכותית והצהיר שבקרוב, רובוטים יהיו בכל מקום, ושזה יהיה דבר טוב דווקא.
מילא רובוטים, הם כבר פה. מילא שהם יהיו טובים – רובנו גדלנו על סדרת הרובוטים של אסימוב, כך שאנחנו בהחלט יכולים להמשיג את הרעיון. אבל "בכל מקום"? כלומר, יהיו איתנו בכל מקום וכמובן יתעדו את כל מה שאנחנו עושים. כמו ה-NSA, רק על ספידים ועם מחויבות לבעלי המניות. אז, לא, לא תודה, אריק. דיברת פעם על המנעותה של גוגל מלחצות את קו הקריפיות; אולי כדאי שתחשוב על ההצהרה החדשה שלך שוב, ותבחן אותה לאור מה שלמדנו בחצי השנה האחרונה.
כמה קל לעבוד על אנשי טכנולוגיה, פרק 3,425
בימים אלה נערך כנס SXSW, פסטיבל טכנולוגיה ומדיה, והכותב מוצא את עצמו לוקח יותר כדורים נגד כאב ראש בגלל כל הזבל שזורם משם. SXSW נודע בעיקר בההתלהבות הלא-מוצדקת של משתתפיו, וההתעקשות שלהם לדווח עליו בזמן אמת ועל כל המיזמים החדשים שנחשפים שם. תוך כמה חודשים מסתבר שאותם מיזמים מעניינים רק את באי הכנס, ללא כל הצדקה מסחרית.
בסוף השבוע נשבר שם שיא. האפליקציה שמשכה את עיקר תשומת הלב היתה Livr, משחק מילים על Liver, החלק הזה בגוף שצריך להתמודד עם כל האלכוהול שאתם צורכים. מה ש-Livr עושה בחיים הוא לבחון רמת השכרות משותפת של קבוצת חברים, כך שכל המשתמשים יהיו באותה רמת שכרות ולאף אחד לא יהיה יתרון, או בעצם חסרון, על/מול האחרים – ואז מטיל עליהם לבצע מטלות מטומטמות בנוסח המשחק "אמת או חובה." האפליקציה מגיעה עם דונגל שמאפשר בדיקת אלכוהול בשאיפה.
נשמע כמו אפליקציית SXSW קלאסית – יומרנית, ריקנית, חסרת כל תוחלת או עניין בציבור הכללי, אבל מתקבלת בהתלהבות בקרב האנשים שמופתעים פעם אחר פעם שלא כל העולם עבר לביטקוין. יש רק בעיה אחת: היא מזויפת לגמרי.
היוצרים של האפליקציה – או, אם לדייק, הסרטון שמאחורי האפליקציה – מודים כעת שהרעיון היה למתוח ביקורת, וגם לרדת קצת, על סצינת הסטארטאפים. זה לא הפריע להם, כמסתבר, לנסות לשים יד על הקניין הרוחני, כי הם חושבים שזו רק שאלה של זמן עד שמישהו יעשה את זה. אחרי הכל, לא מדובר ברעיון מופרך יותר מהרעיונות האחרים שמופצים כעת ב-SXSW.
קצרצרים
1. זוכרים את האייפון 5C, הנסיון של אפל לומר שהיא יכולה לגוון ושהיא יכולה להוזיל קלות את מחירי הגרוטאות שלה? גם אנחנו לא. על פי דיווחים שמגיעים מטייוואן, מיליוני מכשירים נערמים במחסנים, ואפילו המכירות של האייפון 4 – שני דורות אחורה – מוצלחות יותר. הסיבה, ככל הנראה: אפל רצתה לשווק גרוטאה זולה, אבל, ראה זה פלא, מכרה אותה במחיר מופקע. החברה, כך דווח, הבינה שיש פה בעיה והיא מייצרת כעת כמויות גדולות של האייפון 4, כדי למכור אותו במחיר זול במיוחד בשווקים מתפתחים.
2. יש כמסתבר אפליקציה בשם Yik Yak, שמאפשרת לאנשים להתחבר לצ'אט קבוצתי של אנשים בסביבתם שמכיל עד 500 איש. אלוהים יודעת למה מישהו טרח להשקיע כסף בדבר הזה, אבל מצד שני ראינו כבר השקעה של מיליונים בדוכן טוסטים, כי המייסד שלו עשה פעם משהו מוצלח, כך שזה כנראה לא צריך להפתיע יותר מדי. על כל פנים, החברה שבנתה את האפליקציה בחרה לפני מספר ימים להפוך אותה ללא זמינה בשיקאגו, אחרי שהסתבר שצעירים בעיר השתמשו בה כדי להטריד, להקניט, ולאיים זה על זה. אז סחתיין על הרגישות החברתית, אבל מה לעזאזל ציפיתם שיקרה?
3. תחת הנהגתה של מאריסה מאייר, רכשה יאהו בשנים האחרונות 35 חברות סטארטאפ. נשמע מגניב, עד שקולטים שיאהו בעצם הרגה 31 מהחברות הללו. כלומר, יאהו היא המקום שאליו הולכים רעיונות – כנראה לא מי יודע מה מוצלחים, אכן – כדי למות. יאהו קונה את החברות כדי לאסוף את אנשי הצוות שלהם, שמתבקשים עם רכישתם להצטרף לכיוון החדש של יאהו, ובתור התחלה להסביר ליאהו מה בעצם הכיוון החדש ואיך הוא סותר לחלוטין את הכיוון של המנכ"ל הקודם. יותר ויותר נראה שיאהו היא ההפרכה האולטימטיבית לטענה שחברות מתנהלות איהרנטית נכון יותר מגופים ציבוריים.
4. האם תמיד רציתם להיות בעליו של מפציץ גרעיני? אם כן, תוכלו למצוא באיביי מפציץ סובייטי ותיק עם קילומטראז' יחסית נמוך במחיר סביר. תוכלו להיות קנאת השכונה שלכם, אם תוכלו למצוא איזה דונם פנוי להחנות אותו. מדובר במפציץ מסוג Tu-95. הוא נמצא כרגע בשדה תעופה באוקראינה ותצטרכו לקחת אותו משם, והמטוס אינו שמיש לטיסה ותצטרכו להשמיש אותו. חוץ מזה, נשמע נהדר. אל תלך לביטוח לאומי בלעדיו.
5. לתושבי מדינות אנגלוסקסיות יש פטיש משונה לריח של בייקון נחרך. בעבר כבר נתקלנו בשעון מעורר שהרעיון שלו הוא רצועות בייקון שנקלה לאיטו בתוך טוסטר אובן מיניאטורי ומפיץ את הריח בחדר, כך שהמשתמש יכול להתעורר מריח נעים – כך נהוג לחשוב – וגם לקבל התחלה של ארוחת בוקר עם תוספת של התקף לב. כעת מגיע ההמשך: אוסקר מאייר, ענקית בשר אמריקאית, מתחילה לשווק גם דונגל לאייפון, שעם חיבורו אל הגרוטאה מאפשר למשתמש לשאוף ריח בייקון. הגרוטאה נמכרת בשיווק מוגבל והיא תעלה לכם, בהנחה שיש לכם יותר כסף משכל, 40 דולר.