$
הייטק והון סיכון

ניתוח כלכליסט

פייסבוק מתכננת להשתלט לכם גם על המציאות

ההכרזה של הרשת החברתית הגדולה על רכישת אוקולוס, מפתחת קסדת המציאות המדומה אוקולוס ריפט, מסמנת את כניסתה לתחום החומרה ולניסיון ליצור את המהפכה הבאה בדרך שבה אנשים מתקשרים עם העולם

עומר כביר והראל עילם 07:1227.03.14

זו לא הרכישה הגדולה ביותר בתולדות פייסבוק. זו אולי לא הרכישה המשמעותית ביותר שביצעה הרשת החברתית הגדולה בעולם. אבל 2.2 מיליארד הדולרים שהשילה החברה כדי לרכוש את Oculus VR, מפתחת קסדת המציאות המדומה Oculus Rift, מספקים לפייסבוק את מה שניתן להגדיר ללא ספק כרכישה המסקרנת ביותר בתולדותיה.

 

השמועות, התחזיות וההשערות כבר משתוללות לגבי משמעות הרכישה, והפיכתה האפשרית של פייסבוק מרשת חברתית לחברת חומרה ומפתחת מובילה של מוצרי גיימינג ומחשוב לביש. עתיד שבו פייסבוק היא תמנון רב־זרועות כמו גוגל, עם פעילויות בתחומים רבים. לא בטוח שזה עתיד ורוד, אבל הוא בהחלט מסעיר ומעניין.

 

פייסבוק הודיעה על רכישת אוקולוס, העסקה השנייה הגדולה ביותר בתולדותיה, ביום שלישי בלילה. שווי העסקה הוא 2.2 מיליארד דולר והיא כוללת תשלום של 400 מיליון דולר במזומן, 23.1 מיליון מניות של פייסבוק בשווי כולל נוכחי של 1.5 מיליארד דולר, ותשלום של 300 מיליון דולר במענק מזומן שייפרס הדרגתית. העסקה צפויה להיסגר במהלך החודשים הקרובים.

 

למשוך את הגיימרים הכבדים

 

אוקולוס פיתחה טכנולוגיית מציאות מדומה מתקדמת והיא ידועה בעיקר בזכות קמפיין הקיקסטארטר המצליח שלה, שבמסגרתו גייסה ב־2012 סכום מרשים של 2.44 מיליון דולר וצברה יותר מ־75 אלף הזמנות מראש למוצריה. בהקשר זה, העסקה מראה את הכוח העצום שיש לגיוס המונים: חברה שהתחילה בפרויקט קיקסטארטר קטן הצליחה בתוך כמה חודשים לגייס את כל השמות הגדולים בתעשייה ובתוך שנתיים להימכר תמורת 2.2 מיליארד דולר. הדבר מראה כי לדעת הקהל יש כוח עצום, ובהחלט יעודד עוד חברות לנסות את מזלן באתרי גיוס המונים.

 

המוצר המוכר ביותר של אוקולוס הוא קסדת המציאות המדומה אוקולוס ריפט. הקסדה מכסה את עיניו של הלובש, מטמיעה אותו במשחק, ומאפשרת לו לשחק כאילו הוא חלק מהסביבה שבה מתרחש המשחק. בניגוד למוצרים דומים שהוצגו ושווקו לאורך השנים, הקסדה שזמינה בשלב זה למפתחים בלבד גררה התלהבות רבה, הועמדה פעמיים לפרס המבקרים של כנס המשחקים E3, וב־2013 זכתה בפרס "המוצר הטוב ביותר בתחום החומרה/נלווים".

אוקולוס הצליחה להחזיר את עניין הציבור והתעשייה בקונספט של מציאות מדומה, תחום שפרח ודעך בשנות התשעים, אבל השאלה הגדולה שהרכישה מעלה היא למה פייסבוק - שכל עיסוקה עד היום היה בתחום שירותי הרשת - תתעניין בתחום כל כך ניסיוני שבו אין לה שום ניסיון עבר.

 

זה זמן רב דובר על כניסה אפשרית של פייסבוק לתחום החומרה, אבל ההערכות התמקדו עד עתה בפיתוח סמארטפון משלה. בעוד כניסה של פייסבוק לתחום המובייל נשמעת הגיונית - שכן מרבית משתמשי הרשת החברתית משתמשים בה דרך המובייל, ושליטה על צד החומרה תאפשר לה ליצור חוויית שימוש מעמיקה וטובה יותר - הכניסה לשיא החדשנות בתחום הגיימינג נראית על פניו כתמוהה.

 

פאלמר לאקי, מייסד אוקולוס פאלמר לאקי, מייסד אוקולוס

 

פייסבוק היא אמנם פלטפורמת גיימינג פופולרית, עם משחקי קז'ואל כמו קנדי קראש או פארמוויל שהפכו באמצעותה ללהיטי ענק, אבל גיימרים כבדים - אלו שמוציאים אלפי דולרים על חומרה ומשחקים - לא בדיוק התחברו לפייסבוק בהקשר זה. יכול להיות שהרכישה היא דרכה של פייסבוק להתחיל ולכבוש את לבו של נתח השוק הזה, שמספר המשתמשים בו קטן יחסית אך רובו מוציא סכומי כסף גדולים.

 

אוקולוס כבר משכה המון עניין בתעשייה - מאות אלפי הזמנות מראש לדגם המסחרי, ומפתחי משחקים רבים שהכריזו כי יפתחו גרסה למשחקיהם שכוללת את אוקולוס כמו CCP, יוצרת משחק הרשת EVE, וכריס רוברטס, היוצר האגדי של סדרת משחקי ווינג קומנדר שמפתח כעת את סטאר סיטיזן. וכמובן, אי אפשר להתעלם מסמנכ"ל הטכנולוגיות של אוקולוס ג'ון קארמק, יוצר משחקי דום.

  

 

צוקרברג רוצה עוד מהפכה

 

אם הכוונה של פייסבוק היא אכן לכבוש את לב הגיימרים, היא תגלה שמדובר במטרה קשה ממה שקיוותה. ספק אם הרשת החברתית חזתה את עוצמת התגובה השלילית בקרב תעשיית הגיימינג לעסקה. מרקוס פרסון, יוצר המשחק מיינקראפט, כבר הכריז כי יבטל את גרסת המשחק שתכנן לאוקולוס. "ביטלתי את העסקה. פייסבוק מפחידה אותי", הוא אמר. ג'ושוע טופולסקי, אחד העיתונאים הבכירים בתחום הטכנולוגיה, הסכים איתו: "כשירות, פייסבוק מרגשת. כפלטפורמה, היא מפחידה". בעמוד של אוקולוס פורסמו מאות תגובות מצד מפתחי משחקים, גיימרים, תומכי קיקסטארטר ומתכנתים, שכולם פרסמו תגובות שליליות להחלטה. רבים הצהירו כי יבקשו לבטל את ההזמנה שלהם לקסדה העתידית של אוקולוס.

 

הבאתם של גיימרים רציניים לפייסבוק עדיין נראית כחזון צנוע לעומת מה שסביר להניח שמייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג באמת מתכנן. התוכניות שלו מדברות על מהפכה משמעותית לא פחות ממהפכת המובייל שהציתה אפל ב־2007 עם השקת האייפון.

 

"המטרה שלנו היא להפוך את העולם ליותר פתוח ומחובר", אמר צוקרברג בפוסט שפרסם בפייסבוק בעקבות העסקה. "מעבר למשחקים, אנחנו נהפוך את אוקולוס לפלטפורמה להרבה חוויות אחרות. דמיינו את עצמכם יושבים על המגרש במשחק ספורט, לומדים בכיתה עם סטודנטים ומורים מכל העולם, או מתייעצים עם רופאים פנים מול פנים רק באמצעות חבישת המשקפיים בבית. מדובר בפלטפורמת תקשורת חדשה באמת. אנחנו מאמינים שיום אחד הטכנולוגיה הזו תהפוך לחלק מחיי היומיום של מיליארדי אנשים".

 

מארק צוקרברג מארק צוקרברג

 

פייסבוק היא לא חברת הטכנולוגיה הראשונה להיכנס לתחום המחשוב הלביש. ליצרניות חומרה כמו LG, מוטורולה מוביליטי ואפל יש שעונים חכמים שנחשפו לאחרונה או עתידים להיחשף בקרוב; לסמסונג ולסוני יש שעונים חכמים שכבר נמצאים בשוק; וגוגל רצה קדימה עם גרסה מיוחדת של אנדרואיד לשעונים חכמים ועם המשקפיים החכמים גוגל גלאס.

 

אבל ברכישה של אוקולוס ייתכן שפייסבוק בדרך לעקוף את כולן. צוקרברג לא חושב בקטן על החזון של השנה הבאה עם שעון חכם, הוא אפילו לא מסתכל קדימה לעוד שלוש־ארבע שנים עם סתם משקפיים חכמים שמציגים התראות. צוקרברג התחיל השבוע לבנות את החזון של העשור הבא - פלטפורמה חדשה, שכמו הרשת החברתית יכולה לשנות את הדרך שבה אנו מתקשרים עם העולם.

 

לא במקרה השווה אחד המשקיעים באוקולוס את העסקה הנוכחית לעסקה חשובה אחרת, מלפני תשע שנים. "הדרך להבין את הרכישה הזו היא לחשוב על העסקה שבה קנתה גוגל את אנדרואיד ב־2005", אמר כריס דיקסון, שותף בקרן ההון סיכון אנדרסן הורוביץ. "פייסבוק מאמינה שמציאות מדומה תהפוך לפלטפורמה המשמעותית הבאה, כמו שקרה עם המובייל, והיא רוצה לוודא שיש לה נוכחות משמעותית שם".

 

אנדרואיד הפכה את גוגל למעצמת מובייל ולמפתחת הפלטפורמה הפופולרית בתחום, וסייעה להפוך אותה ממנוע חיפוש ופרסום לחברה מגוונת ורבת־שלוחות. צוקרברג בונה על כך שאוקולוס תעשה לפייסבוק לא פחות: תהפוך אותה לגורם הדומיננטי בפלטפורמת התקשורת הגדולה הבאה, ותאפשר לה לפרוץ את גבול הפעילות של הרשתות החברתיות ולהפוך לתאגיד רב־גוני ובעל פעילות ענפה.

 

זה חזון טוב מאוד לצוקרברג ולפייסבוק, אבל כזה שלכל הפחות צריך לעורר דאגה בקרב משתמשים. פייסבוק כבר מפחידה מספיק כמו שהיא היום, בגלל כל המידע האישי שעליו היא חולשת. עתיד שבו היא גם מחזיקה בשליטה בפלטפורמת החומרה שבה אנו מתקשרים מדי יום; עתיד שבו, לפי החזון של צוקרברג, פלטפורמת המציאות המדומה נפוצה לא פחות מסמארטפונים כיום, הוא כבר על הגבול הדיסטופי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x