ישראלי תובע את גוגל ו-Waze בכ-64 מיליון שקל
לטענתו, קהילת המשתמשים סייעה רבות לפרויקט המיפוי Freemap שאיפשר את הצלחת ווייז. החברה, מצידה, השתמשה בפרויקט שהוגדר כקוד פתוח ומכרה אותו לגוגל. בית המשפט המחוזי בת"א ישקול להגדיר התביעה כייצוגית
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד Waze, מייסדיה - אהוד שבתאי, אמיר שנער, גילי שנער ואורי לוין - וגוגל ישראל. לטענת התובע, רועי גורודיש, הנתבעים גזלו קניין רוחני מהנהגים שהשתמשו באפליקצייה וסייעו בבניית פרויקט Freemap.
- הטכניון חושף: תסריט האימים שיסיט נהגים ממסלולם ב-Waze
- מייסד Waze מוביל השקעה בחברה לשיתוף זיכויים מחנויות
- מונפול הניווט הוקפא: גוגל לא תסגור את Waze - בינתיים
הפרויקט היווה בסיס לפיתוח והרחבת מסד הנתונים של אפליקציית החברה. הוא נשען על דיווחי נהגים ועבודת מפתחים.
התובע, שמיוצג על ידי עו"ד יצחק אבירם, מעריך בשלב זה את התביעה ב-64 מיליון שקל. "אין ספק כי הקמתו של הפרויקט והקמת מאגר הנתונים שאיפשר את הקמת הפרויקט ופיתוחו, נסמכים בצורה מוחלטת על הקהילה - קהילה המורכבת מאנשים רבים שנטלו חלק באופן אישי ופעיל ביצירת התוכן האמיתי לפרויקט, בהקמת התוכנה ופיתוחה ובהצלחתו של הפרויקט המוכר היום בתור Waze. העובדות מדברות בעד עצמן. אין ספק שבלי פעולות הקהילה הפרויקט לא היה קם ולא היה מתרומם".
לטענת התובע, הפרה Waze התחייבויות מפורשות שניתנו, לפיהן התוכנה, המפה והמידע שנאגר יהיו פתוחים לשימוש, על קוד המקור של התוכנה ועל המפות שבפרויקט. בנוסף, טוען גורודיש כי החברה גזלה את פרויקט Freemap מהקהילה שפיתחה אותו ומכרה אותו לגוגל.
פיצויים שיקדמו את קהילת הקוד הפתוח
לפי הבקשה לאישור הייצוגית, בית המשפט מתבקש לאשר כי קוד התוכנה של Freemap ושל waze, הינו קוד פתוח ולכן קוד התוכנה חייב לעמוד לרשות כל מי שיבקש. כמו כן, להצהיר כי כל המפות שבידי waze וכל שכבות הנתונים שבהן, שנוצרו באמצעות האפקליציה, יהיו נגישים ופתוחים לשימוש לכל מי שיחפוץ בהם.
עוד מתבקש מבית המשפט לאשר פיצוי בסכום השווה ל-50% מערך הקניין הרוחני של Waze, "המוערך נכון לעת הגשת התובענה בסך 880 מיליון דולר", כאשר בפיצוי זה צריכים לשאת הן בעלי החברה שהחזיקו כ-15% מהזכויות והן המשקיעים שהחזיקו 85% שיתבעו בשלב הבא, לשון התביעה.
פיצוי נוסף מבקש התובע הייצוגי, סכום של 100 אלף שקל לכל אחד מחברי הקבוצה כנזק סטטוטורי בגין הפגיעה בזכות המוסרית, פיצוי נוסף זהה עבור הפרת זכות היוצרים, וכן פרסום מתאים בדבר קיומה של הזכות המוסרית ובדבר זכות הקניין הרוחני המשותפת ליחידי הקבוצה. לחלופין, כך לפי הבקשה, מבקש התובע כי תוקם קרן הון להשקעה בפרויקטים של קוד פתוח בישראל, בשווי ערך הקניין הרוחני וערך התמורה של הקוד הפתוח ונתוני המפות.
מ-waze נמסר: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. אם וכאשר הוא יגיע לידינו, נלמד אותו ונגיב בהתאם".