בדיקת כלכליסט
Dell Inspiron 3138: לסטודנטים שמוכנים להתפשר
המחשב אמנם זול מאוד ונוח להקלדה וכולל מסך מגע בגודל 11.6 אינץ' - אבל ביצועיו חלשים ולא אחידים, עיצובו פשטני ורגיש לשריטות ומכות, איכות התצוגה מאכזבת וכמותה גם זמן הסוללה
אינספירון 3138 הוא לפטופ מוזל חדש של Dell, שחמוש במעבד דור רביעי מבית אינטל והגרסה החדשה ביותר של מערכת ההפעלה ווינדוס 8 מבית מיקרוסופט. אבל על מנת להוריד את המחיר לרצפה, Dell נאלצה לבצע כמה החלטות קשות. האם המחשב שווה את הכסף שלכם, נוכח התחרות?
- S451 של אסוס: לפטופ למשפחה הישראלית
- VAIO ז"ל: חייו ומותו של הלפטופ הטוב בעולם
- HP ProBook 430 G1: סטודנט חופשי
עיצוב ומבנה: פשטני ורגיש
המחשב נראה מינימליסטי מאוד; גופו עשוי פלסטיק בצבע וגימור שמזכיר אלומיניום. הצביעה אינה מוצלחת במיוחד - המחשב אוסף שריטות בחדווה, מה שעלול לשוות לו מראה מרופט תוך זמן קצר. גם סביבת המקלדת פלסטקית מאוד ופשטנית - תמצאו בה רק כפתור הפעלה כסוף (עשוי פלסטיק, כמובן). אפילו נורות חיווי אין ל-3138, למעט נורית טעינה.
עם מסך בגודל 11.6, זהו לפטופ קטן ונוח לאחיזה, עוביו 21 מ"מ בלבד ומשקלו 1.4 ק"ג. אך בשוק קיימים מחשבים בתצורה זו שהם דקים וקלים יותר. תפיסת העיצוב – מחשב שימושי אך ללא ערך מוסף - מזכירה יותר סדרות ללקוחות ארגוניים מאשר מחשבים שנועדו לצרכן.
ממשק: נוח לעבודה
מסך ה-11.6 אינץ' של האינספירון מספק תמונה סבירה לחלוטין, צבעונית ומאוזנת - אם כי לא חדה במיוחד עם רזולוציה מקסימלית של 1,366 על 768 פיקסל. ואולם, הוא מבריק מאוד ורגיש להשתקפויות; המסך אינו קריא תחת תאורה ישירה.
פריסת המקשים של המקלדת נהדרת; הכפתורים המעוגלים נעימים למגע ולמראה, וגם קלים לניקוי וחסינים למים. החיסרון הברור הוא העדר תאורה אחורית, שהולכת ונהיית סטנדרטית במחשבים בני זמננו.
באופן אישי, תמיד חשבתי שיש משהו לא טבעי במחשבים שמשלבים גם מסך מגע וגם מקלדת ומשטח עכבר. אדם מתרגל בסופו של דבר למערכת שליטה אחת, ולפעמים ריבוי אפשרויות רק מבלבל. ואולם, מסך המגע של ה-3138 מדויק (אם כי לא תומך בריבוי אצבעות), ובעוד שהטאצ'פד אינו הטוב ביותר שראיתי, בשילוב עם מסך המגע אפשר להגיע לדיוק רב.
המחשב כולל 3 שקעי USB (שניים ב-USB 3.0, ואחד USB 2.0), שקע HDMI ובאופן משמח גם שקע את'רנט - חיבור שלצערי נעדר ממחשבים רבים לאחרונה.
השקע הזה התגלה כחשוב במיוחד בהתחשב בכך שביצועי אנטנת ה-WiFi של המחשב חלשים להפליא. עם זאת, אני חייב לשבח את Dell גם על ההוספה של קורא כרטיסי SD בגודל מלא – עוד רכיב שהולך ונעלם טרם זמנו. באופן כללי, סט השקעים שלו מצוין ואף רחב יותר מזה של האולטרה-בוק הממוצע.
מולטימדיה ותוכנות: דיאטת אפליקציות
מסך ה-3138 מציג זווית צפייה מאכזבת ולא מאפשר צפייה ברורה ליותר מאדם אחד בו זמנית. איכות האודיו, לעומת זאת, מפתיעה: – עבור מחשב קטן יחסית ועם תגית מחיר נמוכה, הוא מספק צליל ששומר על יציבות גם בווליום גבוה, ומסוגל למלא חדר בצליל סטריאו איכותי. הבס שלו מעט חסר ושטוח, אבל הצלילים הגבוהים מדויקים למדי. במשחקים יש לו גם סאונד תלת ממדי כיווני מדויק.
קל מאוד לסקור את תחום התוכנה ב-3138: כמעט שאין עליו שום יישום שמותקן מראש. מלבד מספר תוכנות ניהול מחשב פשוטות, זה אחד המחשבים הנקיים ביותר שהגיע למערכת "כלכליסט". בעוד שמדובר בגישה מבורכת שאני באופן אישי הייתי שמח לראות יותר, אין ספק שלמכור מחשב שנועד בצורה מובהקת לסטודנטים, קשה להבין מדוע הוא לא כולל עותק של וורד או מעבד תמלילים אחר.
ביצועים: אכזבה מקיר לקיר
ווינדוס 8, מערכת ההפעלה האחרונה של מיקרוסופט היא מהירה ויעילה, עם זמני טעינה של שניה בודדת שאמורים לאפשר למחשב לשמור על הסוללה כאשר הוא רוב הזמן נמצא במצב המתנה. זה לא המצב כאן: זהו ללא ספק מחשב הווינדוס 8 האיטי והמסורבל ביותר שנתקלתי בו - ובעל ביצועים שאינם אחידים.
הפעלתו ממצב המתנה אורכת שניות בודדות ולפעמים מתקרבת לחצי דקה. בפעולה רציפה, המחשב יכול לדלג בקלילות בין אפליקציות ואז פתאום להיתקע לעשרים שניות. גם תוכנות בסיסיות ומשחקים פשוטים פועלים באיטיות מורגשת.
זאת, בשל החומרה שלו: ה-3138 מונע במעבד חלש - אינטל סלרון N2810 כפול ליבה במהירות 2 גיגה-הרץ. לצידו יש 4 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומעבד גרפי בסיסי 4000HD . גם הכונן הקשיח שלו (בנפח 500 גיגה-בייט) איטי יחסית, מה שמתבטא בזמני שמירה ופתיחת קבצים.
סוללה והתחממות: העכבר המתלהט
למרות שמדובר בדיסק קשיח סטנדרטי ובמעבד איטי למדי, האינספירון מתחמם במהירות. הסיבה לכך הוא שאין לו כל מאוורר פנימי מרכזי. התוצאה הוא מחשב שקט מאוד, אבל כזה שנוטה להתחמם במהירות. החום אינו בצורה אחידה ואפילו מצליח לחמם לפעמים את סביבת משטח העכבר, מה שמקשה על שימוש ממושך במחשב. זמן הסוללה מאכזב אף הוא: על אף המעבד החסכוני והמסך הקטן, לא ניתן
נוטבוקים בדרך כלל יכולים להתגאות לפחות בזמן עבודה ממושך – אבל גם כאן, זה לא המצב עם האינספירון. אנטנת הויי-פיי, שכאמור גם לא סיפקה לנו ביצועים טובים במיוחד, שתתה את הסוללה דרך קשית רחבה מאוד – יש לכם כאן אולי 3 או ארבע שעות עבודה. במצב טיסה, עם זאת, זמן הסוללה היה כמעט כפול, ובמצב המתנה האינספירון יכל לשרוד אפילו שבועיים. מרשים.
סיכום ואלטרנטיבות: למתפשרים
האינספירון 3138 הוא מחשב זול, קל ונוח לנשיאה ועם איכות אודיו טובה. זולת נתונים אלו, קשה לדבר בעדו. הוא עולה כ-2,100 שקל לפי מנועי השוואת מחירים, קצת פחות ממחירם של לפטופים חזקים ואמינים יותר.
הוא מומלץ לסטודנטים שמעוניינים לחסוך, מוכנים להתפשר ויודעים שמדובר במחשב למטרת לימודים נטו (אם יתקינו עליו מעבד תמלילים, כמובן). הוא יוכל להתאים גם בתור מחשב לעסק (כל עוד מיקודו אינו מחשוב, גרפיקה או שירותים מקוונים). ליתר המשתמשים, אמליץ לבחור במחשבים חזקים יותר.