$
חדשות התקשורת

מלחמות מהדור השלישי

המבצעים הנוכחיים בשוק הסלולר, ההפסדיים בהגדרה, עלולים לעכב את הקמת תשתית הדור הרביעי שנחוצה מבחינה טכנולוגית

אופיר דור 08:1210.04.14

1. שוק הסלולר חצה מזמן את מחוזות החוסר רציונליות, וכעת הוא נמצא עמוק בשלב הטירוף. אתמול הודיע רמי לוי על מבצע אגרסיבי במיוחד שהמצטרפים אליו ייהנו מתעריף חלומי של 34.9 שקל לחודש עד סוף השנה. המבצע של לוי מצטרף להצעות החדשות של גולן טלקום (35 שקל לחודש עד סוף השנה) ושל youphone (48 שקל לחודש לשנה).

 

המבצעים החדשים של לוי וגולן הם הפסדיים בהגדרה. שתי החברות פועלות על רשתות של חברות אחרות - רמי לוי על רשת פלאפון וגולן על רשת סלקום - ומשלמות עשרות שקלים על כל לקוח עבור האירוח עליהן. לפי הערכות, בכל פעם שהן מציעות תעריף של פחות מ־50 שקל לחודש, הן משלמות יותר מאשר הן מכניסות. ובכל זאת המחירים ממשיכים לרדת.

 

2. רמי לוי ומיכאל גולן פועלים כל אחד ממניעיו. לוי משתמש ככל הנראה ברשת הסלולר כאמצעי לקדם את עסקי הקמעונאות שלו, ומוכן לגייס כמה אלפי לקוחות בהפסד כדי לזכות בפרסומת ויחסי ציבור. במקרה של גולן, השאלה מורכבת יותר. בשוק התקשורת ההנחה הרווחת היא שגולן רוצה להגדיל את מספר הלקוחות שלו כדי להעלות את ערכו לקראת מכירה עתידית לאחד השחקנים האחרים. לפחות בחברת סלולר אחת מספרים שקיבלו מגולן אולטימטום ברור: קנו אותי או שאמשיך להטריד את השוק.

 

רמי לוי רמי לוי צילם: עמית שעל

 

גולן מכחיש את הדברים בתוקף וטוען שאינו למכירה, ובכל מקרה נראה שבמשרד התקשורת אין כוונה לאשר עסקת מיזוג בין גולן טלקום לאחת מחברות הסלולר האחרות. בהתייחס לאפשרות הזאת אמר בכיר במשרד התקשורת כי זה יהיה "מעשה לא ראוי", מאחר שגולן, כמו HOT mobile, קיבל תדרים ששווים הרבה כסף מהמדינה בתמורה להבטחה להקים רשת עצמאית.

 

3. לכאורה הצרכן הוא המרוויח הגדול מהמערב הפרוע בשוק הסלולר, שבו חברה אחת מורידה מחיר וכל השאר נאלצות להתיישר כדי לא לאבד נתח שוק. הכנסת השחקנים החדשים לשוק הסלולרי תרמה להורדת התעריפים לציבור, אך לטירוף הסלולרי הנוכחי עלולות להיות גם השלכות שליליות. ענף הסלולר דורש השקעות ענק מצד החברות - הן כדי לשמור על שירות ברמה גבוהה ללקוחות והן כדי לשדרג את הרשת שלהן עם התקדמות הטכנולוגיה.

 

ישראל כבר מפגרת אחרי העולם מבחינת תשתית סלולרית. לארץ אמנם מגיעים המכשירים החדישים ביותר, אך ללקוח הישראלי אין דרך לנצל אותם כראוי כל עוד לא נבנתה כאן רשת סלולר מדור רביעי. לא צריך לרחם על החברות הוותיקות, שהרוויחו יותר מדי בשנים הטובות; אבל רמת המחירים הנוכחית פשוט פוגעת בתמריץ שלהן לבצע השקעות עתידיות נדרשות.

 

משרד התקשורת לא ממש מתייחס בינתיים לכך שגם עודף תחרות עלול להיות בסופו של דבר רע. האמת היא שכל עוד המשרד לא מצליח לייצר תחרות בענפים שדורשים זאת, למשל בתשתית האינטרנט והטלוויזיה הרב־ערוצית הדואופוליים, הוא גם לא יעז לבצע צעדים לא פופולריים כמו לאשר שיתוף רשתות נרחב שיקטין את הוצאות החברות או לאפשר אפילו מיזוגים בשוק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x