ראיון כלכליסט
סגן נשיא פייסבוק: "ניתן למפתחים גישה לכל מפרסם בעולם"
מייק ורנל, סגן הנשיא לענייני הנדסה של פייסבוק, שעומד מאחורי פיתוח כפתור הלייק, מציג את צעדיה הבאים של הרשת החברתית: התמקדות בסלולר ובפרסום במכשירים ניידים כי "פייסבוק מותאמת עכשיו בראש ובראשונה למובייל"
"פייסבוק נמצאת בשיאו של שינוי עמוק, שעיקרו הוא שינוי המיקוד מהרשת אל מכשירי הסלולר". מייק ורנל, סגן נשיא להנדסה בפייסבוק, שאחראי ישירות על תחומי החיפוש, זהות המשתמש והפלטפורמה של הרשת החברתית, מציג בראיון בלעדי ל"כלכליסט" את המהלך בן שלושת השלבים שעוברת הרשת החברתית שכעת היא נמצאת בפסגתו.
- סגן נשיא פייסבוק: "ניתן למפתחים גישה לכל מפרסם בעולם"
- יום הולדת למארק צוקרברג: הילד בן 30, יש לו 27 מיליארד דולר
- שיאים חדשים בניו יורק; פייסבוק קפצה ב-4.5%, טוויטר - ב-5.9%
"השינוי החל בתוך החברה, כשעברנו לחשוב על מובייל במקום על מחשבי שולחן ולפטופים, ולהבין את האתגרים ואת ההזדמנויות הכרוכים בכך, אשר נובעים בין השאר מגודל המסך ומהניידות. לאחר מכן, שינינו את המוצר עצמו והפכנו את פייסבוק לפלטפורמה שמיועדת בראש ובראשונה למובייל - ואכן מיליארד איש נכנסים לפייסבוק מדי חודש דרך המובייל.
"לבסוף גם חל שינוי בצד העסקי, כשהמובייל מהווה היום כ־60% מההכנסות שלנו. עכשיו אנחנו מנגישים את אותן יכולות לחברות מחוץ לפייסבוק, ונותנים למפתחי האפליקציות את כל קשת השירותים שהם צריכים כדי לבנות אפליקציות, להגיע לקהלי היעד וגם לעשות מזה כסף".
"הפרסום במובייל לא תפקד טוב"
היכולות שעליהן מצביע ורנל קשורות ב־Audience Network, רשת הפרסום החדשה שהשיקה החברה לפני כשבועיים בכנס המפתחים F8, שם גם נערך הראיון. הכלי החדש מאפשר למפתחי אפליקציות לשלב פרסומות של הרשת החברתית, ומהווה איום ישיר על גוגל ששולטת כיום על כמחצית מתחום הפרסום בסלולר.
ורנל מסביר את המהלך: "הפרסום במובייל לא תפקד בצורה טובה עד כה. הוא לרוב לא רלבנטי, וגם מסיח את דעת המשתמש. פייסבוק בנתה במוצר שלה מערכת פרסום שמשתלבת בסביבת עבודה שלמה. המערכת שלנו מאפשרת לפנות לקהל היעד הנכון, הפרסומות משתלבות יפה במוצר וחוויית המשתמש שהיא מספקת טובה. כך המפתחים יוכלו לדעת שהפרסומות שיציגו באפליקציות שלהם יהיה רלבנטיות וישתלבו בצורה טובה עם החוויה הקיימת. המטרה שלנו היא לתת לבעלי היישומים גישה לכל המפרסמים בעולם.
"קח לדוגמה את האפליקציה שמסייעת לאנשים למצוא חניה בסן פרנסיסקו (העירייה פתחה את מאגרי המידע שלה, ובכללם את היכולת לדעת איזו חניה ציבורית פנויה בזמן אמת): עכשיו מפעיל היישום יוכל לפרסם אותו בכל האפליקציות שבהן תושבי סן פרנסיסקו משתמשים, ולא רק אלה שנמצאים כרגע בעיר. זו דרך מצוינת להגדיל את קהל המשתמשים של המוצר". ורנל הצטרף לפייסבוק ב־2008, לאחר שעבד כמנהל פיתוח מוצר במיקרוסופט. בתחילה עבד כמנהל צוות פיתוח הפלטפורמה, שאחראי בין השאר לפיתוח כפתור הלייק, כלי החיפוש Open Graph ו־Facebook Connect. הקבוצה הרחבה יותר שהוא מנהל כיום נועדה להגדרתו "לבנות כלים שעוזרים לאנשים לענות על שאלות ולהבין טוב יותר את העולם סביבם".
פייסבוק ידועה בתרבות הפיתוח החזקה שלה, והתפרסמו כמה סיפורים על מהנדסים שפיתחו קוד ביומם הראשון בחברה, ולמחרת אותה יכולת כבר היתה נגישה למשתמשים.
"אצלנו מהנדס יכול לבחור באיזה תחום הוא רוצה לעבוד, ואפילו יכול להמציא אותו. לדוגמה, לפני כשנה השקנו מוצר שמאפשר למפעילי אפליקציות להשיג יותר התקנות באמצעות פרסום בפייסבוק. המוצר נולד בעקבות רעיון של אחד המהנדסים שלנו, שאף שהיתה סקפטיות רבה בנוגע ליכולת לייצר התקנות של יישומים מפייסבוק, הוא התעקש להמשיך לפתח אותו. בזכות אותה תרבות, היה לו חופש לעסוק ברעיון שהגה ואף אחד לא עצר בעדו, וכל מה שביקשנו היה שקיפות מלאה במהלך ההתקדמות שלו. המהנדס רתם מנהל מוצר לרעיון, ויחד הם הפיחו רוח חיים באותו מוצר, פיצחו את כל המכשולים הטכנולוגיים והשיקו אותו לקהל מפתחי האפליקציות.
הכלי הזה היה הצלחה גדולה: מפתחי האפליקציות יצאו נשכרים ממנו וגם אנחנו, הן מהמוצר והן מהפן הכלכלי. לימים אותו מהנדס עבד על רשת הפרסום החדשה שהשקנו למובייל, וגם שם הצליח לתרום בצורה משמעותית. הסיפור שלו דומה לסיפורם של מהנדסים רבים בחברה".
"לאוקולוס יש חזון עתידי נפלא"
רבים הופתעו מהרכישה של יצרנית הקסדות הווירטואליות אוקולוס ריפט על ידי פייסבוק. מהן התוכניות של החברה בנושא?
"לאוקולוס יש חזון נפלא והם בנו את היכולת הנהדרת הזו, המאפשרת לאנשים להיות כל כולם בעולם וירטואלי. אנחנו כל הזמן עסוקים בלחשוב על איך עולם המחשוב יראה בעוד חמש או עשר שנים, ולדעתנו הוא יהיה יותר נייד ויעטוף את המשתמש במגוון דרכים. בעקבות הרכישה, מיטב המוחות של עולם המציאות הווירטואלית נמצאים בפייסבוק, וזה נותן לנו יכולת לכבוש יעדים חדשים".
איך הרכישה של וואטסאפ מתיישבת עם כלי ההודעות המיידיות של פייסבוק? האם נראה איחוד ביניהן?
"ניתן לראות כי בנושא כמו שיתוף התמונות, שמתאפשר הן פייסבוק והן דרך אינסטגרם, יש מקום לכלים שונים אשר משרתים מטרות דומות ואנשים משתמשים בהם בצורה שונה".
מה דעתך על ישראל?
"ישראל היא מרכז נהדר של טכנולוגיה. איליה סוקר מ־Parse (פלטפורמת פיתוח לאפליקציות מובייל אשר רכשה פייסבוק לפני כשנה — נ"ל), שביקר בלא מעט מדינות בעולם, חזר נלהב מאוד מהמפגש עם הישראלים במהלך אירוע שקיימנו בתל אביב לפני כמה חודשים. בישראל יש חברות מצליחות מאוד בתחום המשחקים, וללא ספק, לישראל יש מפתחים וחברות תוכנה מהטובים בעולם".
האם נראה את הנוכחות של פייסבוק בישראל גדלה בצורה משמעותית?
"יש לנו משרדים גם בישראל, אבל בעתיד הקרוב נחזק דווקא את מרכזי הפיתוח בצפון אמריקה".
הכותב הוא מנכ"ל חברת Easy Social Shop