טיורינג במחלוקת: האם הצליח רובוט להתחזות לאדם?
לפי חוקרים בריטיים, בוט שיחה הצליח לעבור את מבחן טיורינג ולגרום לאנשים לחשוב שהוא אדם אמיתי. לעומתם טוען ארנון אברון, פרופ' למדעי המחשב, שהתוכנה כלל לא עמדה בתנאי המבחן
מבחן טיורינג או אחיזת עיניים? אוניברסיטת רדינג הבריטית טוענת שבתחרות שערכה הצליח בוט שיחה שפותח ברוסיה לעבור את מבחן טיורינג המפורסם. ואולם, לדברי פרופ' ארנון אברון, מבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, מדובר בהצהרה יומרנית, שכן התנאים בהם נערך המבחן אינם משקפים מבחן טיורינג אמיתי.
- גוגל רכשה את DeepMind ב-400 מיליון דולר
- הדלתות מנחשות אותי: מיקרוסופט מפתחת מעלית טלפאתית
- סייבר-תינוק: חוקרים פיתחו מחשב שלומד מהתבוננות באנשים
“הטענה שהמחשב עמד במבחן טיורינג, לפי הרוח שטיורינג התכוון אליה, היא לא נכונה", אמר ל"כלכליסט". מבחן טיורינג הוא ניסוי שהגה אבי מדעי המחשב, אלן טיורינג כאמצעי לאמידת איכות הבינה המלאכותית של מחשב.
במבחן השופט או החוקר משוחח עם שני גורמים שאותם אינו רואה - בן אדם ומחשב. אם אינו מצליח לקבוע בוודאות מי הוא מי, או אם הוא סבור שהמחשב הוא הבן אדם, נקבע שהמחשב עמד במבחן בהצלחה.
אתמול בערב הצהירה אוניברסיטת רדינג שבתחרות שערכה בלונדון הצליח הבוט הרוסי, שמכונה יוג'ין גוסטמן, לעמוד בהצלחה במבחן הזה, אחרי שבסדרת שיחות טקסט של חמש דקות כל אחת הצליח להונות 33% מהשופטים האנושיים ולגרום להם לחשוב שמדובר בבן אדם. יוג'ין עשה זאת, בין השאר, באמצעות התחזות לילד בן 13.
"בעולם הבינה המלאכותית אין אבן דרך חשובה יותר אייקונית או שנויה במחלוקת מאשר מבחן טיורינג", אמר פרופ' קווין וורוויק, מרצה אורח באוניברסיטת רדינג, בהודעה לעיתונות. ”יש שיטענו שכבר עמדו במבחן בהצלחה. ואולם, אירוע זה כלל יותר השוואות סימולטניות מבעבר ועל נושאי השיחה לא הוטלו מגבלות. מבחן טיורינג אמיתי לא קובע שאלות או נושאים קודם לשיחה. לפיכך אנחנו גאים להכריז שמחשב עבר את מבחן טיורינג בהצלחה בפעם הראשונה".
"אי אפשר לעבור את המבחן בחמש דקות"
ואולם, פרופ' אברון חושב אחרת. "זו אף פעם לא שאלה פשוטה. אבל מבחן טיורינג אמיתי? קשה לי מאוד להאמין", אמר ל"כלכליסט". "מבחן טיורינג אמיתי הוא כזה שבו נותנים לבן אדם לשאול שאלות בנושאים שונים ללא הגבלת זמן. וייקח לו הרבה יותר מחמש דקות. טיורינג לא דיבר על חמש דקות במקור".
"צריך יותר מחמש דקות, כדי לאפשר לבן אדם להבין מה באמת המחשב עושה ולחשוב על שאלות שיטעו אותו ויאפשרו לו להבחין בין מחשב לבן אדם. חמש דקות זה באמת לא הרבה, ומי ששופט במבחן כזה לא יודע למה לצפות. צריך להכיר סגנון של מישהו, ואם אתה לא מוכן ולא יודע אז אפשר לכתוב משהו מפורט שיעבוד על אנשים. בנוסף התוכנית התחזתה לנער בן 13, לא לאדם מבוגר. לא לזה התכוון טיורינג. אם תדבר עם ילד בן 13 במשך חמש דקות לא בהכרח תוכל להבחין בינו לבין מבוגר. האם זה אומר שהוא מבוגר? אם בני אדם לא יכולים להבחין בשיחה של חמש דקות בין ילדים בני 13 לאנשים בוגרים, אז הם גם יתקשו להבחין בין בן 13 למחשב".
"האם זו באמת אבן דרך? אני לא בטוח. לא הייתי מתרגש יותר מדי. יכול להיות בניסוח מסוים הוא כאילו עבר את מבחן טיורינג, אבל זה לא אומר שהוא באמת עבר את המבחן שטיורינג התכוון אליו”.