$
אינטרנט

רפורמת הפרטיות של האיחוד האירופי: גוגל ופייסבוק תחילה

מעתה, גם חברות שבסיסן מחוץ למדינות האיחוד יידרשו לעמוד בחוקי הגנת הפרטיות המקומיים. ההחלטה צפויה לאלץ את גוגל, פייסבוק וענקיות אינטרנט אחרות לשנות מהותית את מדיניות איסוף המידע שלהן - ואת קשריהן עם ה-NSA

נמרוד צוק 12:0309.06.14
מאבק האיחוד האירופי בענקיות האינטרנט סביב נושא שמירת הפרטיות עולה מדרגה: גם חברות שבסיסן מחוץ למדינות האיחוד, כמו גוגל או פייסבוק, יידרשו לעמוד בחוקי הגנת הפרטיות של האיחוד אם ירצו להמשיך לפעול בשטחו, כך החליטו בסוף השבוע חברי מועצת האיחוד.

בפועל, תאלץ ההחלטה את חברות האינטרנט להגביל את שמירת המידע שהן אוספות ואת שיתופו עם גורמים ממשלתיים זרים. זהו צעד ראשון במסגרת רפורמה מקיפה להידוק הפיקוח על הפרטיות, שתפסה תאוצה בעקבות חשיפת פעילויות המעקב של ה-NSA אחר אזרחים ברחבי העולם.

 

הנציבה המשפטית של האיחוד, ויויאן רדינג, אף התייחסה לנושא ישירות בדבריה על הרפורמה, ואמרה: "הגיע הזמן ששרי האיחוד האירופי יציבו מענה חיובי לקריאת ההשכמה של סנודן". הרפורמה זכתה לאישור הפרלמנט האירופי כבר לפני שלושה חודשים, אבל מתעכבת בשל חילוקי דעות בין שרי האיחוד על אופן יישומה.

 

פרסום נוסף שעמד ברקע ההחלטה הוא דו"ח השקיפות שפרסמה ביום ו' חברת התקשורת וודפון, שחשף כי החברה נאלצה לאפשר גישה לשיחות ומידע על לקוחות לגופי ביון ממשלתיים ב-29 מדינות במהלך 2013, כמה מהן באירופה.

 

פייסבוק לא תוכל להתחבא מאחורי חוקי הפרטיות של אירלנד פייסבוק לא תוכל להתחבא מאחורי חוקי הפרטיות של אירלנד צילום: בלומברג

 

כיום קובעים כללי האיחוד כי חברות שאינן אירופיות ופועלות במדינות האיחוד נדרשות לעמוד בחוקי הפרטיות במדינת הבסיס שלהן, דבר שמביא חברות רב-לאומיות לבחירת מדינות בעלות פיקוח רופף יותר על הפרטיות כמיקום המוצהר שלהן. על פי הרפורמה המוצעת, כל החברות ייאלצו לפעול על פי חוקי האיחוד ובכל המדינות באיחוד תהיה חקיקה זהה בנושא, דבר שיצמצם את האפשרות של חברות לבצע מניפולציות משפטיות.

 

מוקדם יותר השנה התקבלה בבית משפט בגרמניה החלטה ברוח זו במסגרת תביעה נגד פייסבוק. על פי פסיקת השופט, פעילותה של החברה בגרמניה כפופה לחוק הגנת הפרטיות הגרמני, למרות שבסיסה האירופי הוא באירלנד.

 

הרפורמה עשויה להקל על חברות בהתמודדות עם רשויות אכיפת החוק, כאשר בניגוד למצב היום בו תלונה על פרטיות שמוגשת במדינה מסוימת מחייבת את החברה לפעול בנפרד מול הרשויות באותה מדינה, לאחר הרפורמה היא תוכל לפעול מול רשות אחת בלבד, זו שבמדינת הבסיס שלה, שתטפל גם בתלונות שהוגשו במדינות אחרות. עם זאת, עבור הממשלות ורשויות החוק מדובר במצב פחות נוח, משום שהן ייאלצו לבצע החלטות שנקבעו עבורן על ידי הרשויות במדינה אחרת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x