שטראוס, טבע ופיליפס זכו במכרז החממות של משרד המדען הראשי
חממת שטראוס תוקם באשדוד ותעסוק בתחום טכנולוגיות המזון - מייצור חומרי גלם וחקלאות ועד אריזה. טבע ופיליפס יקימו חממה משותפת ברעננה, שתתמוך בחברות בתחום החדשנות הרפואית
החברות שטראוס, טבע ופיליפס הן הזוכות במכרז החממות של משרד המדען הראשי, שתוצאותיו פורסמו היום (ג'). שטראוס תקים חממת טכנולוגיות מזון באשדוד ואילו פיליפס וטבע יקימו חממה משותפת ברעננה. כמו כן, חממת טרנדליינס נבחרה לחממה הבולטת של 2013 ושלוש חברות סטארט-אפ - אדוונסד ממ-טק, מיטראסיסט ויוטפו - נבחרו כחברות הבולטות.
החממה החדשה של טבע ופיליפס תיקרא Inspire Healthcare Inovantions ותתמקד בתחום החדשנות הרפואית. החממה של שטראוס תיקרא Food Tech Hub. שטראוס תתמקד בהשקעות בשלל טכנולוגיות הקשורות לייצור מזון - חומרי גלם, שיטות חקלאיות, תהליכי ייצור, חומרי אריזה ועוד.
ל"כלכליסט" נודע שמכרז נוסף שהיה לחממה ברמת הגולן הסתיים ללא בחירה של מועמדת, לאחר שהתעשייה האווירית, ששקלה להקים חממה בצפון, לא הוציאה את תוכניתה לפועל. ממשרד הכלכלה נמסר שבנפת רמת הגולן לא הייתה אף הצעה שעמדה בתנאי הסף של ההליך התחרותי ושבקרוב יתפרסמו תנאים למכרז חדש.
אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה צילום: אוראל כהן
"תהליך בחירת הזכיינים היה הפעם מורכב במיוחד", אמר אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה. "הוגשו הצעות מעולות בתחומי הטכנולוגיה השונים. הבחירה של הוועדה מביאה לידי ביטוי ניתוח מעמיק של השווקים הרלוונטיים, הצרכים של התחומים השונים כמו גם השפעה רוחבית על הכלכלה הישראלית".
זהו הסבב השלישי של בחירת חממות חדשות מאז ששינה המדען הראשי את התנאים לתמיכה בהקמת חממות בישראל. על פי התנאים החדשים הסכומים שאותן מקבלות חברות החממה אינם הלוואות אלא מענקים שאותם יחזירו ממכירות עתידיות. שינוי זה הביא שורה של חברות בינלאומיות גדולות דוגמת נילסן, ג'ונסון אנד ג'ונסון וכן חברות דוגמת אלביט ואחרות להקמת חממות סטארט-אפים. הזכיינים שנבחרו יקימו כל אחד חממה טכנולוגית ויפעילו אותה למשך תקופה של 8 שנים.
"שיתוף הפעולה בין פיליפס וטבע טבע מייצג הבנה עמוקה של הכיוון אליו יתפתח השוק ושל המוצרים העתידיים בתחום המכשור הרפואי. תחום זה מחייב השקעות משמעותיות ארוכות טווח - דבר שבאופן טבעי מהווה אתגר משמעותי בשוק הפרטי ללא תמריץ ממשלתי. החממה של שטראוס בתחום המזון תתמקד לראשונה בתחום לא שגרתי בו נדרשת חדשנות רבה. הכנסת חדשנות טכנולוגית תאפשר לישראל להישאר תחרותית בתחום בו יש לנו יתרון יחסי. בדומה לתחום הביוטכנולוגיה, יש גם כאן יש יתרון מובהק למטריה ולתשתיות שחברה גלובלית יכולה לספק", הוסיף חסון.