הרשת מתגייסת להגנה על נתבעי ענב גנד גלילי
25 גולשים נתבעו על שהציגו טעויות בולטות בהרצאתה של אשת אבטחת המידע ענב גנד גלילי ולטענתה גם עלבו בה. אומת הרשת התגייסה לטובתם: 30 אלף שקל נתרמו למימון המאבק המשפטי תוך שלוש שעות
הגולשים הישראלים פותחים את הארנק כדי להילחם בתביעות SLAPP: קמפיין גיוס המונים שנועד לממן את הגנתם של 25 איש, רובם גולשי אינטרנט מהשורה, בתביעת הוצאת דיבה שהוגשה נגדם גייס 30 אלף שקל בתוך שלוש שעות מהשקתו מוקדם יותר היום.
- מחקר: עלות פשעי הסייבר מוערכת ב-445 מיליארד דולר בשנה
- מומחים לאבטחת מידע? בארה"ב ישלמו לכם שני מיליון דולר בשנה
- פירצת אבטחה חמורה התגלתה במערכת של נייס הישראלית
מעודדים מההצלחה, יוזמי הקמפיין מבטיחים שאם ההתגייסות תימשך הם יקימו גוף משפטי לטיפול בגולשים שנאלצים להתמודד עם תביעות השתקה.
תביעה קבוצתית הפוכה
במרכז הפרשה עומדת הרצאה שנשאה לקראת סוף 2013 התובעת, ענב גנד גלילי, שמציגה עצמה כמומחית סייבר, באירוע של איגוד האינטרנט הישראלי.
בהרצאה עסקה גנד גלילי בהבטים שונים של ה-Deep Web, או הרשת העמוקה, מושג שמתאר תכנים באינטרנט שאינם נגישים למנועי חיפוש, מכיוון שהגישה אליהם דורשת סיסמה, הם מאוחסנים בפרוטוקול או בקובץ שאינו מאונדקס על ידי מנועי חיפוש ועוד.
ואולם, הרצאתה של גנד גלילי הייתה, לדברי מומחים, רצופה באי-דיוקים ובשגיאות מהותיות - למשל, ההסבר התיאורטי שלה על הרשת העמוקה הסתמך על מצגת שהוכנה כמתיחה על ידי כותבים באתר הפורומים 4Chan, והיה לדעת מומחים שגוי כמעט בכל חלקיו.
משהתגלתה הרצאה זו על ידי גולשים, כתבו רבים מהם פוסטים שמצביעים על הטעויות וחלקם גם לעגו אישית למרצה ולדמותה. הדברים זכו לתשומת לב ניכרת אחרי שהופיעו גם בכלי תקשורת שזוכים לחשיפה רבה, דוגמת הבלוג "חדר 404” של עידו קינן ותוכנית הטלוויזיה "צינור לילה" שמשודרת בערוץ 10.
לפני כשבועיים הגיבה גנד גלילי בתביעת דיבה רחבת היקף שהגישה נגד 25 איש (וכן נגד ערוץ 10), מיעוטם אמנם אנשי תקשורות בעלי שם דוגמת קינן ומגיש צינור לילה גיא לרר, אבל רובם המכריע גולשים מן השורה שעיסוקם בפרשה הסתכם לא פעם בפרסום סטטוס ביקורתי או לעגני בפייסבוק. המהלך שב ועורר ביקורת רבה נגד גנד גלילי, בטענה שמדובר בתביעת SLAPP, ראשי תיבות של Strategic Lawsuit Against Public Participation, מונח שמתייחס לתביעת דיבה לא מוצדקת שמטרתה העיקרית היא להשתיק דברי ביקורת מוצדקים שאומר הנתבע באמצעות הפחדתו בהליך משפטי יקר.
"מדובר בעצם על תביעה ייצוגית הפוכה", אמר ל"כלכליסט" עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות. "יש עשרים וחמישה נתבעים שונים שנתבעים על מקרים שונים. בעצם מה שקורה כאן הוא שבמקום ללכת נתבע-נתבע לתביעות קטנות ולתבוע את עלבונה, התובעת מאגדת את כל הנתבעים. אחד לא קשור בשני. אם כל אחד מהם היה פונה לייעוץ משפטי נפרד, הדבר היה עולה לו הון. זה מקרה באמת אבסורדי”.
גולשי ישראל נעמדים לימין הנתבעים
היום (ג'), כמענה לביקורת הרבה, פתחה התנועה לזכויות דיגיטליות קמפיין גיוס המון באתר הדסטארט הישראלי, במטרה לגייס 30 אלף שקל על מנת לממן את הגנת הנתבעים (כאשר עוה"ד השונים שמעורבים בהגנה הסכימו לעבוד ללא תשלום שכר טרחה). הקמפיין זכה להצלחה מפתיעה - וגייס את הסכום המדובר בתוך שלוש שעות בלבד.
“היענות הציבור הייתה בגלל קיצוניות המקרה", אמר קלינגר, שמרכז את צוות עורכי הדין. "מי שנתבע כאן הם לא בלוגרים ועיתונאים גדולים. למעט שלושה, כל הנתבעים הם אנונימיים יחסית. הפעילות שחלק מהם עשו זה מה שכל אחד מאיתנו עושה: הם שיתפו תמונה מצחיקה שמצאו ברשת או סרטון עם החוויות האישיות שלהם. קשה להגיד שיש ביטוי יותר מוצדק מזה להגנה ציבורית”.
ההצלחה של הקמפיין הנוכחי בולטת במיוחד בהשוואה לקמפיין גיוס קודם שערכה התנועה לזכויות דיגיטליות, על מנת לממן הפקת פרסומת נגד המאגר הביומטרי. בקמפיין ההוא גויסו 15 אלף שקל בתוך 72 שעות ו-5,000 שקל נוספים ב-48 השעות שלאחר מכן.
“הקמפיין הנוכחי מצליח יותר מכיוון שלאנשים קל יותר לראות את עצמם נקלעים לסיטואציה של תביעת דיבה על משהו שהם כתבו ברשת, מאשר לדמיין שהמידע הביוטמרי שלהם ייגנב ויעשה בו שימוש לרעה", אמר קינן ל"כלכליסט". "כולם כותבים בפייסבוק, ורוב הנתבעים בתיק הזה, שהם לא אני או צינור לילה, הם גולשים שכתבו התייחסויות שונות להרצאות של ענב גנד גלילי. מאוד ברור מי הטובים ומי הרעים בסיפור הזה, ואני חושב כל גולש מבין שהוא עלול להיקלע למצב דומה אם לא תינתן לסוג התביעות האלו תשובה מוחצת”.
העניין בקמפיין נמשך גם אחרי שהושג היעד הראשוני (נכון לשעת כתיבת הידיעה עומד הסכום שגיוס על יותר מ-37 אלף שקל), ובתנועה לזכויות דיגיטליות מבטיחים שאם יגוייסו 65 אלף שקל לפחות יוקם עסק משפטי (בתצורת קליניקה - יחידה בתוך משרד עו"ד) לסיוע לנפגעי תביעות SLAPP. קלינגר מסביר: “הקליניקה תשמש מקום שיאפשר לכל מי שמרגיש שחופש הביטוי שלו ברשת נפגע וצריך עזרה. עם הכסף נוכל להעסיק רכז או עורך דין שכיר שיטפל בתיקים ובמקרים שבהם נפגעים אנשים. נוכל לסייע איפה שלא יכלנו עד כה מכיוון שלמתנדבים שלנו יש זמן מוגבל, ונוכל לאסוף מידע, נתונים ועוד שיעזרו לעורכי דין שעובדים בתחום לקבל מידע רוחבי”.
פרקליטה של גנד גלילי, עו”ד שלומי נרקיס, אמר בתגובה: "התביעה מדברת בעד עצמה, ואין לי כוונה לדון באמצעי התקשורת בענייני התביעה. כל עניין כזה או אחר יתברר בבית המשפט".