הודו: מרכז הייצור החדש של תעשיית הטכנולוגיה?
סין הפכה בשנים האחרונות למרכז הייצור עבור חברות טכנולוגיה רבות. אולם שינויים גיאופוליטיים וכלכליים כמו גם תכניות פיתוח חדשות עלולות להעביר את הבכורה לתת היבשת ההודית
מחלקת האלקטרוניקה וטכנולוגיית המידע של הודו (Deity) משיקה תכנית שאפתנית שאמורה להפוך את המדינה הענקית למרכז הייצור עבור תעשיות הטכנולוגיה, כך על פי דיווח באתר הרג'יסטר היום (ד'). התכנית מגיעה שבועות ספורים לאחר הבחירות ההודיות בהן זכתה מפלגת בהאראטיה ג'נאטה (BJP) בראשות נרנדרה מודי.
- הערעור נדחה: אינטל תשלם קנס של 1.4 מיליארד דולר באיחוד האירופי
- אפלייד מטיריאלס: עלייה של 69% ברווח הגולמי
- מנכ"ל טאואר על הקמת מפעל שבבים בהודו: "אופטימיות זהירה"
הממשלה החדשה חרטה על דגלה בין השאר את קידום מעמדה של הודו כמרכז עסקי עבור תעשיות הטכנולוגיה וההייטק. כבר ב-2012 הושקה תכנית תמריצים בשם MSIPS (Modified Special Incentive Package Scheme) אשר סיפקה הטבות רבות לחברות טכנולוגיה כגון הטבות מס והשתתפות של עד 25% בהוצאות הקמה של מערכי ייצור.
התכנית אכן ענתה על הדרישות ואף הצליחה למשוך חברות כגון IBM ו-STMicro אשר הקימו במדינה לאחרונה מפעלים לייצור שבבים. כעת, מוסיפה הממשלה החדשה הקצבה בסך של כ-1.65 מיליארד דולר בסובסידיות שתאפשר הקמה של מפעלים חדשים בשמונה ערים שסומנו מראש על ידי שר התקשורת והטכנולוגיה החדש והפעלתן ראווי שנקר פראסאד.
מעבר לכך התנאים הגיאופוליטיים הנוכחיים בהחלט יכולים לסייע לתכנית ההודית להצליח. יריבתה הגדולה של הודו בתחום הייצור, וייטנאם, פחות מעוניינת למשוך מפעלי תעשייה מכיוון שהיא מודעת שברגע שהשכר יעלה, יועברו מרכזי הייצור למדינות אחרות. בנוסף, הקמה של מפעלים עתירי ידע, דורש כוח אדם בעל יכולות קיימות - דבר שאיננו קיים כעת במדינה.
המתחרה השנייה, תאילנד, סובלת בחודשים האחרונים מחוסר יציבות שלטונית שהגיעה לשיאה בשבועות האחרונים עם תפיסת השלטון בידי הצבא. המצב הנוכחי שם אינו מעודד משקיעים זרים להיכנס למדינה. בהודו לעומת זאת, כוח אדם בעל הכשרה טכנולוגית קיים כבר והוא אף סייע למדינה להפוך לאחת מענקיות שירותי התוכנה והתמיכה.
היציבות השלטונית, הממשלה הליברלית והנכונות להשקיע כסף בקידום תכניותיה העסקיות - בהחלט נראים כמו יתרונות רציניים עבור כל אותן חברות המעוניינות להוזיל את עלויות הייצור שלהן לטווח ארוך. יש לקוות שממשלת ישראל תהיה מסוגלת לקדם תכניות שיוכלו להתחרות באלה של הודו, אם אין ברצונה לראות חברות כגון אינטל מעבירות את מפעלי השבבים שלהן לצד השני של העולם.