$
מכשירים ומדריכים

סמארטפון זה ישמיד את עצמו: מכת מוות לגנבי הטלפונים

גוגל ומיקרוסופט יטמיעו במערכות ההפעלה הניידות שלהן מנגנון שמוחק את התוכן ונועל את המכשיר במקרה גניבה, כדי לסייע לעצור את גניבות הסמארטפונים. כלי דומה ששולב באייפון כבר הוריד בשליש את גניבת מכשירי אפל בניו יורק

הראל עילם 11:5925.06.14
מיליוני מכשירי טלפון נגנבים מדי שנה, ועד לאחרונה לא היה נראה שאף אחד עושה משהו בנושא. רק בארה"ב לבדה נגנבו כ-3.1 מיליון סמארטפונים ב-2013, מספר כפול מבשנה שלפניה, אך ליצרניות הטלפונים, ספקיות הסלולר וחברות הביטוח, שמגלגלות סכומים נאים בגלל מכשירים אבודים, לא היה כל אינטרס שהמצב ישתנה. מי שנמאס לו מהמצב הן רשויות החוק האמריקאיות, שאחרי תקופה ארוכה של לחצים בלתי פוסקים הצליחו לגרום לחברות הענק גוגל ומיקרוסופט להיכנע.

בסוף השבוע האחרון הודיע ג'ורג גאסקון, התובע הכללי של מחוז סן פרנסיסקו, ששתי חברות הטכנולוגיה ישיקו אפליקציה למניעת גניבות של טלפונים חכמים - "מתג חיסול" שנועל את המכשיר מרחוק ללא שום דרך לעקוף את הנעילה.

 

 

השימוש בכלי הנעילה יגרום לכל המידע האישי שנמצא על המכשיר להימחק, המכשיר יאתחל את עצמו ויינעל ללא אפשרות לבצע שיחות חיצוניות. גאסקון הוא ממובילי הלחץ הציבורי להפעלת כפתור כזה, ובעבר טען שהמצב הנוכחי נובע מקנוניה ומקרטל של יצרניות הסלולר ומניסיון להמשיך "לסחוט ממיליוני אמריקאים מיליארדי דולרים מדי שנה".

 

על פי ההודעה שפורסמה, המתג ייכלל בגרסאות החדשות של מערכות ההפעלה ווינדוס פון ואנדרואיד, ומיקרוסופט אף הודיעה שתוסיף עוד שכבת אבטחה לכל מכשיריה, כולל מכשירי נוקיה, מתחילת 2015.

 

גוגל ומיקרוסופט אינן הראשונות - אפל כבר הקדימה אותן, ובספטמבר השיקה את Activation Lock, מתג חיסול משלה שנכלל במערכת ההפעלה iOS 7. אפל גם היתה הראשונה להשיק כלים שאפשרו למשתמשים לעקוב מרחוק אחרי הטלפון שלהם. שלוש החברות - גוגל, אפל ומיקרוסופט - שולטות יחד ביותר מ־97% משוק הסלולר הבינלאומי.

 

הפשע הנפוץ בסן פרנסיסקו

 

בשנתיים האחרונות הפכה גניבת טלפונים לפשע הנפוץ בסן פרנסיסקו, וגם בארה"ב רבע מהפשעים המדווחים ב-2013 היו גניבות טלפונים. ה-FBI עצמו העריך שלאחד מכל עשרה אמריקאים נגנב טלפון חכם במהלך חייו, ולפי רשות התקשורת האמריקאית, 30% מכל מעשי השוד בערים המרכזיות במדינה כללו גם את גניבת טלפון חכם. חוקרים באוניברסיטת קרייגטון העריכו כי השקת פתרון טכנולוגי לגניבות טלפונים תחסוך 2.5 מיליארד דולר בשנה לתעשייה בדמי ביטוח גבוהים ובעלות רכישת טלפונים חדשים.

 

מכת גניבות עולמית. אילוסטרציה מכת גניבות עולמית. אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

ואלו גם לא פשעים נטולי קורבנות. בניו יורק, 49% מכל גניבות הטלפונים ב-2013 בוצעו במעשי שוד פרונטליים, ובכמה מקרים גם הסתיימו באלימות וברצח. בלוס אנג'לס, שיעור גניבות הטלפונים עלה ב-12% בשנה האחרונה, ובלונדון נגנבים מדי חודש יותר מ-7,000 סמארטפונים. בישראל, על פי נתוני המשטרה, נגנבו ב-2013 כ-750 מכשירי סלולר במעשי שוד, וכ־10,000 נוספים נגנבו במהלך פריצה. הערכות מציגות מספר גבוה בהרבה של מכשירים גנובים שאינם מדווחים, כמות שמגיעה ל-50 אלף מכשירים מדי שנה.

 

המצב הקשה הוביל לשיתוף פעולה נדיר בין 29 תובעים מחוזיים וקציני משטרה מכל רחבי ארה"ב ובריטניה, ולהקמת צוות פעולה של התובע המחוזי של ניו יורק ושל סן פרנסיסקו, שזימנו יחד את הנציגים של חברות כגון גוגל וסמסונג לשימועים רשמיים. בחודשים האחרונים העבירו גם מינסוטה וקליפורניה הנחיות שדורשות שכל טלפון חכם שנמכר במדינות יכלול אמצעי טכנולוגי לנטרולו מרחוק. קליפורניה, המדינה הגדולה בארה"ב והכלכלה השלישית בגודלה בעולם, נחשבת לפורצת דרך בחקיקה מקומית ובינלאומית, ולא מעט חוקים מקומיים בקליפורניה אומצו לבסוף בכל העולם - כמו למשל חוק הקניין הרוחני Digital Millennium Act, שכיום משמש כמודל הנפוץ לנושאי זכויות יוצרים.

 

"אפקטיביות מדהימה"

 

מי שלא פעל עד לאחרונה להגנת הצרכנים והסמארטפונים שלהם הן היצרניות, מפתחות מערכות ההפעלה וספקיות הסלולר, שניסו להתנער מהמחויבות שלהן, ולגלגל את האשמה מחברה לחברה. ארגון תעשיית הסלולר CTIA, שמאגד חברות תקשורת מכל העולם, אף יצא בעבר באופן פומבי נגד כל רגולציה ממשלתית בנושא, וטען כי התעשייה צריכה לבצע רגולציה עצמית.

לבסוף, לאחר חודשים של סירוב לפעול בנושא ובעקבות לחץ גובר של הממשל האמריקאי, חזר בו ה-CTIA, ועם ספקיות הסלולר ורייזון ו-AT&T, ויצרניות סלולר ובהן HTC, סמסונג, חוואווי ומוטורולה, הבטיחו שעד אמצע השנה הבאה ישיקו פתרונות טכנולוגיים לבעיות הגניבה ויהפכו את מתג החיסול לברירת מחדל בכל טלפון.

 

עד כה, כל האמצעים הטכנולוגיים, כולל כלי המעקב שקיימים היום בכמעט כל טלפון חכם, לא באמת הצליחו לשנות את אחוזי הפשיעה. אבל באופן מפתיע, נראה שמתג החיסול באמת עובד. בחצי השנה האחרונה, שוטרים בניו יורק, לונדון וסן פרנסיסקו דיווחו על ירידה של 19%–38% בדיווחים על טלפונים גנובים, והגורם לכך הוא ככל הנראה אפשרות ההריגה מרחוק שמוטמעת במכשירי האייפון.

 

הנתונים פורסמו במסיבת עיתונאים משותפת שערכו גאסקון ואריק שניידרמן, התובע המחוזי של ניו יורק. שנדיירמן אמר כי אין ספק שיש למתגי חיסול השפעה על אחוזי הפשיעה: "הסטטיסטיקות מראות את האפקטיביות המדהימה של מתגי חיסול, וההתחייבות של גוגל ומיקרוסופט היא צעד ענק קדימה לאבטחת הציבור".

 

גאסקון מצדו אמר שאינו בטוח שהפתרונות שמציעות אפל, גוגל ומיקרוסופט מספקים, והיה רוצה לראות את יצרניות הסלולר מפעילות את המתג כברירת מחדל, ולא משאירות זאת כשירות שיש להפעיל. "המידע שבידינו מחזק את מה שכולם יודעים: יש פתרון טכנולוגי לבעיית הגניבות, אבל לא בטוח שכל המשתמשים בקיאים מספיק כדי להפסיק את השירות, ואלו הם המשתמשים הפגיעים ביותר", אמר גאסקון. גם הסנטור הקליפורני מארק לנו, שהעלה את הצעת החוק שדורשת מכל הטלפונים לכלול את השירות, הסכים איתו.

 

לפי דובר משטרת ניו יורק, הפושעים בהחלט מודעים למתג החיסול החדש של אפל. שיעור גניבות מכשירי האייפון ירד ב-29% בחצי השנה הראשונה של 2014, בעוד ששיעור הגניבות של מכשירי סמסונג זינק ב-40%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x