חדשות טובות ל-PC: צניחה בולטת במכירות הטאבלטים
לפי נתוני IDC, מכירות מחשבי הלוח נחלשו ב-1.5% ברבעון האחרון בהשוואה לרבעון הקודם. הצניחה הבולטת ביותר היתה במכירות האייפד של אפל. מדוע אנשים קונים פחות טאבלטים?
אפל ממשיכה לאבד גובה בשוק הטאבלטים: החברה שבעבר שלטה בקטגוריית מחשבי הלוח ביד רמה ומבחינות רבות המציאה אותה, שולטת כיום בפחות מ-27% מהשוק. כך עולה מדו"ח של חברת המחקר IDC המתייחס לרבעון האחרון.
- דו"חות אפל: שוק הטאבלט מזנק, אך האייפד נשאר בחוץ
- שלפוחיות טאבלט: הילד האמריקאי שאלרגי לאייפדים
- סולמות וטאבלטים: משחקים לגיל הרך, גרסת דור המובייל
אפל היא עדיין החברה הגדולה ביותר בשוק הטאבלטים, עם 26.9% מתוך 49.3 מיליון מחשבי הלוח שנמכרו ברבעון. אבל זוהי ירידה דרסטית עבור חברה שהחזיקה ב-33% מהשוק לפני כשנה וביותר מ-50% לפני כשנתיים.
ההערכות של IDC, לפיהן אפל מכרה 13.3 מיליון אייפדים ברבעון האחרון, היו אף אופטימיות לעומת נתוני המכירות בפועל של החברה. לפי הדו"ח הרבעוני של אפל, נמכרו רק 12.3 מיליון אייפדים. לפני כשנתיים, אפל מכרה 17 מיליון אייפדים בתקופה המקבילה. זוהי ירידה של 28%, בתקופה שבה השוק עצמו המשיך לצמוח – אם כי באיטיות.
ואולם, אחרי שנים שבהם הטאבלטים נגסו במכירות ה-PC המגמה נחלשת. הצניחה החופשית של שוק ה-PC הואטה ולפי מקורות בתעשייה אף נעה לפסים של התאוששות, בעוד שהצמיחה של שוק הטאבלטים הואטה בצורה משמעותית. שוק הטאבלטים צמח רק ב-11% השנה ואף ירד ב-1.5% ברבעון הנוכחי לעומת הרבעון הקודם.
מדוע אנשים קונים פחות טאבלטים?
הסיבות לכך הן רבות: הירידה במחירי הלפטופים, ההצפה של השוק בטאבלטים זולים במיוחד, הגידול בשוק הפאבלטים וקצב רענון נמוך מהצפוי - המשתמש הממוצע מחליף טאבלט מדי 3-4 שנים, בניגוד לשוק הסלולר בו עומד הממוצע על שנתיים בלבד.
רוב דלין, אחראי על פיתוח שבבים לטאבלטים ומחשבים ניידים באינטל, הסביר כי הקטגוריה הגיעה לרוויה. אנליסטים אחרים מציינים כי משתמשים שרצו לקנות טאבלט כבר עשו זאת, ועד כה לא נוצר צורך משמעותי בקטגוריה מבחינת המשתמשים אלא מדובר בעיקר במוצר שנתפס כמותרות.
לא רק אפל מתקשה להתמודד עם השינויים החדים האלו: סמסונג, החברה השניה בגודלה בשוק הטאבלטים, אמנם שמרה על היקף המכירות שלה אבל איבדה מעט מנתח השוק שלה - מ18.8% ב-2013, ל-17.2% השנה. על חשבונן של אפל וסמסונג צומחות לא מעט יצרניות אחרות, כגון לנובו שהמכירות שלה זינקו ב-65% בשנה האחרונה והיא כעת שולטת ב-4.9% מהשוק. אחרי לנובו ניתן למצוא את אסוס עם 4.6% ואייסר עם 2%, שאיבדה 1.4% מנתח השוק שלה.