$
הייטק והון סיכון

אקסטריקום פורקה: חייבת 4.5 מיליון שקל לעובדים

החברה שפיתחה טכנולוגיות רשת אלחוטית ואף חתמה חוזים עם קבוצות מובילות ב-NBA הגיעה לסוף דרכה. לצד החובות לעובדיה, חייבת החברה גם כ-5 מיליון דולר לספקים ולקוחות

אסף גלעד 11:3124.08.14

סוף עגום לסטארט-אפ אקסטריקום שהוקם ב-2002 וגייס קרוב ל-50 מיליון דולר בהון סיכון ובהלוואות. זהו גם סוף לחלומה של החברה ליצור רשת WiFi באיכות גבוהה במקומות ציבוריים גדולים ואף הצליחה לגעת בתהילה כשרישתה את אולמות הכדורסל של מספר קבוצות NBA מובילות.

החברה כבר הגיעה קרוב לפשיטת רגל בשנת 2010, אז רכשה אותה קרן קראוס תמורת 3 מיליון דולר, אך בשנים האחרונות צברה חוב אדיר, עד שהעובדים ביקשו לפרקה בסוף יולי.

 

25 העובדים הישראלים שנותרו בה ביקשו בסוף החודש שעבר להביא את החברה לפירוק לאחר שזו צברה כלפיהם חוב של 1.3 מיליון דולר ובימים שלאחר מכן הצטרפו לבקשות גם ספקים כגון חברת ר.ה. אלקטרוניקה לה חייבת אקסטריקום כ-2.8 מיליון דולר ובנק לאומי לו חייבת החברה 2 מיליון. במקביל, פוטרו כל 25 העובדים של החברה בישראל ועוד מספר עובדים ביפן ובארה"ב - וכעת החברה אינה פעילה. המנכ"ל גדעון רותם הודיע לעובדים כי החברה חדלת פרעון וכי לא תוכל לשלם להם את משכורות יולי, בנוסף למשכורות יוני.

 

עו"ד שי בר ניר ממשרד פירון, מפרק אקסטריקום עו"ד שי בר ניר ממשרד פירון, מפרק אקסטריקום צילום: יח"צ

 

שופטת בית המשפט המחוזי בת אביב אביגיל כהן מינתה את עו"ד שי בר ניר ממשרד פירון, מי שמייצג במקור את ר.ה. אלקטרוניקה, כמפרק החברה. בנוסף, קרן ההלוואות הבריטית קראוס (Kreos), שמחזיקה כיום 95% ממניות אקסטריקום פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב במטרה למנות לה גם כונס נכסים בכדי לאכוף את השעבודים של החברה, וזאת משום שאקסטריקום חייבת לה 20 מיליון דולר. כך שכעת מצויה אקסטריקום (Extricom) בהליך כפול של פירוק וכינוס נכסים, ולה חוב של לפחות 26 מיליון דולר ככל הידוע כיום.

 

אקסטריקום פיתחה מערכת אינטרנט אלחוטי לארגונים מבוססת WiFi בעלת יכולות שידור נתונים, וידאו ואודיו באיכות של חיבור קווי, טכנולוגיה שהיתה חדשנית לזמנה. עד שנת 2009 היתה אחת מחברות הסטארט-אפ המבטיחות בתחום התקשורת בישראל, העסיקה 120 עובדים בשיאה ורישתה ב-WiFi מקומות ציבוריים בהם גם אולמות הכדורסל של הקבוצות סקרמנטו קינגס, יוסטון רוקטס ואינדיאנה פייסרס. אז גם נחשבה למועמדת מובילה לרכישה על ידי סיסקו. אלא שהמשקיעות של אקסטריקום, חברת התקשורת הגרמנית בלדן ומוטורולה, רכשו חברות המתחרות לאקסטריקום ובכך סימנו את תחילת ההתדרדרות.

 

לאחר שסיסקו החלה להשיק קו מוצרים דומה, נאלצה החברה לקצץ מחצית מכח האדם שלה ובשנת 2010 העסיקה רק כ-60 עובדים. עד אז החברה לא פעלה ברווחיות אלא נסמכה כל העת על השקעות חיצוניות והחלה לצבור חובות, למרות שהכנסותיה הוערכו אז בכ-10 מיליון דולר בשנה. ואכן, באותה שנה רכשה קרן ההלוואות קראוס, אחת המשקיעות המקוריות בחברה, 95% ממניותיה תמורת 3 מיליון דולר, והחברה המשיכה לפעול בשנים האחרונות תחת עינה הפקוחה של קרן ההלוואות במטרה שזו תחזיר לה את חובותיה.

 

מאז 2010 המשיכה אקסטריקום ליצר הכנסות ממכירת מוצריה והתקנתו בבתי חולים ביפן, בבתי קזינו בלאס וגאס, באולמות הופעות באנגליה ואף באולם טויוטה ביוסטון, אך לא הצליחה לכסות את חובותיה, למרות שפעלה באיזון תפעולי. כעת מקווים למכור את נכסי החברה לכל המרבה במחיר אך ספק אם יצליחו לכסות את חובה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x