דו"ח טכנולוגי
Reddit, מדינת האינטרנט שתחריד כל דיקטטור בעולם
מייסד אתר התוכן הוויראלי מצא דרך הזויה להתמודד עם הביקורת שהוטחה בו על רקע פרשת דליפת תמונות העירום של הסלבריטאיות, תוכנה שמרחיקה את משתמשי גוגל גלאס מרשתות WiFi ואפליקציית נסיעות לנשים בלבד
אסון היח"צ של גניבת תמונות הסלבריטאיות תפס את רדיט (סליחה) עם המכנסיים למטה. האירוע, שכבר זכה לכינוי The Fappening, שילוב של fap (כינוי לאוננות) עם happening, לא היה מפתיע: רדיט הוא המערב הפרוע של האינטרנט וכבר איפשר בעבר דברים כמו פרסום צילומים נסתרים של אנשים שלא נתנו את הסכמתם לכך, מהסוג שחביב על נתן אשל.
בהודעה מטומטמת במיוחד, אמר מנכ"ל החברה ישאן וונג שרדיט "היא לא רק חברה שמפעילה אתר שבו כל אחד יכול לפרסם קישורים ולדון בהם, אלא הממשלה של סוג חדש של קהילה". וואלה. מי אחראי על המסר אצלכם? כפי שציינו במהירות ב-The Verge, זה היה גול עצמי חריג: כי אם רדיט היא ממשלה, אז היא ממשלה של מדינה כושלת.
היא מדינה שנשלטת על ידי אילי מלחמה שהיו נחשבים לדוחים אפילו במחוזות הכי אלימים באפריקה, שמארגנים לינצ'ים נגד אזרחים שמוחים על העוולות שלהם; ממשלה שמסתכלת הצידה בזמן שמתבצעות עבירות פליליות של הטרדה מינית - ועושה משהו רק כאשר ממשלה אמיתית מאיימת עליה בסנקציות; ממשלה שאומרת בו זמנית שהיא מצטערת על פרסום התמונות הללו אבל אין בכוונתה לשנות את המדיניות שלה.
יש שמות נאים פחות למה שהולך ברדיט, שלפחות בצד האמריקאי של האגם הוא העמוד הראשי של האינטרנט: משטר פאודלי, קלפטוקרטיה, כנופיה של סרסורים ועוד. ממשלה? לא ממש.
ואם חשבתם שההנהלה של רדיט גרועה, עוד לא ראיתם את הכנופיה של עמק הסילי-קון. שם העריכו אחרי שפרצה השערוריה הענקית, שרדיט שווה חצי מיליארד דולר. זו עליה בשווי של 100 מיליון לעומת סוף 2013. ענקית ההון סיכון אנדריסן-הורוביץ חושבת שזה בדיוק הזמן להשקיע ברדיט. ואם נניח לרגע לרקבון המוסרי שעולה מזה (הטרדה מינית? קח 100 מיליון דולר!), לא ברור איך הכסף הזה יחזיר את עצמו. נסיונות להחזיר את הכסף באמצעות פרסומות (איזו חברה שמכבדת את עצמה תרצה לפרסם שם, בכלל?) יבריחו את המשתמשים. שיהיה בהצלחה עם זה.
הקרב על נייטרליות הרשת מתחמם
מחר צפויות שורה של ענקיות רשת בארה"ב להאט את תעבורת הרשת לרמה של צב גוסס, כדי למחות על ההחלטות של ה-FCC בנושא נייטרליות הרשת. מדיניות ה-FCC בנושא תאפשר ליצור שני סוגי רשת בארה"ב – רשת מהירה ורשת איטית. חברות שרוצות שאנשים יהנו מהתוכן שלהן במהירות, יצטרכו לשלם אקסטרה.
לוויכוח הזה נכנסה עכשיו ננסי פלוסי, מנהיגת המיעוט בקונגרס ויו"ר הקונגרס לשעבר. היא דורשת מה-FCC להתחיל להתייחס לפס רחב כאל שירות ציבורי – כלומר, לא כאל טובה שחברות פרטיות עושות לנו, אלא כשירות שיש לו תקנים, כמו מים, חשמל ועוד. המשמעות היא שחברות לא יוכלו להחליט מה הן מתעדפות ואיזה תוכן הן רוצות לקדם; המשמעות היא פיקוח הדוק הרבה יותר על ההתנהלות של ספקיות הרשת.
פלוסי מציינת עוד של-FCC יש את הסמכות לכך, ואם היא תפעיל אותה, היא גם תוכל להגן על הצרכנים הרבה יותר מחיובי שווא ומחדירה לפרטיות. הבעיה, כמובן, היא המפלגה הרפובליקנית, שבאופן עקבי תומכת בחברות מול הצרכנים ושתומכת בטענה שלתאגידים יש זכויות בדיוק כמו לבני אדם, כל זמן שהם לא צריכים לשלם מסים.
גוגל נבהלת מעצמה
אדם טוב בנה אפליקציה בשם Disconnect Mobile ונענש בשל כך על ידי גוגל. מה שהאפליקציה עושה הוא פשוט: היא מונעת מפרסומות מלשתול קוקיז וכלי מעקב אחרים בסמארטפון שלכם.
גוגל מיהרה לפסול את האפליקציה מחנות הפליי של אנדרואיד, בטענה שהוא "מתערב בפעילות של שירותים אחרים". הבעיה היא שמי שמתקין אפליקציה כמו Disconnect כלל לא רוצה את ה"שירותים" הללו. ה-EFF, ארגון זכויות הגולשים הוותיק, ציין בתגובה שהרבה מפרסמים מקוונים פועלים בשיטה הנכלולית של מעקב אחרי המשתמשים -שזה, אה, דומה מאוד למה שגוגל עצמה עושה.
בקיצור, קם קול זעקה גדולה ומרה ברשת וגוגל נבהלה מהרעש. כתוצאה מכך, היא החליטה להחזיר את דיסקונקט לחנות הפליי - בלי להסביר את המהלכים שלה. בכך היא מעתיקה מספר המשחק של אפל - אבל לפחות מגלה רגישות בסיסית לתלונות המשתמשים.
זכוכית שבורה
הפרוייקט השנוא ביותר של גוגל הוא ככל הנראה גוגל גלאס: משקפי הריגול שלה, שמאפשרים למשתמשים עם יותר מדי כסף להסתובב עם מחשב על הראש ולצלם בחשאי אנשים אחרים. המכר עורר תרעומת ניכרת כמעט בכל מקום שאליו הגיע ובמספר מקרים התרעומת עברה לפסים אלימים: המשתמשים של גלאס כונו glassholes ולא פעם גם חטפו מכות.
ג'וליאן אוליבר, אמן ומפתח שחי בברלין, פיתח לפני זמן מה תוכנה בשם glasshole.sh, שמטרתה לנתק אוטומטית כל מכשיר גוגל גלאס שמתחבר לרשת WiFi שעליה היא מותקנת. הוא ראה כי טוב ועכשיו הוא מתכוון להפוך את התוכנה למכשיר, מין גאדג'ט בגודל טרנספורמטור של לפטופ. הוא יסרוק את הרשתות ויחפש משקפי גלאס שמחוברים לאותה רשת וינטרל את החיבור.
גוגל מתחילה להבין שהסקרנות שליוותה את פרויקט המשקפיים החכמים שלה הפכה בעיקר לחשש ופחד. משקפי גלאס כמעט שלא הוזכרו בכנס המפתחים השנתי שלה ונראה שיש פלג בחברה שרוצה לקבור את הפרויקט קבורת חמור, לצד לא מעט פרוייקטים אחרים שלה. נעדכן.
קצרצרים
1. שוק אפליקציות הנסיעות עובר טרנספורמציה מהירה בשנים האחרונות, לא תמיד באופן חיובי בניו יורק הושק שירות חדש, שלשם שינוי יחרוג משגרת המיזוגניה של עולם ההייטק: SheTaxis. השירות מיועד לנשים שלא סומכות על גבר כנהג, או סתם מעדיפות חברת נשים. האפליקציה תשאל את המשתמש האם יש אישה בקבוצה שלו ואם לא - תפנה אותו אוטומטית לחברה אחרת. העובדה שיש צורך בשירות כזה - שנהנה מתמיכה לא רק של נשים אלא גם של גברים שחוששים לגורל יקירותיהם - מבליחה לרגע על עוצמת העוינות לנשים במרחב הציבורי שלנו.
2. אפל תציג היום את מכשירי האייפון החדשים שלה. כדי שאף אחד לא יהרוס את חגיגת היח"צ עם שאלות מציקות על כך שהיא לא שומרת על המידע של המשתמשים, הודיעה אמש על כך שהיא מוסיפה עוד שכבת הגנה לאייקלאוד, הרשת החברתית להאקרים שלה. ספציפית, היא שולחת התראות. אלה לא יחסמו פריצות, אבל כן יודיעו כשמישהו מנסה לפרוץ לחשבון שלכם או אפילו הצליח. זה עדיף על המצב הקודם, בו הסתפקה אפל בלהתנפח ולטעון "אין פריצות אצלנו".
3. דיווחנו בהרחבה לפני כחודשיים על שערוריית ההטרדה המינית בטינדר, שבה האשימה אחת המייסדות, וויטני וולף, את הנהלת החברה בכך שהניחה לבכיר להטריד אותה מינית ואף פיטרה אותה בגלל תלונותיה. אתמול הודיעה החברה לקונית שהיא הגיעה לפשרה עם וולף, שפרטיה לא פורסמו ואישרה שהמייסד שהטריד אותה - ג'סטין מאטין - כבר לא עובד בחברה. הסגירה המהירה של התיק נועדה, חושד עבדכם, למנוע מהמשפט להגיע לשלב הראיות, שהיו אמורות להיות מביכות במיוחד ושחלק מהן כבר נחשפו בתלונה של וולף.