בדיקת כלכליסט
לנובו Flex 15D: פניו החדשות של מחשב המיינסטרים
הלפטופ המודולרי המוזל של החברה נראה כמו מחשב יוקרה, הוא נוח במיוחד לעבודה וביצועיו טובים. ואולם, מסך המגע שלו מציג רזולוציה נמוכה יחסית, זמן הסוללה קצר והוא מתאים בעיקר לסטודנטים שמעדיפים מחשב עם מסך גדול
מחשבי 15.6 היו הנפוצים ביותר בעולם בעשור הקודם - מה שנתן להם את השם "לפטופ מיינסטרים"; זאת, משום שהציבור ביקש חוויית שימוש דומה כמה שיותר למה שהכירו הכי טוב - המחשב השולחני. מאז, השתנה השוק ללא הכר ומכירותיהם הלכו והצטמצמו, משום שהצרכן העדיף מחשבי 13 אינץ' וטאבלטים.
- חם מהתנור: הצצה ללנובו Helix 2
- ThinkPad Tablet 8 של לנובו: החזק ביותר מסוגו
- שעת מבחן: השעונים החכמים שכבשו את תערוכת IFA
עיצוב ומבנה: מינימליזם הוא שם המשחק
הפלקס 15 הוא לא בדיוק מחשב היברידי. אמנם המסך שלו מחובר לגוף בציר שמאפשר לפתוח אותו אחורנית ולהעמידו בתצורת תצוגה, אך לא תוכלו להשתמש בו כטאבלט. לראייתי, זו בחירה נבונה: אף אחד לא רוצה להחזיק ביד טאבלט בגודל 15 אינץ' ששוקל יותר משני ק"ג (2.3, במקרה שלו).
מעבר לתצורה המודולרית, לפלקס יש עוד אלמנט שמוצאים בעיקר באולטרה-בוקים: סקסאפיל. גופו שחור מט, ללא כל אלמנט עיצובי אחר, מה שנותן לו מראה מינימליסטי ונאה.
מצד אחד, הסטייל הזה מזכיר את זה של ראשוני הלפטופים. אך מצד שני, גופו הדק והמתכתי נותן מגע יוקרתי לכל החבילה. לא, אין לו את המראה המרשים של ה-X1 Carbon או של דגמי הדגל מבית סמסונג ואסוס, אך עדיין מדובר במחשב אסתטי יותר מרוב מתחריו לקטגוריה.
לראייתי, הערך המוסף שבמסך המתהפך הוא שולי בשימוש שוטף. הרבה יותר נוח לעבוד על המחשב בתצורת לפטופ סטנדרטית מאשר במצב התצוגה - ולנובו יודעת זאת היטב. הרעיון הוא להציג חידוש פשוט יחסית, שנשען על טכנולוגיה קיימת ויבליט את המחשב בין שאר מחשבי הקטגוריה. בסופו של דבר, רוב מחשבי ה-15.6 אינץ' מציגים יכולות דומות מאוד.
ממשק: מסך מבריק מדי
למחשב יש מסך מגע ברזולוציית 1,366 על 768 פיקסל. מדובר ברזולוציה נמוכה שמאפיינת בעיקר לפטופים מוזלים ומכשירים ישנים. בהירות המסך נמוכה למדי אף היא, מה שמקשה על עבודה נוחה תחת אור השמש. גם המסך עצמו מבריק מאוד, מה שגורר השתקפויות ופוגע באיכות הצפיה. לעומת זאת, בתאורה מאוזנת מציג המסך צבעים חיים, עשירים ומאוזנים מאוד.
המקלדת מצוינת; פרישת המקשים נוחה והמשוב שלהם טוב מאוד - אני אישית מעדיף מקשים שאינם רכים מדי, מה שמקל על הקלדה מדויקת (במחיר של הקלדה קולנית יותר). גם משטח העכבר, שהוא מהגדולים ביותר בקטגוריה ומזכיר במידותיו משטחי עכבר של מחשבי פרימיום, מדויק ונוח לעבודה.
למחשב סט עשיר של שקעים - 3 שקעי USB, שקע HDMI בגודל מלא ולצידו שקע תצוגה מוקטן, חריץ לכרטיסי זיכרון ועוד. ואולם, נראה שהחברה יכלה להוסיף שקע USB או שניים בדופן שלו. מהנדסי לנובו בחרו למקם את כפתור ההפעלה בצד המחשב, כדי שניתן יהיה להפעיל ולכבות את המסך כשהמחשב מקופל אחורנית במצב תצוגה. בפועל, זה לא נוח כי הכפתור קטן מאוד ובתצורת לפטופ סטנדרטי תצטרכו להתרגל להרים את המחשב מהדופן בעדינות, כדי לא ללחוץ בטעות על כפתור הכיבוי.
מולטימדיה ואפליקציות: מתאים גם למשחקים
מחשבי מיינסטרים נועדו להיות תחנות מדיה רב תכליתיות. הפלקס 15 אמנם יכול לענות על רוב צרכי המשתמש הממוצע, אך לא הרבה יותר מכך. למסך זווית צפייה רחבה, מה שמקל על חובבי סרטים שנוהגים לצפות בהם ביחד עם משתמשים אחרים מול המחשב, איכות האודיו סבירה אם כי עוצמתו חלשה למדי.
חובבי משחקים יוכלו להריץ על הפלקס 15 משחקי תלת ממד תובעניים, במגבלות הרזולוציה והעוצמה שלו - מה שאמנם מקנה חוויית משחק חלקה למדי אך לא את כל העושר הגרפי שיכול המשחק עצמו להציג. לעומתם, משחקי מובייל סטנדרטיים פועלים על המחשב נהדר.
לנובו ציידה את המחשב באפליקציות רבות כחנות המגזינים המקוונת Zinyo, יישומי עריכת תמונות וקליפים, אפליקציית הבישול שלה, יישומי איביי, קינדל ועוד. בסך הכל, מדובר באוסף יישומים לא רע, אך שאינו מתבלט על פני אלה של המתחרים.
ביצועים וזמן סוללה: קצר ומתוק
מחשבי מיינסטרים היו תמיד חזקים מאחיהם הקטנים, משתי סיבות. הראשונה היא היכולת למלא את תפקיד המחשב השולחני כללה גם סיפוק צרכיהם של חובבי משחקים - מה שהביא את היצרניות להתקין בהם כרטיסי מסך עצמאיים. השניה היא העובדה שבגופם פשוט יש יותר מקום ומצטבר פחות חום, מה שמאפשר למעבד לפעול במהירות שעון גבוהה יותר מבלי להגיע לטמפרטורות בעייתיות.
הדגם שנסקר מצויד במעבד אינטל Core i5 4200u כפול ליבה במהירות 1.6 גיגה-הרץ, מעבד שמניע מחשבים רבים ומציג ביצועים טובים למדי. לצידו תמצאו 4 גיגה-בייט זיכרון פעולה וכונן קשיח של 500 גיגה-בייט. למחשב יש מעבד גרפי נפרד GeForce GT 720M של אנווידיה, שמסוגל להפעיל גם משחקים תובעניים למדי. בסך הכל המחשב פועל חלק למדי ובלי השתהויות מורגשות. הוא אינו מתחמם בפעולתו בצורה בולטת, אך זמן הסוללה שלו קצר יחסית: בשימוש סביר תוציאו ממנו קצת יותר מארבע שעות פעולה.
סיכום ואלטרנטיבות: לסטודנט החסכן
הפלקס 15 הוא נייד 15 אינץ' מסוג חדש. על אף מגרעותיו בתחום התצוגה, הוא עדיין נוח מאוד לשימוש ולמרות שמדובר בלפטופ פחות נייד ממחשבי 13.3 אינץ' שנראה שהשתלטו על השוק, הוא עדיין יוכל לספק משתמש שצריך את המחשב צמוד אליו - אך לא נושא אותו יותר מדי על הגב. למשל - סטודנטים שצריכים לנייד את המחשב בעיקר מהבית לאוניברסיטה. גם מחירו עושה אותו למוצר מתאים עבור סטודנטים וגם עבור עסקים קטנים, שלא צריכים רכיבי תקשורת או תוכנה ארגונית מיוחדים.
מצד שני, משתמשים אחרים שמחפשים מחשב נייד משפחתי, שיוכל להריץ גם משחקים (עבורם או עבור הילדים) צפויים להתאכזב. אין לו את העוצמה הנדרשת לכך. הפלקס 15 גם לא יתאים למי שצריך מחשב שצמוד אליו בכל עת ונוטה להסתובב הרבה - הן בשל משקלו והן בשל זמן הסוללה.
המחשב עולה החל מ-3,200 שקל. בשוק מסתובבים גם דגמים שמצוידים במעבדי AMD זולים ומעט חלשים יותר, שעולים כ-200 שקל פחות. אפשר לבחור באלטרנטיבות במחיר דומה, בדמות מחשבי הסדרות הנמוכות של אסוס, HP ו-Dell, אך התצורה הסמי-היברידית של הפלקס 15 משדרגת בצורה מורגשת את חוויית השימוש. ואולם, יש להניח שבעתיד הקרוב נראה יותר מחשבי 15 אינץ' בתצורה דומה ולא בתצורה היברידית של מסך נתיק, שמתאימה בעיקר למחשבים קטנים יותר.