$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בין בורות לשחיתות: הצד האפל של הנפקת עליבאבא

ההנפקה המוצלחת נראית כהטעיה מתוכננת של המשקיעים הקטנים, מדוע מכפילה סין את מאמציה בשיבוש פעילות חברות מערביות, מה הבעיה בסלבריטאים שמשקיעים בסטארט-אפים ואוליבר סטון יביים סרט על אדוארד סנודן

יוסי גורביץ 12:4723.09.14

דרקון אדום

 

חברת הענק הסינית עליבאבא הנפיקה את עצמה בשבוע שעבר בשוק האמריקאי ומיד הכניסה סכום ענק של כ-22 מיליארד דולר. זו היתה ההנפקה הגדולה בהיסטוריה ושווי השוק של עליבאבא עבר ביום המסחר הראשון את זה של פייסבוק. מאז, התחילו אנשים לחשוב מחדש על כל זה, והמניות של עליבאבא - שעלו ב-38% ביום המסחר הראשון - רשמו ירידה של 4%.

 

מה בעצם יודע המשקיע הממוצע על עליבאבא? כולם מכירים אותה בתור החברה שלמזלה של יאהו, האחרונה קנתה את המניות שלה כשעליבאבא היתה צעירה. ואכן, הזינוק של עליבאבא לווה בהתרסקות של מניית יאהו: היא ירדה ב-8.2% מאז הנפקת עליבאבא כי בפועל, אין ממש סיבה להחזיק במניות שלה.

 

הזינוק של עליבאבא מפתיע ויש שורה של סימני שאלה כבדים על ההצלחה שלה. ג'ון באטל מסמן כמה מהם. קודם כל, ההנפקה התנהלה - כמו במקרה של פייסבוק, כמו בלא מעט מקרים אחרים - כהנפקה של יודעי דבר. לא כל אחד יכול היה לשים יד על המניה; היה צריך קשרים והיתה לא מעט היסטריה של תאוות בצע סביבה. כשדבר כזה קורה, לעתים קרובות מדי מה שמתרחש בפועל הוא הונאה: בנקאים ומקורביהם עושים את המכה הראשונה, הגדולה ומסמנים למשקיעים הקטנים שזה הדבר הגדול הבא. כשאלה קונים את המניה במחיר מופקע, הראשונים נמלטים ממנה, כי הם יודעים את כל סימני החולשה שהמשקיע הקטן לא זכה לשמוע עליהם.

 

ג'ק מא, מייסד החברה, בעת הנפקת עליבאבא ג'ק מא, מייסד החברה, בעת הנפקת עליבאבא צילום: איי אף פי

 

וסימנים כאלה לא חסרים: עליבאבא היא חברה סינית שמנהלת את השירותים שלה בסינית. לשוק האמריקאי אין הרבה אנליסטים סינים או קוראי סינית בכלל. האנליסטים שהבטיחו לנו שעליבאבא תצמח לא מבינים אותה באמת; הם נשענים על המספרים שהחברה מספקת, מספרים שנאמר בנימוס שראוי לפקפק בהם.

 

כמו כן, כמו כל חברה סינית, עליבאבא לא מנוהלת באמת על ידי חבר המנהלים שלה; היא מנוהלת על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית, שתא שלה הוא זה שקובע בפועל את מדיניות החברה. כמו כל חברה סינית, המעמד שלה בסין נקבע על פי המשחקים הפוליטיים שם - משחקים שמעטים מחוץ לסין מסוגלים להבין. עליבאבא מקורבת לפלג כלשהו של המפלגה; כרגע הפלג הזה מצליח. מי יודע מה יהיה עוד שנתיים? ייזהר הקונה.

 

משבשים את המערב 

 

משהו קורה בסין. המפלגה הקומוניסטית נכנסת לאחד מהתקפי השנאה שלה כלפי זרים, שמגיעים בגלים כל כמה שנים ובניגוד לדימוי שלהם, נשלטים היטב מלמעלה ויש להם מעט מאד עם ספונטניות. כמו משטרים דכאניים אחרים, המשטר הסיני מנצל את שנאת הזרים של האוכלוסיה ומכבה ומדליק אותה על פי צורך. לא ברור למה, אבל נראה שעכשיו מגיע עוד גל.

 

שורה של חברות בינלאומיות, שהגדולה שבהן היא גוגל, גילו בסוף השבוע שכל הפעולות שלהן בסין שובשו. בעלי עסקים סינים גילו שהם לא יכולים לשים מודעות בגוגל. החסימה היא לא רק על מנוע החיפוש של גוגל, איתו מנהל המשטר משחקי חתול ועכבר כבר כמה שנים, אלא גם עם מנועי חיפוש אחרים, כמו DuckDuckGo. 

 

פרסומת למנוע החיפוש DuckDuckGo פרסומת למנוע החיפוש DuckDuckGo

 

הקמפיין המפלגתי התחיל לפני מספר חודשים, בהתקפה על שירותי המסרונים הדרום קוריאניים Line ו-Kakao Talk, שהואשמו על ידי המפלגה בכך שהם "מפיצים שמועות". מיקרוסופט הופתעה לגלות שהיא נחקרת בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים של סין - בדיחה גרועה במיוחד. קוואלקום עומדת לפני חקירה דומה. גוגל וחברות אחרות הפעילו מאמצי שתדלנות ניכרים כדי להקל את הלחץ הממשלתי עליהם: הן נכשלו קשות.

 

מה קורה פה? כרגיל בסין הקומוניסטית, לא ברור. הרמזים שמגיעים משם הן שהמפלגה בפאניקה מחשש שהיא תאבד את מעמדה: נשיא סין ומזכ"ל המפלגה, שי ג'ינפינג, הודיע שהיא תשמור על מעמדה בכל מקרה וכמעט בו זמנית הודיע שהוא לוקח לעצמו את הנהגת הקבוצה שעוסקת בסייבר. עדיין מוקדם לדעת מה מנסה ממשלת סין להשיג, אך עם קצת מזל, נדע עוד כמה חודשים מה עמד מאחורי המהלך.

 

רוצה לקנות מניה בחברת אוויר?

 

כאילו העם היהודי לא סבל מספיק, בשנים האחרונות יש מגפה קשה של מעורבות מפורסתמים בחדשות טכנולוגיה. כן, יש בודדים כאשטון קוצ'ר שבאמת עוסקים ביזמות והון סיכון ויודעים מה הם עושים, אך הם נדירים מאוד. פותח אדם את פיד הטכנולוגיה שלו ומיד קופץ לו שם של אדם שהוא רגיל לא לקרוא, כי הוא לא קורא את חדשות הרכילות ואת מדורי החורבן האנושי. זמרים שעתידם מאחוריהם, שחקנים שמעולם לא היה להם עתיד, כולם מציעים למכירה כל מיני סטארט-אפים שהסיכוי שיצליחו קטן מכך שמישהו יזכור את הסלבריטאי בעוד עשור.

 

מה קורה כאן? עמק הסיליקון מנסה להפוך את עצמו לכוכב, אז הוא מושך אליו את החורים השחורים. שורה של מאכערים, חלקם בנקאים לשעבר בתחום, מנסים לשכנע את המפורסתמים לתמוך במיזם כושל כלשהו. כמו במקרה של קרנות הון סיכון, ההנחה היא שיש פה ושם איזה חדקרן, חברה ששווה מיליארד - ועל כן רצוי להזליף כסף לכל הכיוונים בתקווה לפגוע בכזה.

 

אשטון קוצ'ר דווקא מתמצא בהון סיכון וביזמות. רוב המפורסמים האחרים? כלל וכלל לא אשטון קוצ'ר דווקא מתמצא בהון סיכון וביזמות. רוב המפורסמים האחרים? כלל וכלל לא צילום: שאטרסטוק

 

אז יש לנו מפורסתמים שמקדמים בכל הכוח את "טיטאניק השקעות" (הזכויות שמורות לדורון רוזנבלום) ומשקיעים אחרים אומרים לעצמם, וואלה, יש כאן חברה שכל מיני כוכבים משקיעים בה. הם ודאי יודעים מה הם עושים. בוא נשקיע גם אנחנו!

 

וכך נולד המוצר הבא שאתם לא צריכים. כשהוא יגווע (כי אין בו צורך) גם המשקיעים יפלו. ואולי אז הם ייזכרו שחלק ניכר מהמפורסתמים האלה התפרסמו לא בשיקול הדעת שלהם, אלא בכך שאפילו את חייהם שלהם הם לא מצליחים לנהל. שוטה וכספו נפרדים במהירות, וזה לא בהכרח דבר רע. חבל על מי שמוכן להשקיע בחברה רק משום שאיזה סלבריטאי הצטרף אליה.

 

אל תאמינו להם, הם שקרנים!

 

אחרי מחאה ציבורית קלה, גוגל הודיעה שהיא מפסיקה לתמוך בארגון השמרני ALEC והיו"ר אריק שמידט אף תקף אותו במילים חריפות. קצפו של שמידט יצא על כך ש-ALEC טוענת שההתחממות הגלובלית עשויה להיות "מועילה" ושהיא מתנגדת לרגולציה ממשלתית. "הם פשוט משקרים", אמר.

 

אריק שמידט אריק שמידט צילום: בלומברג

 

העניין מעלה את השאלה "אז למה גוגל תמכה בארגון הזה עד עכשיו". הבעיה האמיתית מבחינת גוגל היא לא ההתחממות הגלובלית אלא העובדה שהקבוצה הזו מתנגדת לניטרליות רשת ולזכות של ערים לארגן לתושביהן פס רחב. ALEC דורשת להשאיר את הזכות הזו לחברות ענק, גם כאשר אלה הן בעליל אוליגופול כושל שדורך על המשתמשים שלו. ככה זה עם תומכי השוק החופשי: הם שוללים את הזכות שלכם לקבל שירותים שלא על ידי חברה.

 

אז למה גוגל תמכה בהם? שמידט אמר שהם תמכו בקבוצה "בגלל נושא אחר" ולא הסכימה להרחיב בנושא. האם מותר לתהות בזהירות האם גוגל - בעצמה ספקית רשת עכשיו - תמכה ב-ALEC כדי להגביל את יכולתן של ערים לארגן לתושביהן פס רחב והפסיקה את התמיכה רק כשהבינה שמדובר באסון יח"צ?

  

קצרצרים

 

1. מי שלא רצה אותו ככוכב של ידיעות מדכאות ומאמרים זועמים, יקבל אותו עכשיו ככוכב קולנוע: אוליבר סטון, האיש והתיעוב לממסד, עומד להוציא סרט על אדוארד סנודן. הסרט צפוי להקרא "תיקי סנודן" ועל פי השמועות, את דמותו ישחק ג'וזף גורדון לוויט. הכאב ראש של מדינת המעקב האמריקאית צפוי להגיע לשיאים חדשים.

 

בקרוב הסרט. סנודן בקרוב הסרט. סנודן צילום: רויטרס

 

2. זוכרים את האפליקציה Monkeyparking, שאיפשרה למשתמשים המנוולים שלה לסחור במשאב ציבורי הכי נדיר - מקומות חניה? עיריית סן פרנסיסקו הודיעה שמדובר באפליקציה בלתי חוקית. מאנקיפרקינג, מצידה, נקטה בשני צעדים: קודם כל, במהלך נקמני, חשפה את הקוד של האפליקציה כדי שאפשר יהיה להשתמש בשירות שלה בסן פרנסיסקו גם אם העיריה לא תומכת בכך; ושנית, היא מנסה בימים אלה לפעול בלוס אנג'לס. יש לקוות שהתובע המחוזי שם קורא עיתונים.  

 

3. ליפט, המתחרה העיקרית של אובר בתחום אפליקציות הנסיעות, מנסה לשבור את השיא של האחרונה בפגיעה בעובדים: לפני כמה חודשים פתחה החברה שירות לימוזינות. הנהגים שלה שרצו להשתתף בו היו צריכים לרכוש רכב מותאם בעלות של 34,000 דולר. החברה הבטיחה אז לנהגים שאין להם מה לדאוג, היא יודעת שתהיה דרישה לשירות. לא היתה. עכשיו החברה מודיעה על סגירת השירות - פחות מחמישה חודשים לפני שהושק. והנהגים, ששוכנעו על ידיה לרכוש את כלי הרכב, שעכשיו לא שווים הרבה? הם היו קורבן לתרגיל עוקץ.  

 

כאן תמו שידורינו עד יום שני הבא. נאחל לקוראינו שיהיו לראש ולא לדאע"ש - ושיזכו לשנה טובה, עם מינון מופחת של הומור דלוח.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x