$
חדשות טכנולוגיה

רשמית: HP מתפצלת לשתי חברות, תפטר עוד 5,000 עובדים

החברה הראשונה תתמקד בשוק הצרכני ותמכור ותפתח מחשבים, טאבלטים ומדפסות בעוד שהחברה השניה תתמקד בשירותי ענן ו-IT לשוק הארגוני. מדוע בחרה החברה לבצע מהלך שכזה וכיצד יראו פני ענקית המחשוב לאחריו?

הראל עילם 13:4806.10.14
ענקית המחשבים HP הכריזה היום (ב') על תוכנית נועזת לפיצול החברה לשניים: חברה אחת תתמקד בשוק הצרכני, עם מחשבים אישיים ומדפסות, והשניה בשוק העסקי, עם פתרונות הענן, IT, שרתים ותוכנה. במסגרת המהלך, יפוטרו 5,000 מעובדי החברה. גל זה מתווסף לתכנית הקיצוצים המקורית של וויטמן, במהלכה פוטרו עד כה כ-38 אלף עובדים מתוך יעד של כ-45 עד 50 אלף מפוטרים. 

מג וויטמן, מנכ"לית HP הנוכחית, תנהל את תחום האנטרפרייז והשוק העסקי הרווחי יותר, בעוד שדיון ויסלר, ראש חטיבת המחשבים האישיים הנוכחי, ינהל את החברה הצרכנית. וויטמן גם תמונה ליו"ר החברה הצרכנית. בעלי המניות הנוכחיים יקבלו מניות בשתי החברות דרך עסקת פיצול מניות.

 

עם ההכרזה הזאת, וויטמן יוצאת כנגד ההכרזות הקודמות שלה לפיהן HP תשאר חברה אחת. זאת ככל הנראה בעקבות הכשלונות של נסיונות של החברה למכור חלק מנכסיה או לבצע מיזוג עם EMC.

 

מג וויטמן, שתנהל את חברת המוצרים הארגוניים מג וויטמן, שתנהל את חברת המוצרים הארגוניים צילום: בלומברג

 

בדרך כלל, חברות מבצעות ספין-אוף כאשר הן חושבות שהן יכולות לשפר את המיקוד שלהן, להכנס לשווקים חדשים ולהגדיל את שווי השוק הכולל. איביי למשל הודיעה לאחרונה על כוונתה לבצע ספין-אוף לחטיבת פייפל באמצע 2015 על מנת לאפשר לפייפל לפעול ביתר חופשיות וגם להכנס לשווקים שכיום היא מנועה מהן, כגון אתרי סחר מקוון מתחרים לאיביי. החברות הקטנות יותר גם יכולות להיות יותר גמישות ולהתאים את עצמן במהירות לשוק.

 

זאת גם לא הפעם הראשונה ש-HP שקלה לשנות את האסטרטגיה שלה. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", שדיווח במקור במהלך סוף השבוע האחרון על התוכנית לפיצול החברה, HP שקלה לבצע פיצול דומה כבר ב-2011. ליאו אפותקר, המנכ"ל הקודם בחברה, רצה להפוך את HP לחברת תוכנה בלבד ולהפטר ממחלקת המחשבים האישיים שהפכה להיות בור בלי תחתית מבחינה פיננסית.

 

רצה מזמן להיפטר מה-PC. אפותקר רצה מזמן להיפטר מה-PC. אפותקר צילום: בלומברג

 

אפותקר שרד בתפקיד כשנה והיה אחראי למחדל העצום של ההשקה המחודשת למערכת ההפעלה WebOS ולרכישת אוטונומי הבריטית תמורת 10 מיליארד דולר, שווי שוק שנופח על ידי דו"חות כוזבים שהגישה החברה. וויטמן, לשעבר מנכ"לית איביי (שכאמור גם היא בדרך לספין-אוף), דחתה בעבר את התוכנית של אפותקר לפיצול HP ואמרה כי בנפרד, לחברות הקטנות יהיה פחות כוח במשא ומתן מאשר חברה גדולה אחת.

 

ה-PC גרר את HP מטה

 

בשנים האחרונות, שוק המחשבים האישיים - בעבר, חוד החנית ומרכז הפעילות של HP - דועך. ב-2013, היקף מכירות המחשבים של HP ירד ב-9.8%, מ-56.7 מיליון מחשבים ב-2012 ל-51.2 מיליון בלבד. HP גם איבדה את ההובלה בשוק לטובת לנובו הסינית, שהמשיכה לצמוח לאורך כל התקופה הזאת. HP מצידה ניסתה להפוך להיות חברת מובייל וחברת תוכנה, ללא הצלחה.

 

הפסידה את הבכורה ללנובו. לפטופ HP הפסידה את הבכורה ללנובו. לפטופ HP צילום: ניצן סדן

 

חטיבת המחשבים האישיים הפכה לאבן רחיים על צווארה של HP: לפי נתוני הדו"ח הפיננסי האחרון, 31% מהכנסותיה מגיעות מחטיבת המחשבים האישיים, אולם רק 9% מהרווח התפעולי. לפני כשנה, וויטמן פיטרה את ראש חטיבת המחשבים דאז, טוד ברדלי, והחברה גם יצאה באחד מגלי הפיטורים הגדולים ביותר בהיסטוריה של התעשייה, במסגרתו למעלה מ-38 אלף איש איבדו את תפקידם. שוק המדפסות – שגם אמור להיות בחברה הצרכנית - מעט רווחי יותר, וביחד החברה הצרכנית אמורה להיות אחראית על 51% מההכנסות ו-38% מהרווח התפעולי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x