בדיקת כלכליסט
ווינדוס 10 בידינו: הצצה לעתיד של המחשב שלכם
בדיקת גרסת ההתנסות הראשונית של מערכת ההפעלה החדשה, שתגיע לשוק רק בסוף השנה הבאה, מראה שמיקרוסופט למדה מטעויות העבר: השילוב של יתרונות ווינדוס 7 עם ממשק ווינדוס 8 נוח, טבעי ועובד היטב
- פורצת את גבולות המסך: העתיד המודולרי של ווינדוס 10
- ווינדוס 10: מערכת ההפעלה שתתאים למסכים מ-4 ועד 80 אינץ'
המטרה של ווינדוס 10 היא לקחת את כל היתרונות של ווינדוס 7 ו-ווינדוס 8 ולחבר אותן ביחד למוצר אחד. משתמשים בטאבלט או טלפון חכם יקבלו את ממשק האריחים (הידוע גם כמטרו, או ממשק "מודרני") ומשתמשים במחשבים אישיים יקבלו את ממשק שולחן העבודה הקלאסי. ווינדוס 8 גם אפשרה למשתמשים ליהנות משני סוגי הממשקים, אבל המעבר בין שני המצבים היה מאוד לא טבעי והתכנים שעוצבו במיוחד לממשק המטרו – כגון חנות האפליקציות וכלל האפליקציות הרשמיות של ווינדוס - לא היו זמינים בממשק שולחן העבודה. הדסקטופ הרגיש כמו סרח עודף שהודבק על ווינדוס 8 ומשמש רק להרצת תוכנות שלא הותאמו לממשק המטרו.
בדיקתנו התבססה על לפטופ Dell Inspiron 5547 שנועד לדמות את התצורה בה רובנו נפגוש בווינדוס 10 לכשתושק - בתור מערכת הפעלה של מחשב מדיה עיקרי בבית ושל מחשב בעבודה.
תפריט ההתחל
ווינדוס 10 תזהה אוטומטית את הפלטפורמה שאתם עובדים עליה ותציג לכם את הממשק המתאים. זה על פניו שינוי מבורך. עם זאת, אין כל דרך לקפוץ בין ממשק הדסקטופ למטרו מלבד להכנס להגדרות ההצגה ולשנות אותן ידנית - אפשרות שמוחבאת ודורשת חיפוש מעמיק. מספר משתמשים שאולי כבר התרגלו לווינדוס 8 לא בהכרח יהיו מרוצים מהשינוי הזה.
בפועל, התוצאה הסופית היא מערכת שנראית כמו ווינדוס 7 רעננה ומודרנית עם כמה נגיעות קלות של ממשק המטרו. גבולות החלונות דקים, אלגנטיים ומשתלבים לתוך צבע הרקע של תמונת הרקע. התוצאה היא בהחלט ווינדוס, אבל מרגישה יותר מותאמת למאה ה-21.
תפריט ההתחל חזר לאחר העדרות בולטת בווינדוס 8. הוא עדיין עובד בדיוק כמו שאתם זוכרים: רשימה של תוכנות פופולריות בצד אחד ובצד השני תפריט עם גישה מהירה להגדרות, ספריות מדיה ומשחקים. כעת, מיקרוסופט מחליפה את התפריט באריחים הצבעוניים של ממשק המטרו. במקום קישור לספריית מוזיקה, התפריט יציג את האריח של אפליקציית המוזיקה. תוכלו לקבוע בצורה ידנית את הגודל של כל אריח ולהחליף אותם וגם לקבוע את גודלו וצורתו של תפריט ההתחל.
חשוב מכך, אם יוצא לכם לעבוד עם מכשיר היברידי שיאפשר לכם לעבור בין ממשק המטרו במצב הטאבלט לממשק הדסקטופ במצב המחשב הנייד, תפריט ההתחל שלכם ישמר ויהפוך להיות עמוד ההתחל של ממשק המטרו. המעבר בין שני הממשקים כעת הרבה יותר חלק, ברור ונמצא תחת שליטת המשתמש.
אם תפעילו אפליקציית מטרו בממשק שולחן העבודה, היא תפתח בחלון רגיל שניתן להתאמה. היא אומנם לא בהכרח תראה טוב אלא אם תגדילו אותה ידנית על כל המסך, אבל תעבוד ללא בעיה ותאפשר למפתחי אפליקציות לייצר תכנים שייעדו בעיקר לטלפונים או טאבלטים אבל גם יעבדו היטב על המחשב. בעיה אקוטית היא שחלק מהאפליקציות האלו עדיין לא נבנו מחדש כדי שיעבדו עכבר ומקלדת, והתוצאה היא לפעמים מאוד מאולצת כמו אפליקציות הספורט והתיירות הרשמיות של מיקרוסופט שלא מאפשרות גלילה נוחה.
ריבוי משימות
ווינדוס 10 מציעה כלים פונקציונליים ונוחים במיוחד לריבוי משימות, ביניהם Snap - הכלי המאפשר לכם להתאים במהירות את שטח המסך של חלון ע"י גרירתו לקצוות המסך. בווינדוס 7, ניתן לגרור חלון ממוזער לקצה המסך על מנת להתאים אותו על מחצית מהמסך. בווינדוס 10, ניתן לגרור מספר חלונות והמערכת תתאים בצורה אינטליגנטית במיוחד את גדלי כל החלונות כדי למקסם את השטח הפנוי. בחלק מהמקרים, מספר חלונות פתוחים ימוזערו ויונחו בצד המסך. במקרים אחרים, תוכלו לחלק את המסך ל-4 חלונות שיעבדו בו זמנית - והכל בצורה נוחה.
אפשרות אחרת היא גם לפתוח מספר שולחנות עבודה מלאים בו זמנית. בדרך זו, למשל, תוכלו לעצב שולחן עבודה עם מספר חלונות פתוחים שהוא השולחן הקשור לעבודה, שולחן עבודה פתוח עם ישומים לילדים ואחר שבו אולי פתוח סרט על גבי מסך מלא. התוצאה היא הרבה יותר גמישה מפשוט לפתוח אפליקציות ולדלג ביניהן. כל זאת דרך תפריט ה-Task View שממוקם בסרגל הכלים למטה ומאפשר ניהול חכם ומהיר של כל החלונות ושולחנות העבודה הפתוחים. התפריט גם מחליף את פעולת המשיכה מימין במסכי המגע בווינדוס 8, שאפשרה לדלג בין כל האפליקציות הפתוחות.
כשאפליקציות מצטלבות
החסרון הגדול של ממשק ה-Task View הוא שהוא אינו אלגנטי ויעיל כמו Snap. אם Snap יודע למקסם את כל שטח המסך שלכם ומגדיל את החלונות לגודל המקסימלי האפשרי, ה-Task View מציג רשימה של שולחנות עבודה וחלונות פתוחים ממוזערים. החלונות מופיעים עם גבולות די עבים וקשה לחזור לאחד ספציפי אם יש לכם הרבה שפתוחים בו זמנית.
כמו כן, לא תמיד ברור מה כדאי לשים בשולחן עבודה ייעודי ומה בחלון נפרד. כך למשל עולה השאלה מה קורה אם אתם מריצים את אותה אפליקציה בשני שולחנות עבודה שונים - כמו דפדפן, שפתוח על אתרים מסוימים בשולחן עבודה אחד, ועל אתרים אחרים בשולחן הווירטואלי האחר. ישנן אפליקציות שברגע שתנסו לפתוח אותן פעם נוספת בשולחן עבודה חדש, יחזירו אותכם לגרסה שכבר רצה על המחשב. אחרות יאפשרו לכם לפתוח אותן על חלון נוסף בלחיצת כפתור ימנית. קטגוריה שלישית פשוט יריצו עותק נוסף בצורה אוטומטית. אין כל סימון או התראה כיצד זה קורה, ועבור משתמשים כבדים שעובדים על מספר רב של תוכנות בו זמנית זה בהחלט יכול לבלבל.
סיכום
במבט ראשון, נראה שמיקרוסופט ללא ספק למדה מטעויות העבר ומערכת ההפעלה החדשה תתאים גם לצרכן וגם לארגון. ווינדוס 10 אמורה להציע יכולות עתידיות מרשימות שעדיין לא זמינות בגרסה הנוכחית - כגון תמיכה בפרוטוקול הגרפי DirectX 12 ובסייעת הדיגיטלית המשובחת קורטנה.
ווינדוס 10 עמדה בכבוד בהרצת משחקים ישנים באמולטורים של סביבת דוס, התמודדה היטב עם הרצה של תוכנות שנכתבו לווינדוס XP ולא הותאמו לווינדוס 8 (או אפילו 7) ועברה מספר עדכוני התקנים - כל זאת בלי כל עיכוב, קריסה בולטת או השתהות. כמובן, בדיקה מעמיקה יותר ללא ספק תמצא לא מעט תקלות ובעיות, אבל עד כה נראה כי מיקרוסופט בדרך הנכונה.