לא מצליחים להירדם? קבלו את הגאדג'טים שיעזרו לכם לישון
הצמיד החכם של מיקרוסופט, פיתוח חדש של נינטנדו וסטארט-אפים שמגייסים כסף מגולשים עייפים: עולם ההייטק מפנים את הפוטנציאל בנדודי השינה שמקשים על התפקוד היומיומי, והופך את הפתרונות עבורם לתחום המתעורר הבא
הגדלת הסיכון להתקפי לב וסרטן, בעיות זיכרון וריכוז, אכילת יתר, פגיעה ברקמות המוח וסיכוי גבוה פי שלושה להיפגע בתאונת דרכים - אלה רק כמה מההשפעות המסוכנות של מחסור בשעות שינה או איכות שינה ירודה, לפי שורת מחקרים שנערכו בשנים האחרונות.
מדובר בבעיות שמאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם סובלים מהן: לפי סקר של המרכז לפיקוח ומניעת מחלות בארה"ב, רבע מהאמריקאים סובלים מקשיי ריכוז בשל שינה לקויה, וכעשירית מהם מתלוננים על פגיעה בתפקוד בעבודה.
חברות הטכנולוגיה גילו לאחרונה את הפוטנציאל הטמון בתחום הפרעות השינה, והן מסתערות עליו עתה עם מוצרים, אפליקציות ושירותים חדשים. מגמה זו משתלבת היטב בטרנד המחשוב הלביש, ושיפור איכות השינה עשוי להיות אחד השימושים הפופולריים של מוצרים כמו שעונים וצמידים חכמים.
הערך המוסף שמספקים מוצרים מסוג זה עדיין שנוי במחלוקת: חוקרים מבית הספר לרפואה של הרווארד טוענים כי מרביתם מספקים נתונים לא מדויקים, וכי הדרך הנכונה לספק שינה טובה יותר היא פשוט להאריך אותה. עם זאת, כשבוחנים את ההיצע הגדל והולך של מוצרים ומיזמים בתחום, לצד ההשקעה של חברות ענק וסטארט־אפים בתחומי הכושר, הבריאות והמחשוב הלביש, נראה שקטגוריית מוצרי השינה צפויה להשתכלל ולהפוך למרכזית הרבה יותר בשנים הקרובות.
נינטנדו תעזור להירדם אחרי שמשחקים
לפני שבוע וחצי יצאה נינטנדו בהכרזה מפתיעה: במקום לחשוף קונסולת משחקים חדשה, היא הודיעה על פיתוח מכשיר שמנטר את דפוסי השינה של המשתמש באמצעות גלי מיקרו, ומספק לו מידע וכלים שיעזרו לו לישון טוב יותר. עבור נינטנדו זה נראה אולי כצעד לא שגרתי, אבל את מי שעוקב אחר ענף החומרה זה לא צריך להפתיע, לאור המספר הגדל והולך של מיזמים שמנסים להפוך את השינה שלנו לאיכותית ומספקת יותר.
החברה שעובדת עם נינטנדו על המוצר העתידי שלה, ResMed האוסטרלית, החלה את דרכה בפיתוח מוצרים שמסייעים לסובלים מהפרעות נשימה בעת השינה, אך מנסה כעת לפנות לקהל רחב יותר.
בחודש שעבר היא השיקה את "+S", מארז העולה 150 דולר ומכיל חיישנים שבוחנים את מצבו הגופני של הישן (נשימה, דופק, תנועות גוף) ואת התנאים בחדר (טמפרטורה, אור ורעש). המוצר מנתח מחזורי שינה, משווה אותם לממוצע בקרב אנשים אחרים מאותו הגיל והמין, ומספק טיפים כמו "השינה העמוקה שלך היתה קצרה הלילה. אם בעיות עיכול מפריעות לך להירדם, נסה לישון על צד שמאל". בנוסף, ה- +S יכול להשמיע צלילים מרגיעים המסונכרנים עם קצב הנשימה במטרה להקל את ההירדמות.
מוצר נוסף שמצליח להימנע ממגע ישיר עם המשתמש הוא ה-Aura של חברת Withings, שנמכר ב-300 דולר. הוא כולל חיישנים להטמנה מתחת לסדין, המוחבאים ברצועה מרופדת דקה שמתחברת להתקן שניצב לצד המיטה. מלבד ניתוח תנאי החדר, ה-Aura מספק תאורה וצלילים שמתאימים לשלב בשינה שבו נמצא המשתמש ואמורים לעזור להירדמות נינוחה ולוויסות רמות המלוטונין בדם.
מי רוצה שעון חכם מעורר
השעונים החכמים, אולי הענף המתפתח ביותר של המחשוב הלביש, מציעים כמובן גם יכולות בתחום השינה. מיקרוסופט קפצה לאחרונה על העגלה עם ה-Band, הצמיד החכם שהחל להימכר בחודש שעבר ב-200 דולר, ומתממשק עם פלטפורמת הבריאות Microsoft Health.
על מסך הצמיד אפשר יהיה לראות את מספר שעות השינה של המשתמש, מספר הפעמים שבהן הוא התעורר בלילה ואפילו את הקלוריות שהגוף שרף במיטה. אפליקציית הסמארטפון הנלווית מציגה נתונים מפורטים יותר, כמו פרק הזמן שלקח להירדם והמעברים בין שינה קלה לעמוקה. מכיוון שמדובר בפלטפורמה פתוחה, סביר להניח כי נראה אפליקציות שינה נוספות שיודעות להשתמש בצמיד ובנתונים שנאספו ממנו.
אפל טרם חשפה תוכניות קונקרטיות בתחום זה סביב האפל ווטש, אבל פלטפורמת הבריאות שלה, HealthKit, כבר זכתה לכמה אפליקציות אייפון המתבססות עליה ועוקבות אחר השינה של המשתמשים, כמו "24/7" של חברת MotionX. משתמשי אנדרואיד יכולים למצוא אפליקציות מקבילות כמו SleepBot, שלא דורשות חומרה מיוחדת. פלטפורמת הפיתוח גוגל Fit יחד עם אנדרואיד Wear, מערכת ההפעלה למכשירים לבישים, מספקות מצע נוח למוצרים עתידיים נוספים.
גם אינטל פועלת בתחום: השעונים של חברת Basis שרכשה ענקית השבבים יודעים להפיק למשתמש ציון כללי על טיב השינה הכללי שלו, לצד תצוגה גרפית של מחזור השינה. Peak, הדגם החדש של שעונים אלה, אף מזהה אוטומטית מתי המשתמש נרדם.
מוצר מתוחכם נוסף אבל לא נוח במיוחד לשימוש, על פי מרבית הביקורות, הוא ה-H7 של חברת פולאר - קופסה שמולבשת על החזה באמצעות רצועת גומי, שמיועדת בעיקר לספורטאים אבל יכולה לשמש גם למעקב אחרי השינה. ה-H7 מספק נתונים מדויקים במיוחד ומסתנכרן עם הסמארטפון שניצב לצד המיטה, כדי לקשר בין התעוררות לא רצויה באמצע הלילה לרעש המטריד שגרם לה, לדוגמה. המכשיר משתמש במידע שנאסף כדי להציע למשתמש תוכנית שינה מסודרת, עם הצעות כמו הקדמת הכניסה למיטה במקרים של הפרעות שינה הנובעות מערנות יתר בשעות מאוחרות.
הגולשים עוזרים לתינוקות לישון בשלווה
לא רק חברות מבוססות מנסות להיכנס לתחום פתרונות השינה, אלא גם יזמים קטנים עם רעיונות יוצאי דופן שמשיגים כסף באתרי מימון המונים. OxiRate הקליפורנית של היזם בוריס צוורקוי מגייסת בימים אלה מגולשי קיקסטארטר 100 אלף דולר כדי לספק תמונה מדויקת ככל האפשר לישנים על מצבם הגופני במהלך הלילה. פלטפורמת הקוד הפתוח שמפתחת החברה נקראת BodyEcho, מתבססת על רצועת חיישנים שמורכבת על המצח ומיישמת טכנולוגיות שנמצאות בשימוש במעבדות שינה. בין היתר, היא תוכל לעקוב אחר נשימות המשתמש, רמת החמצן בדם ואפילו תדירות ועוצמת הנחירות (אם יש כאלה). כך תספק הפלטפורמה השכמה בתזמון מושלם ותציע שעות אופטימליות לכניסה ויציאה מהמיטה.
זווית אחרת מציע היזם הניו יורקי ארתורס ואייטיטיס, שגייס יותר מ-15 אלף דולר למיזם שנועד לספק שינה טובה יותר לפעוטות (ולהורים המודאגים). MonBaby הוא כפתור קטן שמתלבש על בגד התינוק ומנטר את תנועתו ונשימותיו, כדי לספק מידע על דפוסי השינה שלו - וגם התרעות על מצבי חירום וסימנים מדאיגים. המוצר צפוי לצאת לשוק בחודש הבא.