$
מכשירים ומדריכים

כלכליסט TV

מנהרת הזמן לגיימרים: מקדש הקונסולות האבודות

ביהוד קיימת חנות מיוחדת, שמוכרת רק קונסולות משחק עתיקות ומשחקים שהזמן שכח. בעל החנות מספר ל"כלכליסט" על לקוחותיו - מעריצי המשחקים של שנות השמונים ועל תעשיית הרטרו-גיימינג, שמגלגלת מיליונים

מאור סוויסה 09:0022.11.14
בין סמטאות יהוד, נסיעה של כ-20 דקות מתל-אביב ניצבת חנות הרטרו-גיימינג היחידה בישראל שמוקדשת כולה למשחקים עליהם גדלו ילידי שנות השבעים והשמונים.

אטארי, סאגה, ניטנדו ושאר מותגי קונסולות המשחק, שחלקן בנות חצי יובל ויותר, מונחות שם על המדפים וצוברות אבק. "האבק זה חלק מהעניין, הלקוחות אוהבים את זה", אומר דקל אסולין (30) בעל חנות Gaming Land אותה פתח לפני מספר חודשים.

 


 

"פתחתי את החנות במהלך חיפושים אחר כבל ייחודי לקונסולה ישנה שמצאתי אצל חבר בבוידעם, במהלך החיפושים הארוכים, ביו היתר בפורומים ייעודיים ברחבי ברשת, שמתי לב שגיימרים רבים מביעים עניין בחנות כזאת שתיתן מענה לצרכים שלהם, אז הרמתי את הכפפה" אמר דקל, מכור לז'אנר בעצמו.

 

תחום הרטרו-גיימינג נמצא בצמיחה בשנים האחרונות בזכות הרשתות החברתיות שמאפשרות לקהל רב להיחשף אליו, בין אם אלו אותם ילדים שהספיקו להתבגר מאז ורוצים לגעת בעבר, אספנים שזהו כל עיסוקם - ואפילו ילדים שמעולם לא פגשו בקונסולות העתיקות אבל מוצאים בהן קסם שאין באקסבוקס ובפלייסטיישן. 

 

רוצים אטארי? יש גם אטארי רוצים אטארי? יש גם אטארי

 

"אתה יכול לרכוש את אותם מוצרים מאיביי, אפילו במחירים זולים יותר. אבל אנשים אוהבים לבוא, להרגיש את השלט ביד ולשחק במשחקים כאן בחנות, שכבר הפכה למוקד עליה לרגל" הדגיש דקל. סיור קצר באיביי חושף ליין מוצרים רחב מאוד ורק מילת החיפוש Super Mario תניב קרוב ל-100,000 תוצאות.

 

מחירי המשחקים והקונסולות נעים בין עשרות בודדות של שקלים עד לעשרות אלפי דולרים ובמקרים קיצונים אף יותר: יחידה בודדת מסדרת קונסולות המשחק Odyssey שהיא למעשה קונסולת המשחק הראשונה אי פעם (1972), מוצעת למכירה באיביי בלא פחות מ-86,000 שקל. התמחור נקבע על פי פרמטרים רבים שהעיקרי בהם הוא השוואה לעסקאות שנערכו בעבר, עד כמה נדיר הוא המוצר ושינויים פיזיים בו.

 

תעשייה של מיליונים, שמונעת באספנים כבדים תעשייה של מיליונים, שמונעת באספנים כבדים צילום: מאור שלום סויסה

 

למשל, במהדורת קלטות המשחק הראשונה של נינטנדו לקונסולת NES Black Lable, ישנם חמישה ברגים שמחברים את הפלסטיקה למנגנון בעוד שבמהדורה השנייה של שלושה ברגים. בשביל אספן כבד, מדובר בהבדל של יום ולילה. 

 

כמו בתחום אספני חוברות הקומיקס, גם כאן יש את המשוגעים לדבר, שסוחרים ומחליפים קלטות משחקים וקונסולות על בסיס יומי והפכו את התחביב למקצוע של ממש. ביוני האחרון נמכר אוסף משחקי המחשב הגדול בעולם, שכלל 11,000 כותרי משחקים ו-100 קנסולות משחק. המחיר: 750 אלף דולר, במכירה פומבית באחד מאתרי הגיימרים הייעודיים לנושא. המוכר טען שנאלץ למכור את האוסף עקב "בעיות משפחתיות". אולי כדאי שתציצו בבוידעם של ההורים, אולי יש שם איזה מגסון ישן ששווה לא מעט כסף או לפחות שעות של הנאה וזיכרונות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x