שיאומי גייסה 1.1 מיליארד דולר לפי שווי של 46 מיליארד
יצרנית הסמארטפונים הסינית כמעט קטפה מפייסבוק את תואר "הסטארט-אפ היקר בהיסטוריה". בגיוס השתתפו זרוע ההשקעות של ממשלת סינגפור ומספר קרנות מהמזרח. הערכת השווי הקיצונית נובעת מקצב הצמיחה המהיר של החברה
יצרנית הטלפונים הסינית שיאומי (Xiaomi) הכריזה הבוקר (ב') רשמית כי השלימה סבב גיוס ענק של 1.1 מיליארד דולר לפי שווי שוק של יותר מ-46 מיליארד דולר. הדבר הופך את שיאומי, שעד לפני שנה היתה כמעט אלמונית במערב, לסטארט-אפ עם השווי הגבוה בעולם, בעוקפה חברות כאובר ו-AirBNB.
- דיווח: יצרנית הטלפונים שיאומי הסינית שווה יותר מלנובו או LG
- שיאומי הסינית מזנקת: הגדילה את מכירותיה ב-340%
- ללא פרסום ועם מכירות בזק: שיאומי כבשה את סין
החברה היחידה שגייסה הון סיכון לפי שווי שוק דומה אי פעם הייתה פייסבוק, שגייסה הון לפי שווי של 50 מיליארד דולר לפני הנפקתה. בסבב הגיוס השתתפו הקרן הרוסית DST שגם השקיעה בפייסבוק, יאונגפנג קפיטל שהוקמה על ידי ג'ק מא, יו"ר עליבאבא, קרן הופו וזרוע ההשקעות של ממשלת סינגפור.
יורי מילנר, מייסד קרן DST, אמר כי בדומה לפייסבוק לעליבאבא בהן DST השקיעה, גם לשיאומי יש פוטנציאל להגיע לשווי של יותר ממאה מיליארד דולר. "אני לא יכול לחשוב על אף חברה שהגיע למכירות בגובה מיליארד דולר כל כך מהר. בכל קנה מידה, זה שיעור צמיחה כמעט חסר תקדים", הוסיף מילנר.
הדיווחים המוקדמים על הגיוס הופיעו כבר לפני כחודש, כאשר לפני כשבוע הערכות שווי השוק נסקו כבר ליותר מ-45 מיליארד דולר - מה שנותן ליצרנית הטלפונים שווי גבוה יותר משל רוב יצרניות הטלפונים בעולם - ביניהן מוטורולה, נוקיה, HTC, בלקברי, לנובו ו-LG.
רק לפני כשנה החברה גייסה כספים לפי שווי של 10 מיליארד דולר. לפני הגיוס הנ"ל, שיאומי גייסה יותר מ-350 מיליון דולר בהון סיכון ומיליארד דולר בחובות.
עם זאת, גיוס הענק לא ישמש להחזרתם כי אם יסייע לחברה ולחדור בשנה הבאה לשווקים מתפתחים מחוץ לאסיה, כגון מקסיקו, רוסיה, טורקיה וברזיל. מייסד ונשיא החברה, בין לין, אמר כי הגיוס הוא הוכחה ל"תוצאות המסחריות המצוינות שלנו בארבע השנים האחרונות".
האם הערכת השווי מוגזמת?
החברה מתמחה כיום ביצור של מכשירי אנדרואיד זולים במיוחד. האסטרטגיה שלה מתמקדת ביצור המוני של מספר מצומצם של דגמים והסתמכות על שיווק דרך רשתות חברתיות ומכירות בזק, ללא תקציבי שיווק ופרסום אימתניים. בשנה האחרונה, החברה הגדילה את היקף המכירות שלה ב-340% והפכה לאחת מחמש יצרניות הסלולר הגדולות בעולם וליצרנית המובילה בסין - שוק הסלולר הגדול ביותר כיום. החברה מקווה להגיע למכירות של מאה מיליון מכשירי סלולר במהלך 2014.
עם זאת, לא ברור כיצד החברה מתכוונת להצדיק את השווי שלה. שוק הטלפונים המוזלים אינו מקדש נאמנות ומותג אלא מחיר ולקוחות לא יהססו לעזוב את שיאומי אם וכאשר תציג חברה מתחרה מכשיר משתלם יותר. האסטרטגיה של החברה מבוססת על מכירת שירותים ואפליקציות למשתמשי המכשירים שלה, אבל עד כה לא הוכיחה את עצמה ושולי הרווח של החברה נמוכים במיוחד. ב-2013, היא רשמה רווח תפעולי של 56 מיליון דולר בלבד. שיאומי זכתה להערכת שווי גבוהה בהרבה משל יצרניות חומרה שמקיימות פעילות גם בקטגוריות מוצרים אחרות כמחשבים ניידים או מוצרי חשמל ביתיים, בעוד שמכירות הסלולר שלה אינן גבוהות בהרבה ושיעורי הרווח שלה נמוכים יותר.
שיאומי צפויה לחשוף מכשיר דגל חדש בתערוכת CES שתפתח בשבוע הבא בלאס וגאס. כתבי "כלכליסט" יסקרו את החשיפה.