מה חיסל את מיזם ההשקעה של פייסבוק בשיאומי הסינית?
מנכ"לי שתי החברות נפגשו כדי לדון בשיתוף פעולה אסטרטגי, שאמור היה לסייע לפייסבוק לחדור לשוק הסיני בו היא חסומה מאז 2009 ולייצרנית המובייל להגיע למערב. ואולם, סוגיות של פוליטיקה עסקית ומדינית טירפדו את המהלך
- איך הפכה שיאומי הסינית לסטארט-אפ הכי יקר בעולם?
- שיאומי גייסה 1.1 מיליארד דולר לפי שווי של 46 מיליארד
- שיאומי הסינית מזנקת: הגדילה את מכירותיה ב-340%
אף שדיון זה לא נשא פרי, וככל הידוע השקעה אפשרית של פייסבוק בשיאומי (שבדצמבר השלימה גיוס של 1.1 מיליארד דולר לפי שווי של 46 מיליארד דולר) אינה עומדת בשלב זה על הפרק, העניין של פייסבוק בחברה מדגיש את רצונו של צוקרברג לגוון באגרסיביות את תחומי הפעילות של פייסבוק. בנוסף, ככל הנראה ששקל את המהלך כדי למצוא דרך להיכנס לשוק הסיני שבו הגישה לרשת החברתית חסומה מאז 2009.
לדברי מקורות, בארוחה המשותפת שנערכה בבייג'ינג דנו שני המנכ"לים בהשלכות הפולטיות והעסקיות של השקעה אפשרית מצד פייסבוק. לפי רויטרס, ההשקעה המדוברת לא צפויה הייתה להיות ענקית, אך בעצם הדיונים היה די כדי להדגיש את הקשרים המתעבים בין חברות אמריקאיות לסיניות, לאור התבגרות תעשיית הטכנולוגיה בסין. "פייסבוק רוצה להיכנס לסין, בעוד שיאומי רוצה להתפשט אל מחוצה לה ושתי החברות הבינו את החשיבות של עבודה משותפת", אמר אחד המקורות.
חסם אפשרי שבגינו לא התפתחו הדיונים היה כנראה חששו של ליי מהשלכות פוליטיות שליליות לשיאומי אם החברה תסכים להשקעה מצד פייסבוק לאור העובדה שהממשל הסיני חסם את הגישה לרשת החברתית. לדברי מקורות, בשיאומי חששו גם שחיבור עם פייסבוק יפגע במערכת היחסים עם היריבה הגדולה גוגל, שותפה עסקית מרכזית של היצרנית הסינית שכל הסמארטפונים מתוצרתה מריצים את מערכת ההפעלה אנדרואיד.
השלמת הגיוס של שיאומי בדצמבר שמה, לעת עתה, קץ לכל אפשרות של השקעה מצד פייסבוק בעתיד הקרוב. שתי החברות סרבו להגיב לדיווח.
השקעות רבות ומגוונות
מאז הנפקת פייסבוק, ואפילו קצת לפניה, מוביל צוקרברג אסטרטגיה אגרסיבית לגיוון תחומי הפעילות של החברה, שכללה מהלכים כמו רכישת אינסטגרם ובשנה האחרונה רכישות הענק של ווטסאפ ושל אוקולוס VR. השקעה ביצרנית סמארטפונים מובילה כמו שיאומי, היצרנית הגדולה בסין, משתלבת יפה באסטרטגיה זו.
לו הייתה העסקה יוצאת לפועל הייתה מרחיבה פייסבוק משמעותית את פעילותה בתחום החומרה, וייתכן שהייתה מנצלת את העסקה כדי לייצר סמארטפון במיתוג הרשת החברתית, ששמועות על פיתוחו מתעופפות כבר שנים רבות.
חשוב לא פחות: שיתוף הכוחות היה נותן לפייסבוק בעלת ברית משמעותית במאמציה לאפשר לרשת החברתית שלה לפעול בסין. עם יותר מ-1.35 מיליארד משתמשים בכל העולם, מספר המשתמשים בפייסבוק הגיע לרוויה במרבית השווקים המפותחים. כניסה לסין, אולי השוק הגדול מכולם, יכולה להזניק את מספר המשתמשים בפייסבוק להחזיר, ולו לכמה רבעונים, את החברה לרמות צמיחה בהיקף המשתמשים שכמוהן לא ראתה כבר כמה שנים.