$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

אמזון תרכוש את אנפורנה מיקנעם ב-370 מיליון דולר ותקים מרכז פיתוח

חברת השבבים אנפורנה של אביגדור וילנץ, הפועלת בחשאיות מרבית, מנהלת מו"מ מתקדם לרכישתה מול תאגיד הענק האמריקאי, שמתעתד להקים מרכז מו"פ בארץ; וילנץ מכר לפני 14 שנה את גלילאו למארוול ב־1.7 מיליארד דולר; עסקה זו מסכמת שבוע מוצלח להייטק הישראלי: דרופבוקס נכנסה לארץ עם רכישת CloudOn, ועליבאבא ביצעה השקעה ראשונה בסטארט־אפ

מאיר אורבך ואסף גלעד 06:5622.01.15

אמזון מנהלת משא ומתן לרכישת חברת השבבים אנפורנה לאבס (Annapurna Labs) מיוקנעם, הסטארט־אפ המבטיח של אביגדור וילנץ. כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

לפי ההערכה, סכום העסקה הוא 370-350 מיליון דולר. החברה לא הגיבה לפניית "כלכליסט". אם המגעים יבשילו לעסקה, תהיה זו הרכישה הראשונה של אמזון בישראל, וחברת השבבים השנייה שוילינץ מוכר בישראל לענקית בינלאומית, לאחר שהקים את חברת השבבים גלילאו ומכר אותה למארוול ב־2001 תמורת 1.7 מיליארד דולר.

 

אנפורנה לאבס פועלת בחשאיות מאז 2011, כשמנהליה מסרבים לפרט אודותיה והמוצרים אותם היא מפתחת לוטים בערפל. ל"כלכליסט" נודע כי אנפורנה היא חברת אלקטרוניקה המפתחת מיקרו־מעבדים שיאפשרו תעבורת נתונים מהירה בהספק נמוך עבור שרתי מחשוב ושרתי אחסון לארגונים.

 

המייסד השקיע 10 מיליון דולר מכיסו בתחילת הדרך

 

אנפורנה גייסה עד כה עשרות רבות של מיליוני דולרים, תחילה כ־20 מיליון דולר, מחציתם מהונו של וילינץ, והשאר מקבוצת משקיעים פרטיים הכוללת את חבריו הקרובים של וילינץ: זוהר גילון, שמעון וינטרוב, עורכת הדין אורלי ציוני, פרופ' אברהם נוימן ופרופ' יאיר טאומן. משקיע מפתיע נוסף בחברה הוא אנדי בקטולשטיים, המשקיע הראשון בגוגל.

 

בשנים האחרונות הוסיף וילינץ משקיעים נוספים מבחוץ, מהלך נדיר עבור היזם השמרן, ולהשקעה בחברה נכנסו קרן וואלדן, המנוהלת על ידי ליפ בו־טאן, אמריקאי ממוצא סינגפורי, אחת מהדמויות הבכירות בענף המוליכים למחצה, שהשקיע בעברו בחברות ישראליות דוגמת פסעבה ומלאנוקס. במקביל משמש בו־טאן כמנכ"ל ענקית כלי הפיתוח למוליכים למחצה קיידנס, הפעילה גם היא בישראל.

 

משקיע נוסף שצורף לרשימת השותפים האסטרטגיים של אנפורנה היא ענקית השבבים ARM , אחת המתחרות הגדולות באינטל, מי שמחמשת ענקיות כמו אפל וסמסונג בקניין רוחני לייצור מעבדי ליבה ובקרים מסוגים שונים. ככל הנראה, ARM הבריטית משתפת פעולה עם המיקרו־מעבדים של אנפורנה כחבילת עיבוד רבת עוצמה ונמוכת הספק ליצרניות שרתי מחשוב ושרתי אחסון לארגונים. בצורה שכזו, יכולה ARM להתחרות במעבדים של אינטל, שגם הם צברו הצלחה בעולם המחשוב הארגוני.

 

אמזון גייסה בעבר מהנדסים ישראלים למרכז בסיאטל

 

אמזון מחפשת כבר זמן רב לרכוש חברה בישראל שבאמצעותה תוכל לא רק לקבל לידיה טכנולוגיה שתשפר את שירות הענן שלה, אלא גם תאפשר לה להעסיק עובדי מחקר ופיתוח בישראל בתחומי השבבים, מחשוב הענן, אחסון ואולי אף בעתיד גם מומחי סייבר וביג דאטה.

 

ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון. מחפש כבר זמן רב כניסה לישראל ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון. מחפש כבר זמן רב כניסה לישראל

 

לפני כשנה נחשף ב"כלכליסט' מהלך שיזמה אמזון לגייס עובדים בישראל בכדי לצרפם למרכז הפיתוח של החברה בסיאטל. נציגי החברה פנו דרך רשת לינקדאין למהנדסים ישראלים והציעו להם להתראיין למשרות פיתוח תוכנה בכירות. בין השאר, הוצעו לישראלים משרות בקבוצת "פתרונות התחבורה מבוססי תוכנה", זו שעסוקה בפיתוח טכנולוגיות לשיפור מערכי המשלוחים של אמזון.

 

בנוסף, אמזון פתחה בישראל משרד למכירות ושירות בתחום שירותי הענן שלה באוקטובר 2013. את המרכז מנהל איש HP לשעבר, הראל יפהר.

 

עדיין לא ברור מה מתכוונת אמזון לעשות עם אנפורנה, אך ככל הנראה היא תשמש אותה בעיקר לצרכיה הפנימיים: אמזון היא תאגיד ענק, ויותר משהיא אתר קניות גדול, היא אחת מחברות אחסון הענן הגדולות בעולם. שירות הענן של אמזון מספק שטחי אחסון למיליוני חברות ואתרים בעולם. לפי חברת המחקר נטקרפט, אמזון החזיקה ב־2013 ב־160 אלף שרתים המספקים שירותי ענן.

 

גם דרופבוקס ועליבאבא נכנסות לישראל

 

גם ענקית האחסון האמריקאית דרופבוקס נכנסת לראשונה לישראל, עם רכישה של חברת CloudOn, המתמחה בהפשטה של תהליכי יצירת ועריכת מסמכים במכשירים הניידים. CloudOn יושבת במאונטיין ויו, קליפורניה, ומחזיקה צוות גדול של מחקר ופיתוח בהרצליה. החברה נמכרת תמורת כ־40–50 מיליון דולר, לאחר שגייסה 26 מיליון דולר. מייסדי החברה, מאיר מורגנשטרן ומילינד גדקאר, היו בעבר בכירים בסיסקו ומורגנשטרן יהיה מנהל מרכז המחקר והפיתוח של דרופבוקס בישראל. דרופבוקס תמשיך לגייס מהנדסים למשרד בהרצליה ומרכז המחקר הישראלי יצטרף למרכזים של דרופבוקס בדבלין, ניו יורק, סאן פרנסיסקו וסיאטל.

  

"אנחנו מחפשים לבצע בישראל רכישות נוספות בתחום של אבטחת מידע, התחום העסקי, הענן ועוד", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" איליה פישמן, סגן נשיא דרופבוקס שאחראי על תחום המוצרים בחברה. "אנחנו חברה שמאוד פעילה ברכישות ואנחנו מאוד פתוחים לרכישות נוספות כאן".

 

פישמן אמר כי "אותי מאוד ישמח אם נרכוש כאן חברות נוספות, מאחר והייתי כאן הרבה פעמים ויש לי משפחה גדולה כאן". פישמן עלה לישראל ב־1991 ולאחר מכן היגר לארה"ב. "החיבור שלנו למיקרוסופט והטכנולוגיה של CloudOn והחיבור שלה למיקרוסופט הם כלי חשוב עבור המשתמשים העסקיים שלנו".

 

אביגדור וילנץ, מייסד אנפורנה לאבס.  אקזיט ענק נוסף אביגדור וילנץ, מייסד אנפורנה לאבס. אקזיט ענק נוסף צילום: שמואל אוסטר

 

לדבריו, "רצינו להיכנס לישראל כבר מזה זמן אבל חיכינו למצוא את הקבוצה הנכונה שתתאים לנו מבחינת הידע הטכני שלה וההתאמה שלה. CloudOn היא חברה מאוד טובה מבחינה טכנית והיא תאפשר לנו ליצור בישראל נוכחות משמעותית".

 

בשלב זה החברה אינה מתכוונת להקים כאן פעילות עסקית ותתמקד בעיקר בהקמת מרכז המחקר ופיתוח שלה והגדלתו. "יש לנו מרכזי עסקים בלונדון ודבלין ועוד מקומות בעולם ו־70% מקרב המשתמשים שלנו באים מחוץ לארצות הברית אבל בשלב זה אנחנו מתמקדים בישראל בצד של הפיתוח".

 

מילינד גדקאר, שותף להקמת CloudOn ומנכ"ל החברה, אמר כי "אנו גאים להצטרף לצוות של דרופבוקס ונרגשים לסייע למשתמשים להיות יעילים יותר. אנו מאמינים כי שילוב הכוחות ביננו יחולל השפעה גדולה יותר".

 

ענקית המסחר האלקטרוני עליבאבא משקיעה כ־7–8 מיליון דולר בסטארטאפ הישראלי Visualead, שמפתח טכנולוגיות סריקת QR. עליבאבא מקימה באמצעות ההשקעה פעילות פיתוח בישראל.קודם לכן, גייסה החברה הישראלית שפעילה בסין בשנים האחרונות 2.4 מיליון דולר בלבד, ממשקיעים כגון קיידן ו-Entrée Capital. בעקבות הגיוס צפויה לצמוח ויז'ואליד מ־15 לכ־30 איש.

  

וילנץ רצה להקים את החברה בעשור הקודם

 

אביגדור וילנץ כבר רשם לזכותו מספר הצלחות. אמנם לרוב הוא מעדיף לראות את מקורביו כבעלי מניות בחברות שלו, אך הפעם מופיעים ברשימת בעלי המניות עוד כמה גורמים שייהנו מהמכירה, בפרט לאחר שהחברה כמעט ולא גייסה הון מקרנות הון סיכון שדיללו את אחזקות היזמים בה. בנוסף לו מחזיקים מניות בחברה גם עדינה אבן-זוהר, דני טוקטלי מקרן ההשקעות מאגנום, הנרי ניצן, צבי ששון, צבי קניגסבוך, איל שנהב ומנואל אלבה, ידידו של וילנץ מחברת השבבים IDT, בה עבדו לפני שייסדו את גלילאו, הצטרף כמשקיע בחברה.

 

אבל לא רק קבוצת המשקיעים סביבו היא ותיקה. וילנץ בחר גם הפעם להקים את החברה עם הצוות שעבד איתו בגלילאו, שנמכרה למארוול ב־2001 תמורת 1.7 מיליארד דולר. מנכ"ל אנפורנה, ביליץ הרבויה, שימש כמנהל פיתוח בכיר בתחום הבקרים במארוול וסמנכ"ל הטכנולוגיות הוא נאפה בשארה, סגן נשיא לתחום הבקרים והמתגים במארוול. לאחר מכירת גלילאו הקים ומכר עם שותפיו את אתר המסחר האלקטרוני למכירות פומביות QXL תמורת 1.7 מיליארד דולר. לפי ההערכה הוא ושותפיו גזרו כ־330 מיליון דולר.

 

בתעשיה מספרים שוילנץ ביקש להקים את אנפורנה בעשור הקודם, שנים ספורות לאחר שמכר את גלילאו, אלא שחבריו להקמת החברה נותרו בתפקידים בכירים במארוול. לאחר שביליץ הרבויה (כיום מנכ"ל אנפורנה) עזב את מארוול, הוא ביקש לקחת פסק זמן ולטפס עם אשתו על האנפורנה. וילנץ אמר לו: "תשכח מהאנפורנה, האנפורנה היחידה שתהיה לך היא ביוקנעם", וכך כינה את החברה על שם ההר שגם ביקר בו בעצמו בשנת 1983.

אסף גלעד

 

 

אנפורנה לאבס (Annapurna Labs)

 

  • מיקום: יוקנעם עילית
  • שנת הקמה: 2011
  • מספר עובדים: 90
  • מייסדים: אביגדור וילנץ, ביליץ הרבויה, נאפה בשארה ורונן בונה
  • משקיעים: אביגדור וילנץ, זוהר גילון, שמעון וינטרוב, יאיר טאומן, אברהם נוימן, קרן וואלדן ו־ARM הבריטית
  • מוצר: בקרי תקשורת נמוכי הספק לשרתי מחשוב ואחסון

 

 צילום: אריאל בשור, בלומברג, טק-קראנץ'
 צילום: אריאל בשור, בלומברג, טק-קראנץ'

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x