$
סטארט-אפים והון סיכון

חשיפת כלכליסט

"אביגדור רצה לחכות להנפקה, אבל אי אפשר לסרב לאמזון"

עסקת הרכישה הראשונה של אמזון בישראל צפויה להיחתם בשבועות הקרובים תמורת 350-370 מיליון דולר. מקורבים למייסד אנפורנה לאבס אביגדור וילנץ טוענים שהסכים למכור ברגשות מעורבים

אסף גלעד 06:4425.01.15

ענקית המסחר האלקטרוני ושירותי הענן אמזון אישרה ביום חמישי כי תרכוש את הסטארט־אפ הישראלי אנפורנה לאבס (Annapurna Labs) מיקנעם. שעות ספורות לאחר חשיפת "כלכליסט" בדבר העסקה באותו היום היא הוזכרה בכלי תקשורת רבים בעולם.

 

דוברות אמזון אישרה לכלי התקשורת בארה"ב כי הושגה עסקה בין שתי החברות אך טרם נסגרה, וסירבה להרחיב בנושא. אנפורנה, שמאז הקמתה אינה חושפת פרטים על פעילותה ובכיריה לא מדברים עם התקשורת, שמרה על שתיקה גם לאחר הודעת אמזון. ואולם, ל"כלכליסט" נודע כי העסקה, המצויה כעת בשלבי האישור הסופיים שלה, צפויה להיסגר בשבועות הקרובים והיקפה 370–350 מיליון דולר, ואז תהפוך אנפורנה למרכז פיתוח החומרה של חטיבת הענן של אמזון בישראל.

 

"כלכליסט" הקדים את הדיווחים בעולם

 

כלי תקשורת מובילים בעולם - "הניו יורק טיימס", "הוול סטריט ג'ורנל", "בלומברג", "רויטרס", "Computerworld" ועוד - ציטטו בסוף השבוע את חשיפת "כלכליסט" בדבר העסקה. עם זאת, רובם לא התייחסו להשפעתה על התחרות בתעשיית השבבים העולמית, ובמיוחד לתחרות האכזרית בין שתי הענקיות: ARM הבריטית ואינטל האמריקאית, שמטלטלת את שוק השבבים בשנים האחרונות. אינטל שואפת לשלוט בעולם שבבי המחשוב, ARM המתחרה היכתה אותה בתחום המכשירים הניידים וכעת מבקשת להיכנס לשוק השבבים לתקשורת בתוך שרתים ארגוניים, ואילו הצלע השלישית אמזון שואפת להסיר את התלות שלה בשתי החברות ולהוריד את המחיר שהיא משלמת על שבבי מחשוב לשרתים; השחקנית הרביעית במשחק הזה, אנפורנה הישראלית, מסייעת הן לאמזון והן למשקיעה שלה ARM להתחרות באינטל ולהתמקח על המחיר.

 

מימין: מייסד אנפורנה אביגדור וילנץ ונשיא אמזון ג'ף בזוס. אנפורנה תהפוך למרכז פיתוח החומרה של שירותי הענן של אמזון מימין: מייסד אנפורנה אביגדור וילנץ ונשיא אמזון ג'ף בזוס. אנפורנה תהפוך למרכז פיתוח החומרה של שירותי הענן של אמזון צילום: אריאל בשור, בלומברג

 

מקורב למייסד אנפורנה אביגדור וילנץ מספר ל"כלכליסט" על הלבטים שמאחורי העסקה: "אביגדור מכר את החברה ברגשות מעורבים. הוא רצה להמתין לפני המכירה הנוכחית", אומר המקורב. "הוא ביקש למכור את החברה בשווי גבוה יותר או להנפיק אותה בניו יורק. החברה לא היתה על המדף, אבל את ההצעה של אמזון הוא החליט לקבל בסופו של דבר". ומה גרם לווילנץ, לבעלי המניות של ARM ולמנכ"ל ענקית כלי הפיתוח לשבבים קיידנס ליפ בו־טאן למהר ולמכור? התשובה לכך היא מלחמה בין שירותי הענן של אמזון, מיקרוסופט וגוגל ובין ספקיות החומרה לחברות אלה: אינטל ו־ARM.

 

אנפורנה מפתחת שבב המשמש כמתג עבור שרתי מחשוב ואחסון, אשר מסייע למרכזי נתונים גדולים לעבד מידע רב יותר בעלות נמוכה יותר. מהצד השני, חטיבת שירותי הענן של אמזון, שנחשבת כיום לספקית שירותי הענן הגדולה בעולם לעסקים וארגונים בזכות שירות AWS הפופולרי, נאנקת תחת הוצאות כבדות על ציוד חומרה ובמקביל מתחרה בספקיות שירותי ענן כמיקרוסופט וגוגל. ענקיות אלה נאבקות בהררי המידע שהן אוספות באמצעות הגדלת מרכזי הנתונים שלהן בהוצאה של מיליארדי דולרים. בשבוע שעבר מכרה קרן Fidelity Contrafund מניות של גוגל בשווי 7 מיליארד דולר בעקבות ביקורת המשקיעים על הסכומים הגבוהים שגוגל מוציאה על מרכזי נתונים ושרתים. החברה מוציאה ברבעונים האחרונים כ־5 מיליארד דולר רק על מרכז הנתונים, ועלויותיו גדלו עד כדי שהן תופסות מחצית מכלל ההוצאות. אמזון ודאי לא רוצה להיקלע למצב דומה.

 

המשך טבעי לאקזיט של גלילאו מ-2001

 

במובנים רבים אנפורנה היא ממשיכתה של גלילאו, חברת השבבים הקודמת שמכר וילנץ בשנת 2001 תמורת 2.7 מיליארד דולר במניות. גלילאו נמכרה למארוול, אחת משותפותיה הגדולות של ARM, כדי לחמש אותה במלחמת המעבדים הניידים מול אינטל. כעת חוברת אנפורנה ל־ARM בתחום האסטרטגי הבא שהיא מעוניינת לכבוש: שרתי האחסון והמחשוב הארגוניים.

 

 

ג'יימס המילטון, בכיר באמזון, הבהיר את עמדת החברה באשר למרכזי הנתונים המונים יותר מ־200 אלף שרתים. המילטון גילה כי אף שהוא בוחן לעתים שרתים מבוססי שבבי ARM, הוא חש בטוח יותר לעבוד עם אינטל כספקית השבבים העיקרית. ההתבטאות הזאת הכעיסה כמובן את ARM, בעלת מניות באנפורנה ושותפה של וילנץ. עד העסקה סבלה ARM מתדמית בעייתית בענף השרתים, ומלחמתה באינטל לא צברה תנופה.

 

למעשה, הבהיר המילטון, כמות השבבים שאמזון מזמינה מאינטל כה גדולה עד שאינטל הביעה רצון לפתח גרסאות מותאמות במיוחד לדרישות חטיבת הענן של אמזון. המילטון גם התלונן על המחיר של רכיבי מתגי התקשורת, שהולך ומאמיר ביחס למחירי שאר רכיבי החומרה בשרתים. "אנחנו מורידים את המחירים כל הזמן, אבל מתגי התקשורת הולכים ומתייקרים", אמר לעיתון "El Register", "זו בעיה גדולה". למרבה הפלא, אנפורנה מפתחת בדיוק רכיבים שכאלה ובעלות נמוכה.

 

 

באתר The Register מעריכים כי אמזון מעוניינת להקים חטיבת פיתוח חומרה שתפתח לא רק מעבדי ליבה, אלא גם מתגים ורכיבי תקשורת ולמעשה תשחרר את אמזון מהתלות באינטל. ייתכן גם כי אמזון לא תייצר הכל בבית, אלא תעצב תוכניות קניין רוחני בעזרת חברות כמו אנפורנה ו־ARM ותמסור את המפרטים ליצרניות חיצוניות.

 

אביגדור וילנץ. אנפורנה מפתחת שבב המסייע למרכזי נתונים לעבד יותר מידע בעלות נמוכה יותר. מהצד השני, חטיבת שירותי הענן של אמזון נאנקת תחת ההוצאות על ציוד חומרה אביגדור וילנץ. אנפורנה מפתחת שבב המסייע למרכזי נתונים לעבד יותר מידע בעלות נמוכה יותר. מהצד השני, חטיבת שירותי הענן של אמזון נאנקת תחת ההוצאות על ציוד חומרה צילום: אריאל בשור

 

עוד נודע כי מאז יוני 2014 פועלת בישראל קבוצה של עשרה מהנדסי חומרה המפתחת עבור אמזון מעבדי מולטימדיה, ככל הנראה עבור המכשירים הניידים שלה. הקבוצה מבוססת על סייטיק, חברה שנרכשה בידי ברודקום ונסגרה.

 

בנוסף, אמזון מגייסת בימים אלה מהנדסים לפרויקט המסקרן Prime Air שבו יישלחו רחפנים זעירים חבילות ליעדם. הפרויקט השאפתני של ג'ף בזוס אמנם נמצא בשלבי הפיתוח המוקדמים שלו, וייקח עוד כמה שנים עד שהחברה תוציא אב טיפוס תחת ידה, אך העובדה שחלק מהפיתוח והבנייה של כלי הטיס הזעירים מתקיים בישראל היא בשורה חשובה. בנוסף, מגייסת החברה גם מהנדסי פיתוח ושירות לעבודה בחטיבת שירותי הענן שלה (AWS). סך הכל פתוחות ברשימת המשרות הפנויות של אמזון בתל אביב עשר משרות.

 

תעשיית השבבים הישראלית חיה ובועטת

מה דעתך על מניית AMAZON:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מעל לכל מוכיחה הרכישה של אנפורנה כי למרות המשבר המימוני שחברות סטארט־אפ בתחום השבבים סובלות ממנו הענקיות העולמיות עדיין נמשכות לישראל ותעשיית השבבים כאן חיה ובועטת. קוואלקום, בראשות המנכ"ל פול ג'ייקובס, רכשה כאן את צורן, ווילוסיטי, דיזיינארט ואפוס, ואילו אפל קנתה כאן את אנוביט ואת פריימסנס ומינתה את איש השבבים הבכיר אהרון אהרון למנכ"ל הפעילות שלה בישראל. ברודקום האמריקאית הובילה בשנים האחרונות מסע רכישות בהיקף של יותר ממיליארד דולר שכלל יותר מעשר חברות שבבים ישראליות - ובהן ברודלייט, פרוביג'נט, דיון נטוורקס, ויזאייר ואוקטליקה - בהובלת סגן הנשיא הישראלי שלמה מרקל. ועם צמיחת ענקיות חומרה באסיה זה רק עניין של זמן עד שחברה סינית תרכוש חברת חומרה ישראלית.

 

אלא שלאחר מסע הרכישות נותרה בישראל שכבה מצומצמת של חברות סטארט־אפ הפעילות בתחום החומרה, והתעשייה לא מצליחה להקים שכבה חדשה וצעירה של חברות. מספר חברות השבבים שנותר כעת בישראל זעום: אלטייר, סיאנו, מולטיפיי, ואלנס, דנסביטס, אינואיטיב, סקיפיו וקומפס, כולן חברות שהוקמו בעשור הקודם. בשנים האחרונות לא קמה בישראל ולו "אנפורנה" אחת נוספת, שתוכל להביא לכאן את אמזון הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x