$
המדריך

בדיקת כלכליסט

פאבלט Note Edge: סמסונג מצאה את ה"וואו" האבוד

המכשיר אמנם נופל מהנוט 4 הסטנדרטי בזמן הסוללה והוא יקר יותר ומסך הצד שלו שגולש לשוליים הוא בעיקר גימיק - אך מדובר באחד המכשירים הכי מגניבים ויחודיים שהגיעו לישראל. מה עוד הוא יודע לעשות והאם הוא שווה 5,500 שקל?

ניצן סדן 09:4723.02.15
מי אתם, אנשים שמוכנים להוציא 5,500 שקל על טלפון סלולרי? במחיר הזה תוכלו למצוא בישראל רק שני טלפונים: את האייפון 6 פלוס בגרסת 64 גיגה-בייט והחל מהשבוע שעבר, גם את הגלקסי Edge של סמסונג. והאחרון גם באמת נותן לכם תמורת הכסף משהו שאין לאף אחד אחר.
זהו הפאבלט השאפתני ביותר של הענקית הקוריאנית: הייחוד שלו הוא במסך קמור שגולש לדופן הימנית של גופו ומשמש להצגת מידע מאפליקציות וקיצורי דרך. זה נשמע גימיק, אבל חכו שתראו איך זה נראה.

 

לפני שניכנס אל עובי הקורה, אבטיח לכם שאף אחד מכם - אף אחד - לעולם לא יתפוס את עצמו אומר "וואו, איזה מזל שלפאבלט שלי יש מסך על הדופן"; בדיוק כמו שכל מי שיראה את המסך הזה בפעם הראשונה יפלוט גרסה מאופקת פחות או יותר של "וואו, זה נורא מגניב".

 

נעים להכיר: סמסונג נוט אדג' נעים להכיר: סמסונג נוט אדג'

 

עיצוב ומבנה: משהו שאין לאחרים

 

הנוט אדג' הוא פאבלט נאה מאוד. הגוף זהה לשל הנוט 4, מינוס אלמנט הסימטריה: גב מפלסטיק שנועד להיראות כמו עור (וגם מצליח, עד שנוגעים בו וקולטים עד כמה הוא פלסטי), מסגרת ממתכת כסופה עדינה ונאה מאוד, חזית מזכוכית כשעל שוליה מעל ומתחת למסך יש פסים אפורים דקיקים. אני בטוח שמישהו בסמסונג היה בטוח שעניין הפסים יהיה נורא אלגנטי, אך לטעמי זה קצת מצועצע ומיותר במכשיר.

 

גב הפלסטיק של המכשיר גב הפלסטיק של המכשיר צילום: ניצן סדן

 

מסך הצד מאוד בולט למראה ומרשים: זכוכית המסך עוקלה בצורה נאה ואלגנטית ומסגרת המתכת בולטת ממנה, כדי למצמם פגיעות ומכות. איכות ההרכבה טובה מאוד וכל הכפתורים יושבים היטב במגרעותיהם ולא "רוקדים" כשנוגעים בהם. כפתור ההפעלה נמצא בדופן העליונה של הטלפון - בחירה לא נוחה בעליל כשמדובר במכשיר בכזה גודל; מוטב היה לו בחרו מהנדסי סמסונג למקם אותו ליד כפתורי הווליום בדופן השמאלית.

 

לא מיועד לשימוש ביד אחת לא מיועד לשימוש ביד אחת צילום: ניצן סדן

 

זה טלפון רחב מאוד, אף יותר מהנוט 4 הסטנדרטי; אם אינכם עוסקים בכדורסל מקצועני, כנראה שאין סיכוי שתוכלו להשתמש בו ביד אחת - אפילו לפעולות פשוטות למדי. אבל זו אינה מגרעה: פאבלטים הם מכשירים שנועדו מראשיתם לשימוש בשתי ידיים. קחו בחשבון שמסך הצד הנאה יכול להיות עקב אכילס במקרה של נפילה או שבר; התיקון שלו יקר משמעותית מתיקון נוט 4 סטנדרטי.

 

ממשק ומערכת הפעלה: הצד הטוב של הפאבלט

 

לאדג' יש את המסך החד ביותר בעולם, בכל הנוגע לרזולוציה: בגלל שהתצוגה נמשכת אל הדופן, מדובר ב-2,560 על 1,600 פיקסל, בצפיפות של 524 פיקסלים לאינץ'. גודל המסך עומד על 5.6 אינץ', קצת יותר קטן משל הנוט 4. התצוגה פשוט זורחת: הבהירות גבוהה, מה שמאפשר שימוש סביר תחת אור השמש, הצבעים הם אולי החיים והבולטים ביותר שנראו בטלפון נייד עד כה ולמרות שהגוונים הרבה יותר מודגשים מאשר טבעיים, עדיין מדובר בחוויית צפייה משובחת.

 

תפריט הפונקציות המהירות שנשלף מקצה מסך הצד תפריט הפונקציות המהירות שנשלף מקצה מסך הצד צילום: ניצן סדן

 

מסך הצד מציג למשתמש כמה אפשרויות מעניינות: ראשית, ניתן להשתמש בו כדי לשלוף תכונות בסיסיות במהירות - הפיכתו לסרגל של 10 ס"מ, לסטופר וטיימר, להדליק את הפלאש כדי להאיר את הסביבה או להקליט מזכר קולי במהירות. התכונה האחרונה שימושית במיוחד - שאלו את כל מי שקיבל פעם בעל פה מהבוס שלו הבטחה שלא קוימה. תוכלו לערוך את סרגל הצד ולהוסיף לו קיצורי דרך לשיחות, למצלמה או לכל אפליקציה שתבחרו, מה שמשאיר לכם יותר נדל"ן-מסך ראשי פנוי. סווייפ על פני מסך הצד יציג התראות אחרונות ואת תחזית מזג האוויר. קחו בחשבון שלא כל אפליקציה יודעת לעבוד עם מסך הצד של סמסונג (למשל, יוטיוב לא יודעת).

 

מסך הצד משתלב בממשק פליפבורד מסך הצד משתלב בממשק פליפבורד צילום: ניצן סדן

 

משום שהטלפון רחב מאוד, יש לו תכונה שמצמצמת את גודל התצוגה בצורה משמעותית כשתבצעו מחוות סווייפ ימינה ואז שמאלה. המטרה היא להקל על שימוש ביד אחת, אבל התצוגה המוקטנת פשוט קטנה מכדי להיות נוחה. בפועל, זה נראה לי מיותר: מי שרצה טלפון עם מסך קטן יותר, כנראה שקנה טלפון קטן יותר.

 

הסטיילוס של הטלפון מציץ מן המגרעת שלו הסטיילוס של הטלפון מציץ מן המגרעת שלו צילום: ניצן סדן

 

שאר מערכת ההפעלה זהה לשל הנוט 4: הרבה אפליקציות שאתם לא רוצים או צריכים ואת עט ה-S Pen המשובח, שהופך את הפאבלטים של סמסונג לנוחים ביותר בעולם לטעמי. גם במכשיר הזה תוכלו ליהנות מתפריט המניפה שנשלף כשתוציאו את העט מהמגרעת שלו בגוף הטלפון, גם בו תוכלו לכתוב מזכרים במהירות ולהפוך אותן למשימות, להעתיק ולשתף קבצים ולינקים בקלות ועוד. גם כאן תמצאו את היכולת לתזמן מראש הודעות טקסט ולשלוח אותן אוטומטית. תכונה מאוד שימושית, יסכים כל מי ששכח פעם לשלוח "מזל טוב, מאמי, נחגוג בערב" ביום הנישואין שלו. בנוסף, תוכלו להגדיר רשימות חסימה בחייגן הפאבלט, כדי לחסום אנשים ספציפיים.

 

עט ה-S Pen בפעולה עט ה-S Pen בפעולה צילום: ניצן סדן

 

מצלמה: ביצועים טובים

 

מצלמת האדג' זהה כמעט לחלוטין למצלמת הנוט 4: גם לה יש חיישן של 16 מגה-פיקסל בעל ייצוב אופטי פיזי שמשפר ביצועים בצילום וידאו ובצילום בחשכה, גם לה יש מצלמת סלפי של 3.7 מגה-פיקסל בעלת יכולת הקלטת וידאו איכותית למדי וגם לה יש נטייה להדגיש גוונים על חשבון התצלום הטבעי.

 

הנוט אדג' במבחן צילום לילי הנוט אדג' במבחן צילום לילי צילום: ניצן סדן

 

התוצאה היא תמונות מאוד נאות, אם כי לא ריאליסטיות לחלוטין. זה עשוי להטריד בעיקר את חובבי הצילום המקצועי, בעוד המשתמש הסביר יהיה מרוצה מאוד מכל תמונה שיצלם.

 

מולטימדיה ואפליקציות: עושים כושר מהספה

 

אחת מהנקודות החזקות ביותר של המכשיר היא איכות המסך, כך שצפייה בסרטים, משחקים ותמונות היא חוויה משובחת. איכות הרמקול החיצוני נמוכה למדי, אך עוצמתו גבוהה.

 

בזירת האפליקציות, נתחיל במה שטוב: מרכז הכושר של סמסונג שופר וכולל עתה כמה תכונות מגניבות כמו מדידת חמצן בדם. הדיוק נמוך למדי וצריך להניח את האצבע על החיישן בלי לזוז או לנשום משהו כמו דקה ברצף (בהצלחה עם זה), אבל הממשק נאה וחמוד. בנוסף, יש לו מד דופק שקצת חורג מנתוני מד הדופק של הרופא שלי. מד הצעדים ממש גרוע:הוא נשען על חיישני התנועה של הטלפון ולא על ה-GPS: סקירה זו נכתבה על הספה שלי בסלון כשמפעם לפעם הרמתי את הטלפון מהשולחן, מה שגרם לטלטולו. מבחינת אפליקציית הכושר של סמסונג, הלכתי 21 צעדים.

 

מימין: אפליקציית הכושר של סמסונג, אפליקציית שיתוף האיורים של החברה מימין: אפליקציית הכושר של סמסונג, אפליקציית שיתוף האיורים של החברה צילום: ניצן סדן

 

כצפוי, סמסונג ממשיכה למלא את הטלפונים שלה באפליקציות ללא דורש: תמצאו בנוט אדג' את מרכז Gifts, שהוא בעצם פורטל אפליקציות סמסונג. את כולן תמצאו גם בחנות גוגל ואת אלו שלא - אתם ממש לא צריכים. גם בטלפון זה נמצאת אפליקציית SmartVOD המוצלחת, שמאפשרת סטרימינג של סרטים, סדרות ותכנים אחרים, בין השאר בעברית או עם תרגום מובנה.

 

ביצועים וזמן סוללה: מדוע קפאו האפליקציות?

 

הנוט אדג' מצויד במעבד קרייט 450 של קוואלקום בעל ארבע ליבות במהירות 2.7 גיגה-הרץ, שלושה גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומעבד גרפי אדרנו 420. זוהי חומרה חזקה מאוד, שמאפשרת פעולה חלקה למדי גם כשמריצים יישומים רבים בו זמנית. ואולם, הוא אינו מהיר מהנוט 4, משום שיש לו מסך שפועל ברזולוציה גבוהה יותר, מה שתובע משאבי עיבוד. ככל הנראה שתצורת שמונה ליבות היתה מאיצה את פעולת הטלפון ויש להניח שהדגם הבא בסדרה יצויד במעבד שכזה. על אף העוצמה הזו, נתקלתי בכמה היתקעויות במספר אפליקציות (למשל, סווייפ שמאלה בטינדר פתאום קופא ומצריך סווייפ נוסף) - אך יתכן שהעניין נובע מבעיות התאמה בין האפליקציות ותצורת המסך.

 

חומרה חזקה מאוד, אך לא כל אפליקציה יודעת להתמודד עם המבנה הייחודי חומרה חזקה מאוד, אך לא כל אפליקציה יודעת להתמודד עם המבנה הייחודי צילום: ניצן סדן

 

מרחב האחסון שלו עומד על 32 גיגה-בייט, אך נמכר גם דגם של 64 גיגה - ושניהם מצוידים גם בחריץ לכרטיס SD. כמצופה מטלפון עילית, איכות השיחה בנוט אדג' טובה מאוד, גם בסביבות רועשות. מערך התקשורת של המכשיר הציג ביצועים טובים באיתור רשתות WiFi, עדכון מיקום מבוסס GPS והתחברות להתקנים חיצוניים בבלוטות'. על אף עוצמתו, הטלפון לא מתחמם בצורה מורגשת בפעולתו.

 

לאדג' יש סוללה בעוצמה של 3,000 מיליאמפר-שעה, חלשה משל הנוט 4. היא תספיק ליממה של פעולה בשימוש סביר, פחות משל ה-4. ואולם, עדיין מדובר בזמן סוללה מרשים למדי שיענה על צרכי רוב המשתמשים.

 

סיכום ואלטרנטיבות: אז מי צריך את מסך הצד?

 

בתכל'ס, אף אחד מכם לא צריך מסך על דופן הפאבלט שלו. אולי בסמארטפונים זה יכול להיות קצת יותר שימושי ולאפשר לבצע יותר פעולות ביד אחת, אבל יש פתרונות תוכנה שעושים את אותה העבודה בדיוק. אבל יש מישהו שמאוד צריך את המסך הזה שם: סמסונג עצמה. הגלקסי S5 היה טלפון מעולה, אבל אפור וחסר ייחוד; ראיתי טלפונים מגניבים יותר בתחנות דלק, ליד הקופה. ומסך הצד מחזיר לסמסונג את ה"וואו" האבוד שלה ובגדול. זה לא סוד שבכלכלה הצרכנית המערבית "מגניב" מנצח את "שימושי" - וכנראה שלכאן כיוונה סמסונג. מהבחינה הזו, האדג' הוא הצלחה וממתק לעיניים. לדעתי, סמסונג צריכה להפוך את מסך הצד לסטנדרט במכשירי העילית שלה - לא עוד גרסאות אדג', כי אם רכיב קבוע. הגלקסי S6 כנראה יכלול גרסת אדג' נפרדת, אך כולי תקווה שה-S7 כבר יצויד בו. סמסונג לא יכולה להתמודד עם התמחור העממי של היצרניות הסיניות ומתקשה להילחם במיתוג של אפל במערב - ולכן, טלפון שהוא יותר מכל מגניב יכול להיות התשובה שחיפשה, לרווחת המשקיעים והמשתמשים כאחד.

 

בכל הנוגע לאלטרנטיבות, אני סבור שסמסונג מוכרת את הפאבלטים הטובים ביותר בעולם משום שהיא היחידה שהשכילה לנצל בצורה מיטבית את תצורת המכשיר. המתחרות פשוט בונות סמארטפונים מגודלים. ואולם, הנוט 4 משתלם ועדיף על הנוט אדג' בשני תחומים חשובים - זמן הסוללה והמחיר.

 

מי שפחות אוהב את הממשק של סמסונג (או מעדיף שלא לשלם 5,500 שקל על טלפון נייד) יכול לבחור ב-G Flex של LG שנופל ממנו באיכות התצוגה אך נוח יותר לשימוש, הממשק שלו נהדר והגב שלו מחלים בעצמו משריטות (הוא גם זול משמעותית) או בלומיה 1520 של נוקיה שמצויד במצלמה טובה בהרבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x