בדיקת כלכליסט
סמסונג Galaxy Note 4: העט חזק מהאייפון
הענקית הקוריאנית מוכיחה שפאבלט הוא הרבה יותר מטלפון עם מסך מגודל: הנוט 4, שנחת השבוע בישראל, צויד בעט חכם משופר ומציג ביצועים מעולים. המכשיר יכול להפוך את כתב היד שלכם לפקודות ותזכורות ואפילו לשלוח איחולי מזל טוב לאנשים במקומכם
0.2 אינץ', שהם כחצי סנטימטר; זה מה שמבדיל בין מסך פאבלט הגלקסי Note 4 ובין מסך ה-5.5 אינץ' של האייפון 6 פלוס, הפאבלט הראשון של הענקית האמריקאית. ואולם, מבדיל ביניהם גם משהו משמעותי בהרבה: הבנת מהות הפאבלט וראייתו כמכשיר שהוא מעבר לסתם טלפון עם מסך גדול.
- אפל מכה את סמסונג במגרש הביתי
- אכזבה לסמסונג? הנוט 4 מפגר אחר הנוט 3 במכירות
- ילדי האייפון, אתם עוד תתגעגעו לנוקיה
רגע לפני שהנוט 4 נוחת בחנויות בישראל ומתחיל להיאבק באייפון 6 פלוס על כיסו של הצרכן, לקחנו אותו לבדיקה מעמיקה.
עיצוב ומבנה: מכופף את ה-6 פלוס
הנוט 4 זכה לעיצוב חדש, שונה מהותית משל קודמיו בסדרה - שילוב של פלסטיק מיוחד מאחור, זכוכית מעוגלת מלפנים ושוליים מאלומיניום בסגנון שהוא גם נאה, גם נוח וגם שימושי. השוליים אינם אחידים בצורתם; הקצוות מעוגלים וכוללים מגרעות עדינות, שמתאימות בדיוק למבנה היד גם כשאוחזים בטלפון ביד אחת וגם במצב אופקי, כשמשתמשים בשתי ידיים.
גב הטלפון עשוי מפלסטיק שעובד כך שידמה לעור. העיצוב הזה נראה לראשונה במכשיר הנוט הקודם, אך הפעם הסירו מעצבי סמסונג את חיקוי התפרים מהשוליים. בחירה מצוינת, בהתחשב בכך שגב הנוט 3 פשוט צווח "אני פלסטיק".
שינוי עיצובי אחר נראה תמוה בעיני: הזכוכית שבחזית הטלפון לא מגיעה ישירות למסגרת המתכת, אלא כוללת קימור קל בנקודה בה היא פוגשת באלומיניום. מדובר בבחירה שמייקרת את הזכוכית ולא תורמת מאומה למשתמש. בין המסגרת והזכוכית יש מרווח קטן, שאמנם דיווחים ברשת הראו שאפשר להעביר בו קרטון דק ככרטיס ביקור - אך כנראה שמדובר בבעיית הרכבה נקודתית ולא בעיצוב לקוי.
על אף יתרונותיו בתחום הארגונומיקה, הנוט 4 הוא עדיין טלפון גדול מאוד שלא יתאים לכל יד; ילדים, למשל, ממש יתקשו להשתמש בו. הגוף קל מאוד ביחס לגודלו (176 גרם בלבד) והודות למסגרת מסך דקיקה - גם קטן יותר מהאייפון 6 פלוס - 153 מ"מ לעומת 158. זאת, למרות שמסך הנוט גדול בחצי ס"מ משל מתחרהו.
ממשק ומערכת הפעלה: בגדי הטאצ'וויז החדשים
התכונה החשובה ביותר עבור כל פאבלט היא איכות הצפייה - וסמסונג התעלתה על עצמה בנוט 4: יש לו מסך בגודל 5.7 אינץ' ברזולוציית QHD של 2,560 על 1,440 פיקסל (בצפיפות של 515 פיקסלים לאינץ'). פאנל הסופר AMOLED של המכשיר מייצר צבעים חיים ועשירים, אך רוויים מדי, שלא נראים טבעיים. עבור אניני הטעם, הוסיפה החברה יכולת תצוגת צבעים ללא רוויה מוגברת, אשר נמצאת בתפריטי הגדרות הטלפון. איכות התצוגה היא מהטובות שראיתי ומדובר גם בהישג טכני ראוי; מבין המכשירים שנמכרים בישראל, רק ל-G3 של LG יש מסך בצפיפות פיקסלים גבוהה יותר.
בהירות המסך גבוהה והוא בעל ציפוי שמצמצם השתקפויות, מה שעושה את הנוט 4 נוח לשימוש גם תחת אור השמש. כנראה שסרטוני וידאו עדיין ייראו לכם מטושטים, אך ניתן לקרוא את הפיד של פייסבוק או להתכתב בווטסאפ בנוחות גם בצהרי היום.
הטלפון מריץ את אנדרואיד בגרסה 4.4.4 ועליה ממשק TouchWiz הידוע לשמצה, שעד כה התאפיין בהרבה יישומים מיותרים, אלמנטים גרפיים מבלבלים ובאגים משונים. ואולם, הגרסה שהותקנה בנוט 4 כוללת כמה שינויים לטובה ותוספות שימושיות. למשל, תצוגת ריבוי המשימות, אשר מחליפה את החלונות הממוזערים בחלונות גדולים שמכסים את כל המסך ומעוצבים כקלפים, מה שמקל על סקירתם ומעבר ביניהם.
לנוט 4 יש סטיילוס S Pen משופר, שכולל כפתור גדול אשר יפתח את תפריט קיצורי העט. העיצוב של התפריט נאה ונוח מאוד ומבנהו כשל מניפה. דרכו תוכלו להפעיל תכונת בחירה חכמה לשמירת תמונות או חלקים מהן על ידי סימונן בעט, כתיבת תזכורות בפנקס הרשימות, כתיבה על המסך עצמו ושמירת תצלום המסך ביחד עם הרשימה או בחירת אוביקטים ועיבודם. אפשרות נוספת היא כתיבת פקודה והפיכתה לפעולה. תוכלו לכתוב בפנקס הרשימות "לקנות חלב", לסמן את הטקסט ולהפוך אותו למשימה שתוצג לכם כשתגיעו למיקום שהגדרתם מראש - למשל, לסופרמרקט. זיהוי כתב היד מדויק מאוד, כל עוד אינכם כותבים באלכסון.
עוד שיפורים שעבר ממשק טאצ'וויז נוגעים לחייגן - תכונה כה בסיסית בטלפונים ניידים עד כי רוב החברות מתעלמות ממנה. לנוט 4 יש יכולת להגדיר רשימות חסימה, שיאפשרו לסנן מספרים ספציפיים או קבוצות אנשי קשר בחלוקה לשעות. גם מערכת ה-SMS זכתה לשדרוג חשוב מאוד: היכולת לתזמן הודעות מראש, מה שמבטיח שהודעת "מזל טוב, עד 120" תצא אוטומטית ביום הולדתם של נמענים שהגדרתם. ניתן גם לקבוע השהיה לשיגור הודעה, מה שמאפשר לכם לאחזר אותה עוד לפני שתצא לייעדה במקרה בו התחרטתם. על אף כל התוספות הללו, עדיין בחרה סמסונג למלא את הממשק שלה בהמוני תפריטים ותתי-תפריטים, אייקונים מבלבלים ועוד. בנוסף, בווילון ההתראות יוצגו תמיד כלי החיפוש המובנה של המכשיר ותכונת חיבור להתקנים אחרים כטלוויזיות ומחשבי סמסונג - שניהם מיותרים למדי.
מצלמה: סלפי מצד אל צד
המצלמה הראשית של הטלפון, שממוקמת בגבו בצורה שבולטת ממנו מעט (מה שחושף אותה למכות ושריטות), נשענת על אותה טכנולוגיה של מצלמת הגלקסי S5: חיישן של 16 מגה-פיקסל ואופטיקה איכותית שמספקת איכות תמונה טובה מאוד. החידוש הוא במערכת ייצוב התמונה, שמסייעת בקבלת תמונה ברורה יותר בחשיכה ובצילום וידאו.
השדרוג החשוב יותר בוצע במצלמה הקדמית, בעלת עדשה רחבה וחיישן של 3.7 מגה-פיקסל. יש לה יכולת צילום סלפי פנורמי - מה שיצריך מכם לסובב את הטלפון באיטיות מצד אל צד. בנוסף, הצילום עצמו נעשה על ידי הקשה על המסך או הנחת האצבע על מד הדופק - בחירה חכמה של החברה. איכות תמונות הסלפי מצוינת, אך אין מצב לצילום עצמי בלילה, שנעזר בתאורת המסך כדי להאיר את פני המשתמש.
מולטימדיה ואפליקציות: פחות יישומים מעיקים
המסך הגדול יספק את מי שאוהב לצפות בסרטונים למיניהם או לשחק במשחקי מובייל. לנוט 4 יש נגן מוזיקה מובנה מצוין ועתיר אפשרויות התאמת צליל אישית, אך תחום האודיו אינו חף מבעיות: אמנם איכות הצליל טובה מאוד ועוצמתו גבוהה, אבל יש לנוט 4 רמקול בודד שממוקם בדיוק היכן שנמצאת כף ידכם. בנוסף, אין לטלפון רדיו FM.
ככתוב, חבילת האפליקציות המובנות עברה שיפוץ וצמצום נדרש - בראשם מחיקת אפליקציות מיותרות כיישום שמודיע על רעידות אדמה בקרבת המשתמש - והפכה לאופציונלית; לטלפון יש גישה לחנות האפליקציות של סמסונג, בה יוכל כל משתמש למצוא את יישומי החברה שמוצאים חן בעיניו ולא לסבול התראות מהם כבעבר. תמצאו בה גם כל מיני אפליקציות שזמינות בחנות גוגל הסטנדרטית ולא ברור מה עושות בכלל בחנות סמסונג.
חובבי הציור והרישום יוכלו להשתמש ביישום פנקס הרשימות שכולל יותר אפשרויות צבע, מכחולים ומברשות - ואף לשתף את היצירות שלהם באפליקציית Pen Up, מעין אינסטגרם למשתמשי סמסונג.
הנוט 4 עדיין כולל מסך בית יעודי ובו אפליקציית פליפבורד לעדכוני תוכן, שהיא נוחה ופשוטה - תכונה שמחליפה את אפליקציית המגזין שראינו בדגמים קודמים. גם יישום ה-VOD המוצלח של החברה נוכח בנוט החדש, לצד יישום השלט הרחוק החכם שפועל היטב ומתבסס על עינית אינפרא-אדום בדופן העליונה של הטלפון.
אפליקציית הכושר S Health עברה שינוי דק בממשק ושופר הסנכרון שלה עם מד הדופק שמותקן בגב הטלפון; הקריאות מדויקות מבעבר ומתקבלות מהר יותר. לצידה, תמצאו את אפליקציית Cigna, מאמן אישי שיציע לכם תרגילים וטיפים בתחום התזונה (לאחר שיבהיר לכם שאינו אחראי לסיבוכים רפואיים משום סוג). מערכת ההפעלה הקולית S Voice, עדיין אינה תומכת בעברית ולא מצטיינת גם בזיהוי אנגלית. סורק טביעות האצבע של המכשיר שופר ועתה יכול לשמור שלוש טביעות אצבע. אם לא תזוהה האצבע שלכם, יבקש מכם המכשיר סיסמה. זה יקרה הרבה; הסורק עדיין לא מדויק מספיק ולא פועל חלק כמו אלה של אפל או חואווי.
ביצועים וזמן סוללה: מהחזקים בקטגוריה
כראוי לפאבלט דגל, חמוש הנוט בחומרה מרשימה: מתחת למכסה המנוע שלו פועם מעבד סנאפדרגון 805 של קוואלקום בעל ארבע ליבות במהירות 2.7 גיגה-הרץ, זהה למעבד שמניע את מכשיר הנקסוס 6. יש לו 3 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומעבד גרפי אדרנו 420, שהותאם להפעלת משחקי תלת ממד תובעניים. מרחב האחסון הפנימי עומד על 32 גיגה-בייט, עם חריץ הרחבת זיכרון שתומך בעד 128 גיגה.
הנוט 4 פעל ללא דופי, גם כשהפעלתי עליו אפליקציות רבות בו זמנית תוך גלישה וניווט. כמה מהתכונות המובנות בטלפון מופעלות לאחר השתהות קלה, אך נראה שמדובר בבחירת מעצבי חוויית השימוש ולא בבאג. למשל, המצלמה תתחיל לפעול כשניה וקצת לאחר שלחצתם על האייקון המתאים.
לטלפון יש סוללת 3,220 מיליאמפר-שעה, אשר הודות לניהול אנרגיה חכם, מספיקה ליותר מיממה של שימוש רצוף; לאחר 13 שעות שימוש אינטנסיבי (גלישה, צילום וידאו וסטילס, משחק וצפייה בסרטונים), נותר מד הסוללה על 40%. המטען שלו תואם במיוחד בשבילו ומאפשר טעינה מהירה מהממוצע. אך אם תחברו את הנוט 4 למטען של טלפון אחר, הטעינה תהיה איטית בצורה מורגשת. למטען עצמו תכונה חביבה קטנה נוספת: הכבל המסופק עמו ארוך ב-40 ס"מ מהכבלים הנפוצים בשוק.
סיכום ואלטרנטיבות: גביע חדש בארון של סמסונג
הנוט 4 הוא פאבלט עילאי; הממשק הנוח מפצה במידת מה על גודלו ומשכיח קצת את העובדה שמדובר בטלפון גדול מאוד. ועדיין, על אף השיפורים, הגיע הזמן שסמסונג תערוך מקצה שיפורים נרחב מאוד ל-TouchWiz ותעשה לו דיאטה; יש בו הרבה יותר מדי רכיבים שאינם שימושיים עבור רובכם. בנוסף, צמצום יישומי TouchWiz תעמיס פחות על המעבד ותאיץ את פעולת הטלפון. הנוט 4 יתאים למשתמש שרגיל לטלפונים מגודלים, שכן אחר ימצא עצמו בתהליך הסתגלות לא מבוטל ועל כן עדיף שיבחר במכשיר קטן יותר. הטלפון הושק בישראל ונמכר ב-3,899 שקל.
כשמשווים את הנוט לאייפון 6 פלוס, קל לראות שהמכשיר של אפל נופל משל סמסונג בכל קנה מידה זולת עובי הגוף (מה שמתקזז בשל אורכו של האייפון). מול מתחרים אנדרואידיים כ-Mate 7 של חואווי והנקסוס 6 של מוטורולה וגוגל מציג הנוט 4 יתרונות בתחום הממשק, איכות התצוגה, המשקל והמצלמה. אמנם השוק אינו ממתין לאיש ופאבלטים חדשים צפויים להיחשף בתחילת 2015 - בתערוכת האלקטרוניקה CES בלאס וגאס בינואר ובתערוכת המובייל של ברצלונה במרץ - אך נכון להיום אין בשוק פאבלט טוב יותר.