משתמשים מתחילים? זהו הסמארטפון המומלץ ביותר עבורכם
לקחנו את סמארטפוני הדגל החזקים והמתקדמים ביותר בישראל ובדקנו במי מהם הכי קל להתחיל להשתמש ישר מן הקופסה, מיהו היציב ביותר ועם מי הכי כיף לדבר. התנגשות הטיטאנים, מבחן חמישי
מבחן זה נועד לגלות איזה ממכשירי העילית שנמכרים בישראל הוא הפשוט ביותר לתפעול בשלושה תחומים: הפעלה ראשונית והתאמה אישית, יציבות מערכת והתמודדות עם באגים והפעלה קולית - יכולת שבכוחה להקל משמעותית על השימוש עבור מי שאין לו כוח להתחיל לחטט בתפריטי משנה במסכי ההגדרות.
יציבות מערכת ומהירות פעולה
מנצח: אייפון 6
אין שום סיבה שסמארטפונים בני זמננו ייתקעו, יסגרו אפליקציות בלי סיבה או יבצעו פעולות שלא רציתם שיבצעו. ואולם, זה עדיין קורה. מבחן זה נשען על שימוש ממושך, שכלל הפעלת אפליקציות ומשחקים מדי יום - ותיעוד כל קראש, האטה או באג.
מהירות הפעולה של האייפון 6 היא הגבוהה ביותר. הודות להתאמה מעולה בין חומרה חזקה ומערכת הפעלה יעילה, הטלפון פועל במהירות מסחררת.
הוא קרס לי רק בשני מקרים, בעת הפעלת אפליקציית ניווט בתחבורה ציבורית ובעת הורדת משחק. מצד שני, יש לממשק של iOS 8 כל מיני מוזרויות קטנות: כדי לסגור יישום ממסך ריבוי המשימות, יהיה על האפליקציה להיות בדיוק במרכז ויהיה עליכם לבצע סווייפ כלפי מעלה בדיוק מאמצע החלון. גם כפתורים וירטואליים באפליקציות לא יגיבו אם לא תלחצו על מרכזם המדויק. ואולם, יתכן שמדובר בסוגיות תוכנה שנובעות מהאפליקציות עצמן ולא ממערכת ההפעלה של אפל. באנדרואיד זה לא היה קורה.
אחרי האייפון בלטו לטובה ה-M8 של HTC, אשר פעל במהירות מפתיעה ולא נתקע בשום שלב בניסוי והאקספריה Z3, שגם הוא פעל בצורה חלקה לחלוטין. ואולם, זמני הטעינה של היישומים בשני המכשירים איטי משל האייפון 6, פשוט משום ש-iOS היא מערכת הפעלה יעילה ומהירה יותר. הנקסוס 5 אכזב אותי כשרק התחלתי להשתמש בו - אך לא באשמת היצרנית: מערכת ההפעלה אנדרואיד 5 אינה מתאימה לכל האפליקציות ורק לאחר שעודכנו כל היישומים חזר המכשיר לפעולה רציפה ללא בעיות. לאחר שעודכן, התגלה הנקסוס 5 כסמארטפון מהיר ביותר: כל יישום נטען בהרף עין, הגלישה מהירה והממשק עצמו פשוט טס. זהו אנדרואיד מהיר במיוחד, שרץ ללא תקלות משום סוג כל עוד אתם מקפידים על עדכון אפליקציות.
ה-G3 נתקע לי מדי פעם בעת הפעלת משחקים והלומיה 930 - בעת הפעלת יישומים רבים בו זמנית. ככל הנראה, בשל המבנה של ווינדוס פון, שאמנם סוגרת אפליקציות שרצות ברקע אם אינן בשימוש, אך לא כשמדובר ביישומים שנשענים על שירותי מיקום או בלוטות'. החואווי קרס כמה פעמים בעת הפעלת משחקים וגופו גם התחמם בצורה בולטת, מה שמעיד על עומס רב שהוטל על המערכת.
הטלפון שבלט לרעה הוא הגלקסי S5. אם בשל ריבוי האפליקציות של סמסונג ואם בשל סוגיות תוכנה אחרות, הוא ביצע יותר קריסות והיתקעויות מכל טלפון אחר. לפעמים אפליקציה נתקעה ולא הוצגה הודעת שגיאה, לפעמים משחק פשוט הפסיק לעבוד וחתך את מסך הבית. עוד סוגיה מטרידה בגלקסי S5 קשורה לחיישנים שלו: הטלפון לא יודע מתי הוא בשימוש ומתי הוא נישא בכיס. אם לא מוגדר בו קוד נעילה, המסך פשוט ייפתח לכם כשהוא בכיס ומדי פעם הטלפון יפעיל אפליקציה או יחייג לאיש קשר. במקרה אחד, הביך אותי הגלקסי בצורה בעייתית: הוא חייג מכיסי לחברה לשעבר ששכחתי לגמרי שנמצאת ברשימת אנשי הקשר שלי.
ההאטות והתקיעות במכשירי אנדרואיד באו לידי ביטוי יותר במקרים בהם פעלו יותר משני כלי קישוריות בו זמנית - למשל, ה-GPS, הבלוטות' וה-WiFi. כל המכשירים הצליחו "להתאושש" בעצמם מהתקלה ולא הצריכו Hard Reset, אם כי החואווי והגלקסי ביצעו אתחול בעצמם, מה שסגר אפליקציות שהפעלתי לפני כן.
התאמה ראשונית
מנצח: נקסוס 5
זהו מבחן שימושיות פשוט מאוד: תוך כמה זמן אפשר להתחיל להשתמש בטלפון מהרגע שהוצאתם אותו מהקופסה. במבט ראשון, נראה שזו מלחמה בין שלוש מערכות ההפעלה שמככבות במבחן - אנדרואיד, ווינדוס פון ו-iOS. אבל בשטח, מתגלה האמת: בגלל שיצרניות האנדרואיד רוצות להזמין את המשתמש לשירותיהן המקוונים - גיבוי, אחסון קבצים, אפליקציות וכיו"ב - בחלק מהמקרים תצטרכו להזין שמות וסיסמאות וללחוץ הרבה מאוד "Agree" לתנאי שימוש לפני שתוכלו להתחיל ליהנות מהטלפון שקניתם.
במקום הראשון ניצב הנקסוס 5 של גוגל ו-LG: הטלפון מצריך רק הרשמה לחשבון גוגל או הזנת חשבון קיים וזהו. עבור משתמשים מתחילים שלא אוהבים להתעסק יותר מדי בהגדרות הטלפון, זהו מכשיר מושלם. אין יותר מדי תסבוכות ותתי-תפריטים, הממשק פשוט ונהיר.
אחריו, ניצבים מכשירי חואווי ו-LG. שתיהן לא מציגות יותר מדי דרישות או יישומים משלהן שמצריכים אישורים והרשמות. ה-G3 מספק עוד יתרון חשוב: הנחיות של צעד אחר צעד שהן חלק מהממשק ולא "מדריך למשתמש" שצריך לאתר ולהפעיל; זה לא הטלפון היחיד שעושה זאת, אבל ההנחיות של LG הן הכי פשוטות, נהירות וענייניות. לאחריהם, ניצב ה-Z3 של סוני.
בלטו לרעה מכשירי סמסונג ו-HTC. הגלקסי S5 כולל הרבה מאוד אפליקציות של סמסונג, ששולפות התראות או מצריכות הרשמות ואישורים, מה גם שחלקן מיותרות לחלוטין. במקרה של HTC, התמונה הפוכה: היישומים שלה שימושיים ביותר, בראשם אפליקציית בלינקפיד הנהדרת, שמרכזת במקום אחד עדכוני רשתות חברתיות, חדשות והודעות. היא פשוט מצריכה התאמה אישית - בחירת חשבונות, תכנים שמעניינים אתכם ועוד. וכל זה לוקח זמן.
אפל מאוד רגישה בכל הנוגע לתנאי שימוש - בין היתר, לאור מדיניותה שמחזיקה את מפתחי האפליקציות ברצועה מאוד, מאוד קצרה. לכן, כל אפליקציה שתתקינו תצריך את אישורכם הנפרד כדי לקבל עדכונים. אפשר לפתור זאת במסך ההגדרות, אך הוא ארוך ומורכב מתפריטי אחרים. למעשה, קל יותר להסתבך רק בתפריטי בלקברי - חברה שמכשירי הדגל שלה לא הגיעו ל"התנגשות הטיטאנים" השנה, בין היתר משום שקשה מאוד להשיגם בישראל. אם יש לכם כבר חשבון אפל, התמונה שונה בתכלית: פשוט מזינים אותו ומתחילים להשתמש. אך בפועל, רוב הטלפונים בשוק הם מכשירי אנדרואיד ולא iOS, כך שלא מן הנמנע שרוכשי האייפון 6 לא יהיו דווקא אייפוניסטים ותיקים.
החברה שהמכשיר שלה מצריך הכי הרבה התעסקות לפני שתוכלו להתחיל להשתמש בו היא נוקיה. הלומיה 930 כולל הרבה מאוד יישומים, אפליקציות ויכולות שפשוט אינם נפוצים בקרב הצרכן ולכן מצריכים פתיחת חשבון והגדרות. הממשק עצמו נוח מאוד, אבל כולל הרבה גלילה וחיפוש בין תפריטי משנה, מה שלוקח לא מעט זמן. בין היתר, בגלל שנוקיה העדיפה תצוגת טקסט גדולה יותר, שאמנם נוחה למשתמשים מתחילים אבל מאריכה את הגלילה.
הפעלה קולית
מנצח: לומיה 930
הפעלה קולית היא כלי ממשק מצוין, שיכול להקל על המשתמש בהפעלת יישומים, כתיבת הודעות טקסט, קביעת פגישות ביומן, חיפוש או הפעלת יישומי מדיה שונים. במבחן זה ניצבו ארבע מערכות הפעלה קולית: Now של גוגל שנמצאת בכל מכשירי האנדרואיד, S-Voice של הגלקסי S5, קורטנה של מיקרוסופט וסירי של אפל.
המבחן כלל שימוש שוטף בכלי ההפעלה הקולית. בנוסף, בוצעו במקביל שלוש משימות קוליות על הטלפונים: כתיבת תזכיר קצר, מענה על שאילתת חיפוש ואיתור יעד במפה.
לגוגל יש את Now שכולל הפעלה קולית מצוינת, אך רק בתחום החיפוש והזנת הטקסט: פעולות בתוך מנוע החיפוש או בגוגל Maps יתבצעו היטב ואף יזהו עברית בצורה מעולה. אם תבקשו ממנה, למשל, לכתוב מזכר או להוציא שיחה, היא עשויה להיתקל בקשיים ולבצע את המשימה הלא נכונה. בנוסף, התמיכה שלה בעברית מוגבלת לתחום החיפוש. מי שאינו דובר אנגלית ופשוט לא אוהב להקליד בשורת החיפוש, עשוי למצוא את ההפעלה הקולית של גוגל יעילה למדי.
סירי של אפל אמנם היתה הראשונה בשטח, אבל ביחס ליכולותיה הפוטנציאליות, היא פשוט תאונת שרשרת. הפעולה איטית משום שלאפל אין מנוע חיפוש משל עצמה, אין לסירי דרך לפקפק במידע שנתבקשה להציג - למשל, אם ביקשתם ממנה לפתוח את היומן, היא עלולה להתקשר למישהו מרשימת אנשי הקשר שלכם במקום.
קורטנה של מיקרוסופט היא הטובה שבחבורה, על אף שבדומה לסירי, גם היא לא דוברת עברית. ראשית, יש לה יכולת זיהוי הקשרים בעת קבלת הנחיות קוליות. אם תבקשו ממנה להזכיר לכם משהו "בפעם הבאה שאבא יתקשר", היא תציג לכם שם מרשימת אנשי הקשר כדי לוודא שזה באמת אבא שלכם. אפשר לתת לה שאילתות חיפוש עוקבות, כמו למשל "מיהו נשיא ארצות הברית" ואז "ומי אשתו". היא גם מזהה הכי טוב את המשימות שתתנו לה - מכתיבת מזכרים ועד הפעלת יישומים. את חסרונה בזיהוי עברית היא מצמצמת ביכולת זיהוי אנגלית משובשת, אפילו עם מבטא ישראלי במיוחד.
כשהפעלתי את שלוש מערכות ההפעלה הקוליות בו זמנית בשלושה מכשירים, ניכר יתרונה של קורטנה: סירי שמעה משהו מהטלוויזיה והחליטה להתקשר לאמא שלי בשיחת וידאו. גוגל Now שמעה את סירי אומרת את הפקודה שהחליטה לבצע בעצמה – וחיפשה במנוע החיפוש של גוגל "שיחות וידאו עם אמא"; קורטנה, לעומתן, לא הגיבה כלל לרעשי הרקע משום שלא זיהתה את חתימת הקול שלי.
כלי S-Voice של סמסונג הוא פשוט איום ונורא וגורם אפילו לסירי להיראות טוב, אך לשמחת חובבי ההפעלה הקולית, תומך הגלקסי S5 גם בתכונת ההפעלה הקולית של גוגל.
סיכום
מבחן ההתאמה הראשונית מלמד אותנו שפשוט יותר הוא טוב יותר: לנקסוס 5 אמנם אין יותר מדי תכונות מיוחדות, אך הוא מאוד פשוט לשימוש והתאמה ראשונית. עבור מתחילים, זהו המכשיר המומלץ ביותר ברשימה - במיוחד אם אין להם מישהו שיכול לשבת לידם ולחנוך אותם. במקרה זה, ההדרכה המובנית של ה-G3 היא יתרון חשוב, מה שעושה גם אותו למתאים במיוחד עבור מתחילים.
מבחן היציבות מדגיש דבר שידענו מזה זמן רב: שהתאמה בין תוכנה וחומרה היא שמבטיחה ביצועים טובים ופעולה יציבה - ולא מספר הליבות במעבד, נפח זיכרון הפעולה וכולי. אפל שולטת בכיפה בזירה זו פשוט משום שאין יצרניות שמשנות את מערכת ההפעלה שלה ושיש רק טלפון אחד שמריץ אותה. ככל שיש יותר תכונות נלוות למכשיר, כך עולה הסיכוי שיהיו לו בעיות יציבות - כפי שמלמד אותנו הגלקסי S5.