למרות גיוס הלקוחות הנמוך: מיזם הסיבים יקבל עוד 75 מיליון שקל מהמדינה
חברת IBC, המנהלת את המיזם, נמצאת בתהליכים אחרונים לקבלת החלק השני של המענק, שהותנה רק בכך שהשותפים יזרימו סכום דומה לתוך המיזם
חברת IBC, המנהלת את מיזם הסיבים האופטיים על גבי תשתיות חברת החשמל, צפויה לקבל 75 מיליון שקל נוספים מהמדינה בתקופה הקרובה. מדובר בחלק השני מתוך מענק של 150 מיליון שקל שהתחייבה המדינה לתת למיזם. ב-IBC נמצאים בתהליכים אחרונים מול משרד האוצר לקבלת החלק השני.
קבלת החלק השני של המענק יוצאת לפועל לאחר ש-IBC עמדה בסימן הדרך שקבעה המדינה והוא הזרמה של סכום דומה של 75 מיליון שקל על ידי השותפים לתוך המיזם. בהסכם שנחתם בין IBC למדינה נקבע כי קבלת המענק אינה תלויה בפרמטרים אחרים כמו היקף פריסת הסיבים בפועל או גיוס הלקוחות, אלא רק בהזרמת המימון על ידי השותפים ב-2014 ו-2015.
ל"כלכליסט" נודע כי גיוס המימון הנוסף מהמשקיעים הישראליים נעשה על ידי חילוט הערבויות שלהם למיזם לאחר שחלקם לא רצו להעביר עוד תשלומים. השותפים הישראלים במיזם הם טמרס טלקום שבבעלות פויו זבלדוביץ, באטם, יהודה זיסאפל ורפק. כל אחד מהם מחזיק 7.5% מהמיזם, כאשר ויה אירופה השוודית מחזיקה 30% וחברת החשמל 40%. טמרס שבדיה, החברה-האם של טמרס טלקום, הגישה בסוף 2014 תביעה נגד מיזם הסיבים ובה היא דורשת לקבל 25 מיליון שקל שלטענתה היא זכאית להם עבור שימוש בכבל התת-ימי שבבעלותה.
מיזם הסיבים אמור להקים תשתית קווית שלישית בישראל מהירה במיוחד שתתחרה בבזק וב-HOT. המיזם לא אמור למכור את שירותיו ללקוח הסופי, אלא לספקי תקשורת שירכבו עליו ויציעו על גבי התשתית שלו שירותי אינטרנט, טלפוניה קווית וטלוויזיה ללקוח הסופי.
מיזם הסיבים אינו מתקדם בפריסה בקצב המתוכנן. המיזם פרס עד עכשיו תשתיות בעיקר בבאר שבע, רעננה, צפון תל אביב ורמת השרון, ולפי הערכות יש לו מאות בודדות של לקוחות לכל היותר. בקרב חלק מבעלי המניות הישראלים במיזם, המיוצגים כיום בדירקטוריון IBC על ידי צבי מרום, מנכ"ל באטם, ישנה ביקורת חריפה על קצב פריסת הסיבים על ידי חברת החשמל ועל ניהול המיזם על ידי חברת ויה אירופה השוודית. גם במשרדי הממשלה אינם שבעי רצון מהפריסה וגיוס הלקוחות, שאינם עומדים בתוכנית המקורית.
הערכה גוברת היא שבסופו של דבר יהיה צורך לבצע שינויים ב-IBC, עם על ידי הכנסת שותפים חדשים כמו לדוגמה חברת פרטנר, שהביעה כבר נכונות להשקיע 250 מיליון שקל במיזם, או על ידי שינוי במודל העסקי של המיזם. IBC לא הגיעה עד היום להסכם עם סלקום ופרטנר, שאמורות להיות שתי השותפות הפוטנציאליות הגדולות ביותר שלה.
המיזם פועל בעיקר בשיתוף עם ספקי אינטרנט קטנים יותר כמו 018 אקספון וטריפל סי, אך גם הם כך נראה מרוכזים יותר בגיוס לקוחות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי שיצאה לדרך על תשתיות בזק. על רקע הקשיים, בוצע שינוי בעמדת יו"ר IBC בתחילת השנה כאשר לתפקיד נכנס מנכ"ל האוצר לשעבר דורון כהן במקום זאב גולדברג.
החזון של חברת IBC הוא לבנות רשת הפתוחה לשימוש של כל בעל רישיון לתקשורת בישראל בתנאים שווים, במטרה להציע פורטל ניטרלי ללקוח הסופי, שבו הוא יוכל לבחור מאיזה ספק שירותים לרכוש מוצרים ויוכל לעבור מספק אחד לשני בלחיצת כפתור.
תשתית הסיבים מאפשרת קצב העברת נתונים של עד גיגה-ביט אחד לשנייה בשלב הראשון – פי 10 מהמהירות המקסימלית שמציעה היום בזק ללקוחות פרטיים. בנוסף, תשתית הסיבים תאפשר קצב העברת נתונים סימטרי עם מהירות העלאה והורדה זהות, בניגוד למצב בבזק וב-HOT.