מחלות הפעלה: כל מה שמעצבן בווינדוס, אנדרואיד, iOS והאחרות
מערכות ההפעלה הן החיבור הכי אינטימי של המכשיר אליכם. ועדיין, יש בהן כל כך הרבה טעויות ממשק, בחירות גרועות וטעויות שאלוהים יודע למה לא תוקנו. "כלכליסט" מציג: הדבר שהכי מעצבן אותנו בכל מערכת - לטלפון, למחשב ולשעון
אנדרואיד של גוגל
למה אני לא יכול למחוק אפליקציות גרועות?
נפתח במערכת ההפעלה של גוגל, ששולטת בממלכת המובייל ביד רמה. הצלחתה הושגה בזכות מתן יד חופשית ליצרניות הטלפונים ולספקיות הסלולר, שיכולים לשנות בממשק שלה כמעט הכל ולשים על הטלפון שקניתם כל מה שהן רוצות. כמעט כל האפליקציות הללו גרועות להחריד ומיותרות: הראשונה שקופצת לי לראש היא האפליקציה של סמסונג שמודיעה לכם אם יש שרפה או רעידת אדמה בקרבתכם (אם המשתמש לא שם לב בעצמו לרעידת אדמה, כנראה שאפליקציה לא תעזור לו פה) ואני אפילו לא רוצה להתעכב על האפליקציות האיומות של ספקיות הסלולר בישראל.
אפילו כמה מאפליקציות גוגל עצמה הן גרועות: מי, מי צריך אפליקציית גוגל פלוס בעולם הזה? ולמה בכל טלפון מוגדר מתקן האיות האוטומטי כברירת מחדל? האם כל חברות הטכנולוגיה בטוחות שהמתמשים שלהן לא יודעים לכתוב?
iOS של אפל
דור שלם דורש חלון
וואו, מאיפה להתחיל? קודם כל, ל-iOS 8, הגרסה הנוכחית של מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפד, יש שלל מחלות ספציפיות: מגודלה העצום יחסית לקודמותיה (1.2 גיגה-בייט לאחר התקנתה, 6 גיגה-בייט להורדה), דרך קראשים מוזרים (מערכת ההפעלה יציבה ב-78% פחות מ-iOS 7) וכלה באפליקציות מותקנות מראש שהן בינוניות למדי (כמו יישום המניות, הרשימות ומזג האוויר).
גם לפלטפורמה עצמה יש בעיות: למשל, העובדה שכדי להיכנס ליישום פתוח ברשימת ריבוי המשימות, יהיה עליכם ללחוץ בדיוק במרכזו. כן, באייפון 4 ו-5 זה לא בעיה משום שהמסך פצפון. אבל באייפון 6 או 6 פלוס זה קצת יותר קשה ומעצבן. ולסיכום, מוזר שאפל עדיין לא מאפשרת הצגת חלונות ווידג'ט: זה יכול לחסוך למשתמש את הצורך להיכנס אל אפליקציה כדי לקבל מידע בסיסי (ולייעל את ניצול הסוללה – עוד בעיה של האייפונים לדורותיהם). אפל, אל תתביישי לאמץ משהו שעובד טוב באנדרואיד. זו לא תהיה הפעם הראשונה.
ווינדוס פון של מיקרוסופט
די כבר עם הרשימות האלה
מערכת ההפעלה של מיקרוסופט היא נפלאה על הנייר: שילוב מצוין בין תוכנה וחומרה, עיצוב חמוד ופשוט, יעילות שמאפשרת פיתוח מכשירים פחות חזקים שעדיין יריצו אותה במהירות ועוד. אבל יש דבר אחד שמיקרוסופט חייבת לעקור מווינדוס פון: הרשימות. כן, כל התפריטים בה בנויים בצורת רשימה ארוכה עם שמות או אייקונים זעירים. המשתמש הממוצע יצטרך לגלול לא מעט כדי להגיע לאפליקציה שלא מיקם במסך הבית. היה קל בהרבה לו בחרה בתצוגת אייקונים קטנים בסגנון iOS.
BB10 של בלקברי
סיגרו את הבסטה
הגיע הזמן שמערכת ההפעלה של החברה הזו, שקיומה תלוי על בלימה כבר שנים, תחזיר נשמתה למפתחים ותהפוך לגרסת אנדרואיד עצמאית. למה? משום שהגרסאות האחרונות שלה גם ככה מסוגלות להריץ יישומי אנדרואיד. בנוסף, לבלקברי יש ממשק מעצבן: תצטרכו לבצע יותר פעולות כדי לסגור אפליקציה, לכבות את המצלמה או לגרום לטלפון לעשות דברים בסיסיים מאוד.
הרעיון של ממשק מבוסס סווייפים הוא נחמד מאוד, אבל בוצע באופן מסורבל. בנוסף, לרוב המשתמשים בעולם יש אנדרואיד, כך שזו כנראה תהיה מערכת ההפעלה ממנה יגיעו אם יחליטו להמיר את הגלקסי ב-Passport. מן הראוי שיקבל את פניהם ממשק קצת יותר מוכר.
ווינדוס 8.1 של מיקרוסופט
אין מסך מגע? אז מי בכלל צריך אריחים?
למרות תלונות הצרכנים, מחאות הסוקרים וההיגיון הבריא, כשמפעילים היום מחשב ווינדוס, המסך הראשון שרואים הוא מסך האריחים – ממשק הווידג'טים האלגנטי של החברה. אם יש לכם מחשב עם מסך מגע, מה טוב.
אבל אם לא? תצטרכו לגרור את העכבר לפינות המסך כדי להציג תפריטים שקופצים אוטומטית (מה רע לכם באייקון קטן?), לסגור יישומים בגרירה שהיא איטית יותר מבמסכי מגע (כי איקס אדום זה כל כך 2010) ועוד ועוד. כולי תקווה שמיקרוסופט תפיק את הלקחים בווינדוס 10 ותצניע את מסך האריחים במחשב שאין לו מסך מגע (אגב, מדובר ברוב המחשבים בשוק ה-PC).
OS X של אפל
איזה יופי! אבל מה עם ה-WiFi שלי?
זוהי מערכת הפעלה מעולה. גרסת יוסמיטי שלה כוללת עיצוב שטוח וחביב, מעבר חלק מיישומים באייפון ובאייפד ישירות ליישומים המקבילים במק ודגש חזק על ממשק. כל כך חזק, שאפל שכחה את האלמנט הכי חזק שלה, חוויית שימוש: מערכת ההפעלה כוללת כל כך הרבה שיפורים גרפיים, שמקים ישנים יחסית פועלים איתה לאט ואיכשהו שכחה החברה אלמנט מאוד בסיסי - קישוריות; משתמשים רבים מתלוננים על בעיות WiFi מוזרות שלא היו להם בגרסת מאווריקס הקודמת, מניתוקים ועד בעיות קליטה. בהתחשב בכך שהחומרה של אפל נחשבת לטובה מאוד, מדובר פה בכשל תוכנה שמוזר שהחברה לא צפתה מראש (ועדיין לא תיקנה).
iOS בגרסת שעון אפל
אתם יכולים לעשות את זה גם יותר מבלבל?
הממשק של שעון אפל הוא ההיפך הגמור מממשק האייפון והאייפד: יש גם מסך מגע, גם כפתור פיזי וגם גלגלת וכל אחד מהם עושה משהו אחר לגמרי. התוצאה היא שתצטרכו להתעסק הרבה מאוד עם השעון ושכדי ללמוד את סודותיו תצטרכו לקרוא, רחמנא ליצלן, את המדריך למשתמש (נו, הספרון הזה שמגיע בתוך הקופסה ולא פתחתם מאז ימי האייפון 1). אחרי הסתגלות, הממשק סביר. אבל ב-2015 לא אתם צרכים להתאים עצמכם למכשירים, אלא להיפך. במיוחד כשהם כל כך יקרים ביחס לכל מתחרה אפשרי.
אנדרואיד Wear לשעונים חכמים
פשוט שימו שלט קטן, "כאן בונים"
מערכת ההפעלה של גוגל למחשוב לביש נראה כמו אתר בניה: משהו מעולה יהיה פה יום אחד, אבל בינתיים זה בסך הכל מגרש ריק. הממשק שלה חביב אבל אין בו כמעט כלום. הממשק הנוכחי כולל הרבה מאוד סווייפים ומצריך לא מעט התעסקות עם השעון כשצריך לבצע פעולה – בעוד רוב הזמן הוא פשוט לא עושה כלום. גוגל, אם הייתי רוצה שעון שלא עושה כלום, הייתי נשאר עם שעון היד שלי.
כרום OS של גוגל
למה לא לפתוח אותה לכולם?
הרעיון מאחורי כרום OS הוא היוזמה הכי מהפכנית בתחום מערכות ההפעלה עד כה: מערכת שנשענת רק על שירות מקוון, כך שמהירות הפעולה שלה תושפע בעיקר ממהירות החיבור לאינטרנט ופחות מחומרת המחשב. חישבו על כך לרגע: המחשב שלכם ישן? במקום לקנות אחד חדש, פשוט מתקינים עליו כרום OS. דבר כזה היה קורע לגזרים את שוק ה-PC, תורם להשקת תשתיות אינטרנט מהירות ואמינות יותר ומוזיל באופן קיצוני את המחשבים. אבל גוגל בחרה בכיוון אחר: מחשבים יעודיים לכרום OS, שזכו לשם כרומבוק ונועדו בעיקר לשוק החינוך. עם קצת יוזמה, יכלה גוגל לעשות לשוק המחשוב את מה שעשתה לשוק המובייל.