דו"ח סמסונג: נמשכת הצניחה ברווחים
רווחי סמסונג ירדו ב-39% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, בעיקר הודות להתחזקות אפל בשוק הסלולר. ואולם, החברה עקפה את מתחרתה האמריקאית במכירות ודיווחה על צמיחה במכירות מכשירי הפרימיום והביניים
- זיכרון דיגיטלי: סמסונג השיקה אפליקציה לסיוע לחולי אלצהיימר
- הגלקסי S6 Edge מסתמן כלהיט: סמסונג האיצה את הייצור
- סמסונג: הצניחה ברווחים נמשכת, אם כי בקצב איטי משהוערך
ואולם, חל שיפור קל ברווח התפעולי של החברה ביחס לרבעון הקודם - 5.98 טריליון וון לעומת 5.29 טריליון - בעיקר בזכות סמארטפוני הגלקסי S6 וה-S6 Edge שנחשפו בתחילת השנה והושקו בחודש שעבר. החברה מעריכה כי ברבעון הבא תימשך הצמיחה בביקוש לסמארטפוני גלקסי לדגמיהם, לשבבי הזיכרון שהיא מייצרת ולמעבדי האקסינוס שלה.
אך יש גם חדשות טובות לענקית הקוריאנית: לפי הערכות, סמסונג עקפה את אפל במכירות סמארטפונים ברבעון האחרון למרות הצלחתו המסחררת של האייפון 6 לדגמיו. בעוד אפל מכרה 61 מיליון אייפונים, מוערך שסמסונג מכרה 83 מיליון מכשירים. אמנם מדובר בירידה של 6% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך סמסונג דיווחה על צמיחה במכירות קטגוריות הפרימיום והביניים - עסקאות רווחיות יותר עבורה.
בדומה ליצרניות אלקטרוניקה בידורית אחרות, גם סמסונג חוותה צניחה במכירות הטאבלטים, בעיקר בשל הזינוק בפופולריות הפאבלטים בעולם. ואולם, בניגוד למתחרות, סמסונג היא אחת המרוויחות מהמגמה הזו: מכשירי הגלקסי Note שלה נחשבים לפאבלטים הטובים בשוק, מה שתרם לצמיחה במכירותיהם.
ואולם, סמסונג איבדה כוח בשווקים בהם יש דגש חזק על מוצרי פרימיום, כארה"ב ואירופה, בשל הצלחת האייפון 6; החלטת אפל ליישר קו עם טרנד המסכים הגדולים הפכה את המכשירים שלה למתחרים קשוחים במיוחד ברבעון האחרון.
שאלת המחשוב הלביש
להערכתי, ברבעון הבא תימשך מגמת ההתאוששות של סמסונג בתחום הרווחים בראייה רבעונית: מכשירי הגלקסי S6, שזכו לביקורות משבחות, יגיעו ליותר שווקים בעולם וליותר קמעונאים – מה שיאיץ את המכירות משמעותית. בנוסף, ההשקעה של סמסונג בקידום ושיווק מכשירי גלקסי מסדרה A, סדרת הביניים האחרונה שלה, עתידה להציג אלטרנטיבה אטרקטיבית למשתמשים רבים - בין היתר בשל המעבר מגוף פלסטיק לגוף אלומיניום, מה שמוסיף הן ליוקרת הטלפון והן לעמידותו.
כמו כן, סמסונג צפויה להעמיק את פעילותה בתחום המחשוב הלביש ולהציג שעון חכם בתצורה מעוגלת, בדומה לשעוני מוטורולה וחואווי. אם תשכיל לבחור באנדרואיד Wear ולא בטיזן (מערכת ההפעלה שפיתחה בעצמה), יהיו למוצר אפליקציות זמינות רבות ולא תצטרך להשקיע במענקים למפתחים.
יש להניח שאם תבחר לעשות כן, תשתף פעולה עם גוגל בקידום ומכירות המוצר, כפי שעשתה עם השעון הקודם בסדרת גלקסי גיר, שהוצג באירוע רשמי של גוגל. שעון אפל שהושק החודש זכה להצלחה יחסית, מה שצפוי לדרבן את שוק המחשוב הלביש כולו - ואם סמסונג תתפוס בו מקום בולט ותצליח להציג קצב מכירות מהיר, תוכל למשוך משקיעים חדשים ולהראות למשקיעיה הקיימים שביכולתה להשתלב בטרנדים בולטים.
ומה על התחרות באסיה?
נכון להיום, סמסונג אינה קובעת טרנדים: מצבה לא מאפשר לה להמר על קטגוריות חדשות, כפי שעשתה בעבר עם הפאבלטים (הימור מוצלח מאוד: החברה הפכה את הקטגוריה להצלחה). ככל הנראה שתמשיך בהקצאת משאבים לחיזוק מכירות סמארטפוני הביניים, אך לא ידוע מה תעשה בנוגע למכירות המכשירים המוזלים. מדובר בשוק עצום בו פעילות עשרות יצרניות סיניות שונות, שרבות מהן אינן פעילות מחוץ לשווקי אסיה. לצידן פועלות בשווקים אלה ענקיות כחואווי, לנובו ושיאומי, שמציגות קצב מכירות מסחרר שצומח מרבעון לרבעון.
אלו הן המתחרות הקשות ביותר של סמסונג, משום שאין לה דרך להביס אותן מבלי לשחוק עד עפר את שולי הרווח שלה, מה שיפגע במיתוג שלה כיצרנית פרימיום ועלול להשפיע על מכירותיה במערב. יתכן שתחזק את פעילות מכשירי הטיזן שלה, סמארטפונים פשוטים שדגמים חדשים שלהם אמורים להגיע לשווקים בהמשך השנה. לא מן הנמנע שתבצע שינויי מיתוג כדי שלא לבלבל בין המותגים החזקים שלה (גלקסי ונוט) ובין מכשירי טיזן; זאת, לאור החלטת החברה לצמצם את קו המכשירים שלה, שפורסמה בסוף השנה שעברה. עד 2015, מכרה סמסונג עשרות דגמי טלפונים שההבדלים בין רבים מהם היו זניחים למדי, מה שגרם לזליגת רווחים ולאיבוד לקוחות.