20 שנות Java: מיליוני מפתחים לא טועים
שפת התכנות הפופולרית בעולם, שמשמשת לפיתוח אתרים, חקר המוח ופתרון בעיות גלובליות, חוגגת יום הולדת עשרים. למרות היותה גמישה ושימושית, זכו האיטיות שלה ומגבלותיה האחרות לאינספור ממים ובדיחות רשת של מפתחים ממורמרים
ג'אווה (Java), שפת הפיתוח הנפוצה בעולם חוגגת השבוע יום הולדת עשרים. היא יצאה לראשונה ב-1995 ומתהדרת כיום בקהילה של כתשעה מיליון מפתחים ומניעה כיום כשלושה מיליארד התקנים - מאתרים ומכשירים ועד רכיבי קוד ותוכנות.
- המשכורות בהייטק ממשיכות לטפס, במיוחד עבור מהנדסי התוכנה
- רוצה לעבוד בארה"ב? התמקד במחשוב ענן
- בואו, ילדים! דוקטור הו ילמד אתכם לתכנת!
בין השאר, משמשת ג'אווה בפרויקטים לבטיחות בדרכים ובטיסות, חקר האוקיינוסים, הגברת איכות היבול ומשימות לפתרון בעיות רעב בעולם, הדמיות של המוח האנושי ומערכת השרירים וכן משחקים ועוד.
היתרון שלה הוא שניתן לפתח בעזרתה עבור כל פלטפורמה שיכולה להריץ מכונה וירטואלית ("מערכת ההפעלה" של ג'אווה). אבל זו גם חולשתה העיקרית משום שלאפליקציות מבוססות ג'אווה יש נטייה לאיטיות מורגשת.
ג'אווה פותחה במקור בתחילת שנות התשעים על ידי ג'יימס גוסלינג מסאן מיקרוסיסטמס כפתרון לתכנות ממירים ומערכות משובצות מחשב. ואולם, ספקיות הכבלים לא הראו התעניינות גדולה במוצר, מה שהביא את סאן והעומדים בראשה דאז, סקוט מק'נילי ואריק שמידט להפוך אותה לשפת תכנות המיועדת בין השאר ליצירת תוכן דינמי עבור דפדפני האינטרנט.
החל משנות ה-2000 והשקת פלטפורמת ה-J2EE (ג'אווה לארגונים), הופכת השפה לנפוצה והיא מוטמעת בכל מיני התקנים ומערכות מחשוב. ניתן למצוא אותה במכשירי כספומט, טלפונים סלולריים, מחשבי כף יד, מכונות משחק, קופות רושמות, מחשבים ואפילו מערכות בקרה תעשייתיות.
ב-2006 הודיעה סאן על הפיכתה של ג'אווה לקוד פתוח תחת רישיון GPL. ב-2009 סאן נמכרת לענקית התוכנה אורקל וג'אווה הופכת לטכנולוגיה הבסיסית במוצריה של אורקל. כיום אורקל ממשיכה לפתח את ג'אווה והגרסה הבאה, Java 9 צפויה לכלול הרחבה של מגוון ההתקנים עליהם ניתן להפעילה ובעיקר כאלה המבוססים על שבבי ARM וגם הטמעה משופרת באנדרואיד.
אבל למה כל כך לאט?
יתרונותיה של ג'אווה היו גם בעוכריה. בגלל שיש צורך לטעון סביבת הפעלה (מכונה וירטואלית JVM) כדי להפעיל אפליקציות ג'אווה, השימוש בה דורש המתנה ארוכה יותר עד שהיא תיטען. עוד חסרון הם עדכוני הפלטפורמה שצצים חדשות לבקרים. אלו ועוד הביאו ליצירה של כמות נכבדה של בדיחות וממים משעשעים על ידי מפתחים מתוסכלים וממורמרים.
זאת ועוד, ג'אווה נחשבת לפלטפורמה הסובלת מבאגים לא מעטים, ושדורשת דיוק רב בפיתוח. בנוסף, היא סובלת מפרצות אבטחה - שהידועה שבהן התגלתה ב-2013. פרצה זו הכריחה את אורקל להפיץ עדכוני אבטחה, לאחר שהתברר שהאקרים ניצלו אותן במשך תקופה ארוכה ושיצרניות הדפדפנים החלו להזהיר את משתמשיהן לא להריץ ג'אווה.
לזכותה של ג'אווה ייאמר שהיא הייתה סביבת הפיתוח הראשונה שפותחה מתוך מחשבה שהעולם המקוון יהפוך לסטנדרטי. עולם אינטרנט הדברים והמחשוב הלביש הפכו אותה לרלוונטית מתמיד, וסאן אף הפיצה גרסה של ג'אווה שיועדה לקשר מכשירי חשמל כגון מכונות כביסה, מקררים ואפילו מנורות לילה, בשם Jini, כבר במהלך שלהי שנות ה-90.
העתיד של ג'אווה כבר מובטח. בגרסה 9 צפויה סביבת הפיתוח להפוך למודולרית יותר, ולאפשר למפתחים להשתמש ברכיבי ג'אווה כמו באבני לגו למשל. זאת ועוד, פלטפורמת HADOOP שמשמשת כיום ליישומי ביג דאטה מתבססת על ג'אווה.