$
חדשות טכנולוגיה

מתעוררים באיחור: כונסו הוועדות שיקבעו את עתיד המאגר הביומטרי

שתי ועדות, שתפקידן לנתח את פעילות המאגר, יתכנסו כשבוע לפני תום פיילוט התוכנית. הוועדה הראשונה לא התכנסה מאז דצמבר 2014 ואילו השנייה לא התכנסה מעולם. ח"כ זנדברג: "אנו חייבים לברר את מלוא השאלות והליקויים"

עומר כביר 13:1122.06.15

רק שבוע לפני המועד להחלטה, הוקמו שתי וועדות הכנסת שאמורות להצביע על עתידו של המאגר הביומטרי. ב-29 ביוני עתידה להסתיים תקופת הפיילוט של המאגר הביומטרי, ועד מועד זה צפויה להתקבל החלטה לגבי עתידו של המאגר: הפיכתו למנדטורי, הארכת הפיילוט בשנתיים או ביטולו.

את ההחלטה אמור לקבל שר הפנים, בהתייעצות עם שר המשפטים ובהמלצת שר האוצר - והיא צריכה לקבל את אישורה של ועדת שרים מיוחדת ושתי ועדות כנסת נפרדות לפני שתגיע לאישור סופי במליאת הכנסת.

 

יחליט אם לחייב אתכם להיכנס למאגר. שר הפנים סילבן שלום יחליט אם לחייב אתכם להיכנס למאגר. שר הפנים סילבן שלום צילום: אוראל כהן

 

ואולם, אחת מוועדות אלו - ועדה משותפות לוועדות החוקה, הפנים והמדע שממונה על הפיקוח השוטף על המאגר - לא התכנסה מאז דצמבר 2014. הוועדה השנייה, בראשה צריך לעמוד יו"ר ועדת חוץ וביטחון ושאחראית על פעילות גופי ביטחון ואבטחת מידע, לא התכנסה מעולם.

 

הבוקר מינתה ועדת הכנסת את חברי הוועדה המשותפת לוועדות החוקה, הפנים והמדע. בראש הוועדה יעמוד יו"ר ועדת חוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), הח"כים עינת ברקו (ליכוד) ויואב בן-צור (ש"ס) מוועדת החוקה, הח"כים דב חנין (הרשימה המשותפת), אורי מקלב (יהדות התורה) וחיים ילין (יש עתיד) מוועדת המדע, הח"כים דוד אמסלם (הליכוד) ודני עטר (המחנה הציוני) ותמר זנדברג (מרצ) מוועדת הפנים.

 

בוועדה, כפי שניתן לראות, יש רוב לקואליציה של חמישה מול ארבעה חברים, כאשר בנוסף יש עתיד הצהירה שהמאגר יכול לסייע בהובלת ישראל אל העתיד.

 

הרכב הוועדה שהוצע בתחילה כלל רק שישה חברים, שניים מכל ועדה. אולם ח"כ אחמד טיבי וח"כ יואב בן צור מחו על כך שרשימותיהם אינן מיוצגות ושהרכב הוועדה נקבע ללא הסכמתם. "כל השמות שהצגתם תומכים בחוק הביומטרי ואנו מתנגדים לחוק", אמרו, לפי הודעה לעיתונות שפרסמה ועדת הכנסת. "איננו מתכוונים לטרפד את החוק, אבל להשמיע את דעתנו, לקיים דיון ולשפר את החוק". יו"ר הקואליציה, ח"כ צחי הנגבי, אמר בתגובה: "אבל החוק כבר קיים. זה אינו דיון על החוק. תפקיד הוועדה לבדוק איך מתקדם הפיילוט". בעקבות מחאת טיבי ובן צור הוחלט להרחיב את הוועדה לתשעה חברים.

 

כמו כן, החליטה ועדת הכנסת על הקמת הוועדה השנייה, שאחראית על גופי הביטחון ואבטחת מידע, בהתאם להוראות החוק שקובעות שבראשה עומד יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צחי הנגבי (ליכוד), ושחבריה מונים את יו"ר הוועדה הביומטרית המשותפת (ח"כ סלומינסקי) ואת חברי ועדת חוקה וחברי ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים של ועדת חוץ וביטחון.

 

לוועדות צפויה עבודה רבה בזמן שנותר עד למועד קבלת ההכרעה, ועליהן לעבור על דו"חות רבים שהצטברו בנושא, בהם דו"ח מסכם של הרשות לניהול המאגר הביומטרי, דו"ח מקיף ומעמיק שחיברו מתנגדי המאגר בראשות מדען המחשבים המוערך פרופ' אלי ביהם מהטכניון ודו"ח של מבקר המדינה שיפורסם מחר ב-16:00. בנוסף על הוועדות לזמן לדברים גורמים שונים שהיו מעורבים בפעילות המאגר בשנתיים האחרונות.

 

"לא סביר שהחלטה כה דרמטית תתקבל בזמן דחוק"

 

ח"כ זנדברג ברכה על הקמת הוועדות והוסיפה: "חברי הכנסת שמונו לתפקיד חשוב זה חייבים להיכנס לעומקו של הנושא ולברר את מלוא השאלות והליקויים בזמן הקצר שעומד לרשותם לפני שיחליטו אם להפוך את המאגר לקבוע. אני מקווה שהעובדה שבתת-הוועדה יכהנו חברי כנסת שלא השתתפו בדיונים בנושא עד כה לא תפגע באינטרס הציבורי. לא סביר שהחלטה כה דרמטית תתקבל בזמן דחוק וללא חשיפת מלוא המידע על סכנות המאגר והחלופות האפשריות”.

 

ח"כ זנדברג ח"כ זנדברג

 

ח"כ חנין מסר ל"כלכליסט": "יותר ויותר אנשים מבינים כיום, שמאגר ביומטרי פירושו פגיעה קשה בפרטיות. מדובר במהלך מיותר ומסוכן, שבמהלך השנתיים בהן פעל באופן ניסיוני התגלו בו פעם אחר פעם כשלים, דליפות ופירצות. אני מודאג מאוד מהדו"ח שפרסמה התנועה לזכויות דיגיטליות בשבוע שעבר, ממנו עולה כי אין שמירה אמיתית על הנתונים הביומטריים, שמתגלגלים לידי גורמים פרטיים. הדו"ח מתאר גם חלופות של תעודות זהות חכמות במדינות אחרות, והמסקנה היא שהמאגר הביומטרי לא רק לא מאובטח, אלא גם לא נחוץ".

 

היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, מסר בתגובה ל"כלכליסט": “אנו מברכים את הכנסת על הקמת הוועדות לעניין החוק הביומטרי. הנושאים המטרידים והמחדלים שנחשפו בדו"ח המומחים של התנועה, בתחקיר כלכליסט" ובדו"ח המסכם של הרשות הביומטרית מבהירים כי הנושא משווע לפיקוח פרלמנטרי הדוק ומחמיר, אשר יוכל להגן על אזרחי ישראל מסכנות המאגר הביומטרי. אנחנו קוראים לוועדות שלא לאשר את המחדל הביומטרי ולעצור את הניסוי עוד השבוע".

 

מהרשות לניהול המאגר הביומטרי נמסר בתגובה: "הרשות העבירה דו"חות שוטפים ומלאים לוועדת הכנסת המשותפת (חוקה, פנים ומדע), בהתאם להוראות החוק. משחזרה הכנסת לפעילותה השוטפת ובמועד שיוחלט על כך, תופיע הרשות בפני הוועדה ותציג את הדו"ח המסכם כנדרש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x