דו"ח טכנולוגי
מארק צוקרברג רוצה לדעת איך אתם חושבים
למנכ"ל פייסבוק יש תכניות גדולות בתחום האינטיליגנציה המלאכותית, אדם מרגל אחרי עיירה באמצעות מצלמת אבטחה, ובמדד המוניטין אפל ופייסבוק בבעיה
אני יודע איך אתה מרגיש
מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, דיבר אתמול (ד') בציבור. הוא צריך להמנע מזה, כי הוא נכנס בעקביות לטריטוריית אריק שמידט: שישה דברים מקריפים לפני ארוחת הבוקר. והוא חסר את החן, החזון האוטופי ושמחת החיים של שמידט.
בקרוב, הודיע לנו מנהל חברת הריגול הגדולה בהיסטוריה, זו שמנטרת את כל משתמשי הרשת לא משנה אם הם חברים בה או לא, פייסבוק תפעיל אינטליגנציה מלאכותית שתדע לספק לכם עדכונים מעניינים יותר ופיד חדשות רלוונטי יותר.
אבל למה בכלל צריך אינטיליגנציה מלאכותית על מנת לספק חווית פיד משופרת? אפשר לעשות בקלות את הדבר הפשוט הבא: להצג את הפיד שלי על פי סדר כרונולוגי. לא על פי הסדר שנראה לך. שנית, להציג את כל מה שה"חברים" שלי, או העמודים אחריהם אני עוקב, כותבים. את הכל, לא את ה- 5% שנראים לך הכי מעניינים. אל תדאג לי, תוך זמן קצר אני אדע לסנן בעצמי את מה שאני לא רוצה לקרוא. והכי חשוב, אל, אני חוזר אל, תציף משהו שמישהו כתב שלשום רק בגלל שמישהו אחר הגיב לו/הקליק על לייק/שיתף
זהו. שיפור פשוט שישפר משמעותית את חוויית השימוש של מיליארד ומשהו בני אדם. שלח לי מייל (אני לא צריך לפרט פה כדי שתדע אותו, נכון?), ואני אעביר לך את פרטי הבנק. אם עוד לא שמת עליהם יד קודם.
תפקידה של האינטליגנציה המלאכותית החדשה של פייסבוק מסביר צוקרברג, הוא להבין מה אנחנו כותבים. זה לא כל כך פשוט בהתחשב בתדירות המקרים שבהם אנחנו עצמנו לא מבינים מה אנחנו כותבים. אבל חמור מכך, פייסבוק רוצה להבין מה אנחנו מרגישים.בעתיד הקרוב, אומר צוקרברג, נוכל לחוש משהו ולחלוק אותו באופן מיידי עם חברינו, בצורה דומה לאיך אנחנו חולקים היום תמונות וסרטונים.
זה בהחלט בגבולות הסביר. התפיסה הזו נמצאת עמוק בתוך ספרות הסייברפאנק של שנות השמונים: אנשים שחווים את העולם ואז משדרים את החוויה הזו לעולם תמורת תשלום. ידוענית שאוכלת ארוחה טובה ויקרה, דוגמנית שעושה סקס. לא רק התמונות; גם התחושות.
אבל בפועל, החזון הזה אומר שבקרוב אנחנו נוצף ברגשות, כמו שאנחנו היום מוצפים בסטטוסים. אנחנו ניחשף לפחדים, לחרדות, לתקוות, ליאוש, להנאה ולכאב של אנשים. אנחנו בקושי מתמודדים עם אלה שלנו. אז מה שיקרה תוך זמן קצר הוא שכמנגננון הגנה, אנחנו נפתח עמידות לרגשות ולתחושות של אנשים אחרים, פשוט כי לא נעמוד בעומס.
או, במילים אחרות, מארק צוקרברג הולך לעשות לרגשות שלכם מה שהוא עשה למושג "ידידות." ובאותה ההזדמנות, כמובן, לדפוק יופי של קופה על חשבון הרגעים החשובים ביותר בחיים שלכם.
חייך, מצלמה נסתרת
יש בעולם כרגע כ-240 מיליוני מצלמות אבטחה. יש, גם בישראל, ערים שמרושתות במספר ניכר שלהן. כ-20% מהמצלמות הללו מחוברות לרשת, ורמת האבטחה שלהן נמוכה להחריד.
ברנש בשם אנדרו האמרנד, צלם במקצועו, החליט לעשות מעשה. אז הוא השתלט, די בקלות, על מצלמת אבטחה בעיירה שלו אי שם במערב התיכון. המצלמה מוצבת על אנטנת סלולר שצופה על כל העיירה. תוך זמן לא רב, הוא יכול היה לבלוש אחרי החיים הפומביים של תושבי העיירה: לאן הם הולכים, איפה הם נמצאים ומתי.
הכל היה חוקי לגמרי, יש להניח. האמרנד הקפיד שלא לכוון את המצלמה – שיש לה יכולת זום ניכרת, כמו גם יכולת להסתובב – לתוך בתים של אנשים, אלא רק כלפי הרחוב, שטח ציבורי לפי החוק. הוא שמר מאות צילומי מסך של אנשים שכלל לא ידעו שמישהו מסתכל עליהם. עכשיו הוא עושה מזה תערוכה.
מישהו עם קצת פחות רצון טוב היה מסוגל לבצע כאן פרויקט מעקב של ממש, למפות את ההתנהגות היומית של האנשים ותוך זמן לא רב לברר מה סדר היום שלהם, ולמכור את כל המידע הזה לאיזה מפרסם. אף אחד לא באמת יופתע אם יתברר תוך זמן מה שמשהו כזה כבר קרה.
למוניטין יש מחיר
סמסונג היא החברה עם המוניטין הטוב בעולם מבין חברות הטכנולוגיה. כך טוען דו"ח שיצא לאחרונה. במקום השני נמצאת HP, אחר כך מיקרוסופט, גוגל ו-SAP.
אפל, מצד שני, מצאה את עצמה במקום ה-21 מתוך 50; פייסבוק, במקום ה-39. די ברור למה פייסבוק נמצאת שם. מדובר בחברה שדפקה את המשתמשים שלה לאורך כל הדרך אל המיליארד הראשון והמשיכה בכך במרץ גם אחר כך. הפגיעה הקשה ביותר במוניטין של פייסבוק היתה העובדה שנחשפה לפני כשנה, שהיא ערכה ניסויים פסיכולוגיים על המשתמשים.
אפל אוהבת להציג את המוצרים שלה כנחשקים – והם אכן כאלה. אבל למוניטין יש עוד צדדים פרט לאיכות המוצר, והעובדה שאפל היתה מוכנה להחכיר את נשמתה לפוקסקון ולמכור למערב מוצרים שנבנו בדם, יזע ודמעות של צעירי המזרח פגעה קשות במוניטין שלה. כך צריך.
קצרצרים
1. אחחחח, התענוג: משרד התובע של פאריס אישר ששני בכירים באובר, מנהל אובר במערב אירופה פייר-דימיטרי גור-קוטי ומנהל אובר בצרפת תיבו סימפאי, יועמדו לדין פלילי בסוף חודש ספטמבר. השניים נאשמים בכך שהם היו שותפים להונאה במסחר ולמעורבות ב"הפעלה בלתי חוקית של ענף המוניות." צרפת אסרה על אובר לפני כשנה, לאחר שהגיעה למסקנה שמדובר בתחרות בלתי חוקית בתחום המוניות. אובר טענה שהיא בכלל לא חברת מוניות אלא "חברת טכנולוגיה" שרק במקרה מפעילה מוניות ועל כן היא רשאית להתעלם מהתקנות והחוקים בנושא. עכשיו זה מגיע לבתי הדין הפליליים, המקום שאליו היתה שייכת אובר מלכתחילה.
2. מפתח של גוגל נאלץ להתנצל בפומבי אחרי שאפליקציית התמונות החדשות של החברה הצליחה לעשות טעות מפדחת במיוחד: היא תייגה שחורים כ"גורילות." אנשים פתחו את האלבום שלהם וגילו לתדהמתם שגוגל החליטה שבת או בן הזוג שלהם היא בעצם קוף גדול. לזכותה של גוגל ייאמר שהיא הגיבה במהירות, התנצלה עמוקות והסירה את התיוג הפוגעני. החברה התחייבה לעשות כמיטב יכולתה כדי לוודא שתקלות כאלה לא יחזרו על עצמן.
3. פסיקה מדאיגה מאוד באוסטרליה: עיתון אוסטרלי, The Age, כתב תחקיר על פוליטיקאי מושחת. הוא גם כתב שני ציוצים על התחקיר הזה. בית המשפט קבע שלא היתה הוצאת דיבה בתחקיר ושהעובדות בו נכונות. עם זאת, לגבי הציוצים הוא קבע שמאחר והקורא הממוצע לא היה ממשיך לקרוא מעבר לציוץ, הרי אף שהציוץ מוביל למאמר שאיננו דיבתי, הוא עצמו דיבתי. בהנחה שהפסיקה הזו לא תתהפך בערעור, יש לה השלכות שליליות מאד על היכולת של עיתונים לפרסם מידע במדיה החברתית. נעדכן.
4. זה מתחיל: משטרת סיאטל מחפשת אחרי בעלים של מזל"ט, שהפעיל אותו באזור הומה אדם. המל"ט פגע בבניין וניתז ממנו אל אשה שעמדה בקהל, שנפגעה ואיבדה את הכרתה. ידידים שלה מצאו את המל"ט ומסרו אותו לידי המשטרה; נמסר שמשקלו כקילו. תמונות של אדם שחשוד בהפעלת המזל"ט נמסרו גם הן למשטרה. ככל שירבו מפעילי המזל"טים חסרי הנסיון בקרבת המון, כך צפוי לעלות מספר התקריות האלה.