$
אפליקציות

אפליקציות בנוסח פקינג: 8 טרנדים מפתיעים בעולם המובייל הסיני

מאות חנויות יישומים, קודי QR בכל מקום, חיבה להודעות קוליות ושימוש אינטנסיבי ב-GPS: שוק המובייל הסיני צומח, ואיתו טרנדים שונים מאלה הנהוגים במערב ובישראל. "כלכליסט" מציג את עולם האפליקציות הסיני על קצה הצ'ופסטיק

נטעלי זוהר 09:5601.08.15
שוק המובייל הסיני גדל בשנים האחרונות בקצב מסחרר: לצד צמיחתם של סטארט-אפים כמו שיאומי או OnePlus, גם החברות המערביות מתמקדות בו יותר ויותר. לפי הדו"חות הכספיים האחרונים שפרסמה אפל, למשל, יותר מרבע מהכנסותיה כיום מגיעות מהמדינה. לכן, לא מעט מפתחי אפליקציות במערב מנסים לפנות לקהל הסיני.
ואולם, הדרך שבה הסינים משתמשים בסמארטפונים ובאפליקציות שונה מזו שמאפיינת את האמריקאים או הישראלים, למשל. חלק מהטרנדים הסיניים מעוררים עניין גם במערב, כמו השיטה החלופית לתפעול האייפון, ואחרים עדיין מוגבלים לתחומי סין עצמה.

 

רוצים למכור אפליקציות בסין? יש כמה דברים שתרצו לדעת רוצים למכור אפליקציות בסין? יש כמה דברים שתרצו לדעת

 

להבדלים בין המדינות נחשפתי לפני כמה חודשים, כשחברת סטארט-אפ ביקשה ממני לפתח את ממשק המשתמש (UI) וחוויית המשתמש (UX) באפליקציית שלט חכם המיועדת בין היתר לשוק הסיני. הדבר חייב אותי לבצע מחקר שיאבחן את הטרנדים החמים באותו שוק, שנשלט בידי חברות שמוכרות הרבה פחות למשתמש המערבי (ענקית הרשת באידו, הרשת החברתית Weibo, טנסנט וכמובן עליבאבא ונגזרותיה).

 

פרט לשירותים ספציפיים ומעניינים שעדיין לא הגיעו למערב (באידו, למשל, מציעה לאתר נהג מחליף לנהגים ששתו יותר מדי), עולם האפליקציות הסיני נבדל מזה המערבי בכמה מאפיינים בולטים. בכתבה הבאה נציג שמונה מהם, שלמפתחי יישומים ומתעניינים בתחום כדאי להכיר.

 

1. QR לכל דבר

 

אם במערב קודי ה-QR שניתנים לסריקה מהסמארטפון אינם תופסים מקום גדול בחוויית השימוש, ומוגבלים למטרות מצומצמות יחסית, הרי שבסין המצב שונה לחלוטין. כמעט כל פרסומת כוללת קוד QR לכניסה לאתר, וכך גם רוב האפליקציות, שמספקות לא רק קודים להורדה אלא גם נעזרות בהם כתחליף לסיסמאות כניסה. בנוסף משמשים הקודים כדי להוסיף אנשים שפגשת לרשימת אנשי הקשר, ואפילו לצורכי תשלום.

 

QR כדרך חיים QR כדרך חיים

 

אחת הסיבות להצלחת ה-QR היא שבסין, כמו במדינות מתפתחות רבות, שוק המובייל דומיננטי יותר לעומת שוק המחשבים האישיים מאשר במערב, ונוח יותר לסרוק מאשר להקליד בטלפון. האפליקציה החברתית Wechat של טנסנט, שנהנית מיותר מ-270 מיליון משתמשים בחודש, דחפה בעוצמה את טכנולוגיית הקוד.

 

2. למה להקליד כשאפשר להקליט?

 

הודעות קוליות בשיחות צ׳ט פופולריות מאוד בסין. כמו קודי ה-QR, גם כאן מדובר בטרנד שחוסך את הצורך בהקלדה, וכשמדובר בסינית זה הרבה יותר קריטי.

 

לדבר במקום להקליד לדבר במקום להקליד צילום: בלומברג

 

משתמשים מבוגרים, שלא גדלו עם המובייל ומתקשים להקליד, מחבבים אותן במיוחד, וסינים רבים מעדיפים הודעות קוליות גם במקומות ציבוריים ורועשים. גם החיפוש הקולי, שקיים בגוגל אך נמצא פחות בשימוש במערב, מצליח למדי במדינה, ונעשה בו שימוש אינטנסיבי בשירותי מוזיקה, מיקום ועוד.

 

3. רק היום, רק היום, אפליקציות!

 

אם במערב שולטות חנויות האפליקציות הרשמיות של אפל וגוגל, הרי שבסין המצב שונה. הסכסוך בין גוגל למשטר הסיני, והעובדה שבסין יש לחברה הרבה פחות שליטה על אנדרואיד, סייעה להתפתחות מאות חנויות יישומים אלטרנטיביות ופופולריות.

 

חנות Wandoujia חנות Wandoujia

 

בין הבולטות שבהן ניתן למנות את Wandoujia, 91 Assistant ו-360 Mobile Assistant. גם רבים ממשתמשי האייפון המתרבים בסין נהנים משירות בשם Apple Helper, המקשר ליישומים מומלצים באפסטור הרשמי של אפל. כמו במערב, באייפונים שנפרצו (Jailbreak) נפוץ השימוש בחנות החלופית Cydia.

 

4. אימוג'י? אנחנו היינו שם קודם

 

במערב אימצו בשנים האחרונות בהתלהבות את האימוג'י, מערכת הסמלים היפנית שמאפשרת להביע כמעט כל רגש ללא מילים (כשלעתים קרובות נוצר פער בין השימוש היפני בסמל לזה המערבי).

 

אוהבים אמוג'י? הסינים יותר אוהבים אמוג'י? הסינים יותר

 

ואולם, המצ'וטטים בשירותי המסרים המיידים בסין נעזרים במגוון רחב של סמלים עוד קודם, הדומים יחסית לאלה שאנחנו מכירים. שירות המסרים המיידיים הוותיק והפופולרי QQ מציע בין היתר מגוון גדול במיוחד של סוגי חיוכים, אם אתם רוצים להביע באופן מדויק במיוחד את שמחתכם.

 

5. היי, מה קרה פה הפעם?

 

אם פייסבוק מספרת למשתמשיה כמה התראות יש להם, הרי שבאפליקציות הסיניות זה נהוג פחות. כשיש התראה על תוכן או פיצ'ר חדש באפליקציה, פשוט מופיע עיגול אדום על האייקון שמציג את האפליקציה או על הלשונית הרלבנטית בתוכה. מבחינת המפתחים זו דרך טובה לגרום למשתמשים לבדוק את היישומים שוב ושוב. לא מדובר רק בטריק של אפליקציות קטנות, אלא גם של שירותים גדולים, דוגמת Baidu Maps או שירות התשלומים של עליבאבא Alipay.

 

6. מתחברים אחרת

 

אם במערב נהוג להתחבר לאפליקציות בעזרת שם משתמש וסיסמה, הרי שגם כאן התמונה בסין שונה. פרט לשימוש הנפוץ ב-QR למטרה זו, במקרים רבים ההתחברות תתבצע באמצעות אישור בהודעת SMS, באופן המזכיר את שיטת האימות הכפול שגוגל מציעה לחששנים שבין משתמשיה.

 

SMS כחיבור לחשבון מקוון SMS כחיבור לחשבון מקוון צילום: Shutterstock

 

בנוסף ניתן להתחבר באמצעות חשבונות בשירותים חברתיים כמו Wechat, QQ או Weibo, באופן המזכיר את ההתחברות דרך גוגל או פייסבוק.

 

7. לוק חדש לאפליקציה הישנה

 

זוכרים את וינאמפ, נגן המוזיקה שהיה פופולרי בעשור הקודם? אחת התכונות החביבות שלו היו הסקינים, ערכות העיצוב שגרמו לנגן להיראות אחרת לגמרי בהתאם להעדפות המשתמש. בסין הסקינים עדיין נפוצים ואהובים באפליקציות, יותר מאשר בעולם המערבי, והם משנים את צבע ועיצוב הרקע, האייקונים ושאר הרכיבים. מאחורי הסקינים עומדים בדרך כלל מפתחי האפליקציה עצמם, ולא מעצבים חיצוניים.

 

זוכרים את Winamp? זוכרים את Winamp?

 

8. ספר לנו איפה אתה

 

לא חסרות אפליקציות שמבקשות לדעת מה המיקום שלנו, מיישומי תחבורה כמו וייז או אובר ועד יישומי דייטינג וסקס דוגמת טינדר וגריינדר. ואולם, בסין ה-GPS בטלפונים מופעל אפילו יותר. שירות איתור הנהגים הפיכחים של באידו, למשל, נעזר בו, וכך גם שירות Autonavi המאפשר רכישת מוצרים לפי מיקום, הזמנת מקום במסעדה באזור, הזמנת מוניות או בדיקה של מזג האוויר. גם ביישומים גדולים יחסית כמו Wechat קיימים פיצ'רים המאפשרים לאתר אנשים בסביבתו הקרובה של המשתמש, דבר שכמובן הוליד לא מעט דייטים ספונטניים ומפגשים ליליים.

 

הכותבת היא בעליו של סטודיו זוהר לעיצוב חווית משתמש, ui/ux ומיתוג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x