נוקיה מוכרת את שירות המפות שלה תמורת 3.1 מיליארד דולר
השירות ימכר לקונצרן של שלוש יצרניות רכב גרמניות מוכרות - BMW, אאודי ודיימלר. החברות ישתמשו בטכנולוגיה על מנת לפתח מכוניות ללא-נהג מתקדמות
- כדור המראות הפיני: נוקיה חשפה את Ozo - מצלמת מציאות מדומה
- כך גונבת פייסבוק את הווידאו מיוטיוב
- המתנה שהשאיר סטיב באלמר התפוצצה למיקרוסופט בפנים
לפי הדיווח, עם השלמת העסקה בתחילת 2016 כל אחת משלושת החברות, שנחשבות ליצרניות רכבי היוקרה הגדולות בעולם, תחזיק בשליש ממניות חטיבת המפות. מדובר בשיתוף פעולה ראשון מסוגו מבחינת היקפו בין יצרניות רכב מתחרות. עם זאת, HERE צפויה לשמור על עצמאותה כחטיבה נפרדת ותמשיך לספק את שירותי המפות שלה לכל לקוחותיה הקיימים, כולל יצרניות רכב מתחרות ופייסבוק.
החטיבה מעסיקה כיום כ-6,500 עובדים ומספק מידע מיפוי ל-80% מהמכוניות בעלות מערכות ניווט מובנות בצפון אמריקה ואירופה. היא נשארה בידי נוקיה גם לאחר שהחברה הפינית מכרה את עיקר עסקיה לידי מיקרוסופט. נוקיה פועלת כעת להפוך להיות יצרנית ציוד התקשורת הגדולה בעולם, ובין השאר היא מוכרת את כל החטיבות הלא קשורות הנותרות שלה ומתמזגת עם יצרנית ציוד התקשורת הצרפתית אלקטל-לוסנט.
הדרך האחרונה למכונית ללא נהג
“הרכישה מוכיחה שיצרניות הרכב צופות גידול משמעותי בשוק של מכוניות חכמות ומכוניות אוטונומיות", אמר לבלומברג האנליסט פרנק בילר מחברת LBBW. “הן משתמשות ב-HERE כבר הרבה זמן, אז הן מכירות את איכות השירות".
בשבוע שעבר דיווח המגזין הגרמני Manager ש-BMW ניהלה מגעים נפרדים עם ענקית הטכנולוגיה אפל, בהן דנו באפשרות שענקית הטכנולוגיה תעשה שימוש בשלדה המכונית החשמלית BMW i3 על מנת לבנות את מכונית ללא נהג. מוקדם יותר השנה התפרסמו דיווחים לפיהם אפל עובדת על מכונית חשמלית אוטונומית. בשיא המגעים בין שתי החברות, שהחלו בספטמבר 2014, מנכ"ל אפל טים קוק כבר ביקר במפעל היצור של מכוניות ה-i3 בלייפציג. המגעים אמנם הסתיימו בלי תוצאות, אך שני הצדדים הסכימו לשמור על הקשר ולעדכן זה את זה מעת לעת.
רכישת HERE מראה כי ל-BMW יש עניין משמעותי בשוק המכוניות ללא נהג. הטכנולוגיה של נוקיה חיונית למטרה זו - המפות של HERE נחשבות למדויקות עד לרמה של 10 ס"מ, רמת הדיוק שדרושה על מנת לאפשר למכוניות להעזר בהן לנהיגה אוטונומית. לפי הדיווחים, החטיבה כבר עובדת בנושא עם 10 יצרניות רכב שונות ברחבי העולם, והפלטפורמה שנוקיה פיתחה כבר מסוגלת ללמוד את ההרגלים של הנהג, כמו מעבר בבית קפה בדרך לעבודה מדי בוקר.
עם זאת, חרף הסכום הנאה מאוד שקיבלה נוקיה בעבור מכירת החטיבה, ניתן לסכם את פעילותה בתחום המפות ככשלון. בחציון הראשון של 2015 רשמה החטיבה רווח תפעולי של 28 מיליון יורו בלבד, ובמהלך 2014 ספקה החברה הפסד תפעולי משמעותי בגובה 1.24 מיליארד יורו. בנוסף, סכום העסקה נמוך משמעותית מ-8.1 מיליארד הדולר ששילמה נוקיה במקור ב-2008 על מנת לרכוש את ספקית המפות Navteq, שהייתה רק אחת מכמה פעילויות עסקיות ששולבו להקמת HERE.