פרשנות
גוגל הופכת לאלפבית; מה יצא לה מזה?
חברת העל אלפבית תהיה חברת אחזקות ללא פעילות משלה, שתחזיק את גוגל, חברות מחקר וגופים נוספים תחת מטריה אחת. בכך, היא תוכל לייעל את פעילות המיזמים שלה בתחומי האינטרנט, המובייל והרכב ולתת תחושת ביטחון למשקיעים. כיצד ישפיע השינוי על המשתמשים?
- הכירו את סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל החדש
- גוגל חושפת תוכנית ארגון מחדש: תקים חברת אחזקות בשם Alphabet
- גוגל רוצה למכור לכם מכשירי אנדרואיד בחמישים דולר
השינוי, עליו הודיע מייסד גוגל ומנכ"ל אלפבית החדש, לארי פייג', תפס את עולם הטכנולוגיה בהפתעה גמורה. נדיר מאוד שחברת ענק כמו גוגל מצליחה לשמור מהלכים חשובים בסודיות כזו, על אחת כמה וכמה כשמדובר במהלכים מרחיקי לכת ובעלי השלכות מהפכניות כמו הנוכחי.
במרכז המהלך עומדת הקמתה של אלפבית, שתפעל כחברת אחזקות מבלי פעילות עצמאית ישירה משלה. תחת אלפבית יתכנסו חברות חדשות שעד היום היו חלק מפעילותה של גוגל, ויופרדו לחברות עצמאיות. הגדולה והמוכרת מבין חברות אלו, לפחות בהתחלה, תהיה גוגל עצמה, בגרסה רזה מעט יותר. גוגל זו תשלוט עדיין בכל הנכסים הצרכניים המוכרים: מנוע החיפוש, ג'ימייל, אנדרואיד, יוטיוב, גוגל דרייב, כרום, גוגל מפות ועוד. בקצרה, אפשר להגיד שאם יש מוצר של גוגל שהשתמשתם בו, הוא עדיין יישאר תחת גוגל החדשה.
מה יופרד מגוגל? על הפעילויות החדשניות והמסקרנות, תחומי המחקר המוזרים שהקשר בינם לבין גוגל מעולם לא היה ברור. אלו כוללים את חטיבת Life Science, שמפתחת עדשות מגע שיכולות למדוד רמת סוכר בדם, את Calico, שמתמקדת במחקר בתחום הארכת חיים, את מעבדות X שעומדות מאחורי הפיתוח של המכונית ללא-נהג, משקפי גלאס, ופעילות המל"טים Wing, ספקית האינטרנט בפס רחב Fiber, מפתחת מוצרי הבית החכם Nest וגופי ההשקעה וההון סיכון Ventures ו-Capital.
כל אחד מגופים אלו יהפוך עתה לחברה עצמאית שבראש מנכ"ל חזק. החברה תהיה, לפחות בהתחלה, בבעלות מלאה של אפלבית והמנכ"ל יהיה כפוף ישירות לדרג הניהולי הבכיר של אלפבית: פייג' המנכ"ל, מייסד גוגל סרגיי ברין שיכהן כנשיא, ויו"ר גוגל אריק שמידט שיכהן כיו"ר הביצועי של החברה החדשה.
כיצד ישפיע השינוי על המשתמשים?
השינוי לא צפוי להשפיע על משתמש הקצה. כל המוצרים והשירותים המוכרים שהוא קיבל מגוגל יסופקו באותה צורה בדיוק על ידי גוגל החדשה, בלי שינוי במיתוג או בדרכי הפעולה שלהם. אלפבית לא תהיה מותג צרכני, ומשתמש הקצה לא יתקל בה כשהוא מחפש במנוע החיפוש, קורא מיילים בג'ימייל או משתמש במכשיר האנדרואיד שלו.
גוגל יצרה למעשה מבנה תאגידי שמזכיר את ברקשייר האת'וויי של וורן באפט. גם כאן מדובר בחברת אחזקות שלא מקיימת פעילות באופן ישיר אלא רק דרך חברות בנות שבהן היא מחזיקה, דוגמת יצרנית המזון היינץ או חברת הביטוח גייקו. לחברות הבת יש פעילות מגוונת שאינה תלויה בזו של החברות האחיות והן נהנות מעצמאות ניכרת שמאפשרת להן לפעול ללא תלות זו בפעילותה של זו.
אותה עצמאות היא בדיוק מה שמקווים פייג', ברין ושמידט להשיג עם המבנה התאגידי החדש. גוגל החלה את דרכה כמנוע חיפוש, אך מעולם לא הסתפקה בפעילות הליבה הזו וכמעט מתחילת דרכה הרחיבה את תחומי העיסוק שלה עם שירותים כמו ג'ימייל, יוטיוב, גוגל מפות ואנדרואיד. עם זאת, תחומים אלו נשארו פחות או יותר בעולם השירותים המקוונים והתוכנה, ובמידה רבה השיקו זה לזה והשלימו זה את זה. הפיתוחים האחרונים שלה חורגים את התחומים המסורתיים של החברה - למשל, מכוניות ללא נהג או זרוע השקעות אסטרטגיות שלא בהכרח נוגעות למוצרים קיימים של גוגל; המבנה החדש של החברה צפוי להיראות טבעי יותר גם למשקיעים, שלא פעם תהו מדוע חברת האינטרנט בה השקיעו לוטשת עיניים אל תחומי הרכב. כך ניתן לראות כיצד הולדת אלפבית עשויה להקל על ענקית הטכנולוגיה גם כלפי פנים וגם כלפי חוץ, מול בעלי המניות.