$
חדשות טכנולוגיה

ניתוח כלכליסט

גוגל נערכת להשתלטות על העולם

השינוי הדרמטי שעליו הודיעה גוגל הוא הרבה יותר מארגון מחדש. אלפבית, תאגיד העל החדש שישלוט בגוגל ובשורה של חברות בנות, יעסוק בהארכת תוחלת החיים, יפתח מטוסים ללא טייס ומכוניות ללא נהג ויעצב את עתיד החברה האנושית בשנים הקרובות

עומר כביר 06:4612.08.15

השינוי הארגוני המסיבי שעליו הכריזה שלשום גוגל הוא לא רק שינוי חשבונאי־פיננסי משמים. במסגרת השינוי תוקם חברת אחזקות חדשה בשם אלפבית (Alphabet), שתחת כנפיה ייכנסו גרסה רזה יותר של גוגל ופעילויות אחרות שיופרדו מגוגל לחברות עצמאיות. אבל לא מדובר במהלך של ארגון מחדש. יש כאן מהלך מחושב ונועז עם מטרה שאפתנית מאוד: להקים תאגיד־על אימתני שיפעל כדי לשלוט בכמה שיותר תחומי פעילות, ובעיקר ינסה לעצב את עתיד החברה האנושית. לא פחות.

 

השינוי, שעליו הודיע מייסד גוגל ומנכ"ל אלפבית החדש לארי פייג', תפס את עולם הטכנולוגיה בהפתעה גמורה. נדיר מאוד שחברת ענק כמו גוגל מצליחה לשמור מהלכים חשובים בסודיות גמורה, על אחת כמה וכמה כשמדובר במהלכים מרחיקי לכת ובעלי השלכות מהפכניות כמו זה הנוכחי.

 

במרכז המהלך עומדת הקמתה של אלפבית, שתפעל כחברת אחזקות ללא פעילות עצמאית ישירה משלה. תחת אלפבית יתכנסו חברות חדשות שעד היום היו חלק מפעילותה של גוגל ויופרדו לחברות עצמאיות. הגדולה והמוכרת מבין חברות אלו, לפחות בהתחלה, תהיה גוגל עצמה, בגרסה רזה מעט יותר. גוגל זו תשלוט עדיין בכל הנכסים הצרכניים המוכרים: מנוע החיפוש, אנדרואיד, יוטיוב, שירותי רשת כמו ג'ימייל, גוגל דרייב, כרום, גוגל מפות ועוד. בקצרה, אפשר להגיד שאם יש מוצר של גוגל שהשתמשתם בו, הוא עדיין יישאר תחת גוגל החדשה.

 

 צילום: בלומברג, אוראל כהן, אי.פי

 

פייג' מיישם בגוגל את המודל של וורן באפט

 

מה יופרד מגוגל? כל הפעילויות החדשניות והמסקרנות ותחומי המחקר המוזרים שהקשר בינם לבין גוגל מעולם לא היה ברור. אלו כוללים את חטיבת Life Science, שמפתחת עדשות מגע שיכולות למדוד רמת סוכר בדם; את Calico, שמתמקדת במחקר בתחום הארכת חיים; את מעבדות Google X שעומדות מאחורי הפיתוח של המכונית ללא נהג, משקפי גלאס ופעילות המל"טים Wing; את ספקית האינטרנט בפס רחב Google Fiber (שפועלת רק בארה"ב, בינתיים); מפתחת מוצרי הבית החכם Nest; וגופי ההשקעה וההון סיכון Google Ventures ו־Google Capital.

 

כל אחד מגופים אלו יהפוך עתה לחברה עצמאית שבראשה יעמוד מנכ"ל. כל חברה כזו תהיה, לפחות בהתחלה, בבעלות מלאה של אלפבית, והמנכ"ל שלה יהיה כפוף ישירות לדרג הניהולי הבכיר של אלפבית: פייג' המנכ"ל, מייסד גוגל סרגיי ברין שיכהן כנשיא, ויו"ר גוגל אריק שמידט שיכהן כיו"ר הביצועי של החברה החדשה.

 

השינוי לא צפוי להשפיע על משתמש הקצה. כל המוצרים והשירותים המוכרים שהוא קיבל מגוגל יסופקו באותה צורה בדיוק על ידי גוגל החדשה, בלי שינוי במיתוג או בדרכי הפעולה שלהם. אלפבית לא תהיה מותג צרכני, ומשתמש הקצה לא ייתקל בה כשהוא יבצע חיפוש במנוע החיפוש, יקרא מיילים בג'ימייל או ישתמש במכשיר האנדרואיד שלו.

 

וורן באפט וורן באפט צילום: בלומברג

 

גוגל למעשה יצרה מבנה תאגידי שמזכיר את חברת ברקשייר הת'אוויי של וורן באפט. גם שם מדובר בחברת אחזקות שלא מקיימת פעילות באופן ישיר אלא רק דרך חברות־בנות שבהן היא מחזיקה, דוגמת יצרנית המזון היינץ או חברת הביטוח גייקו. לחברות־הבנות יש פעילות מגוונת שאינה תלויה בזו של החברות־האחיות, והן נהנות מעצמאות ניכרת שמאפשרת להן לפעול ללא תלות זו בפעילותה של זו.

 

לא מדובר בדמיון מקרי: פייג' עצמו אמר בשנה שעברה בראיון ל"פייננשל טיימס" שהוא רואה בבאפט מודל לחיקוי וכמי שמייצג יותר מכל את התכונות שדרושות לניהול חברה מורכבת כמו גוגל. אותה עצמאות היא בדיוק מה שמקווים פייג', ברין ושמידט להשיג עם המבנה התאגידי החדש.

 

הרעיונות ההזויים יקבלו מרחב מחיה משלהם

 

גוגל החלה את דרכה כמנוע חיפוש, אך מעולם לא הסתפקה בפעילות הליבה הזו, וכמעט מתחילת דרכה הרחיבה את תחומי העיסוק שלה עם שירותים כמו ג'ימייל, יוטיוב, מפות ואנדרואיד. תחומים אלו נשארו פחות או יותר בעולם השירותים המקוונים והתוכנה, ובמידה רבה השיקו זה לזה והשלימו זה את זה.

 

ואולם גוגל החלה להיכנס לפעילות בתחומים שרחוקים שנות אור מתחומי הפעילות המסורתיים שלה, בעיקר בשנים האחרונות. כך למשל המכונית ללא נהג, זרוע השקעות והון סיכון או פיתוח לוויינים ומל"טים. לגוגל היתה שאיפה להתפתח מעבר לתחום הפעילות הטבעי שלה ולהפוך לתאגיד חובק־כל, אבל הכניסה לתחומים כאלו עוררה בעיות רבות.

 

מההיבט החיצוני, של המשקיעים והאנליסטים, עלו תמיהות ואף ביקורות על כך שחברת אינטרנט נכנסת לתחומים שכל כך רחוקים מהליבה שלה. בהיבט הפנימי, העובדה שהפעילויות העסקיות ישבו בתור תת־פעילות של גוגל הצרה מאוד את יכולתן להתפתח ולהרחיב את פעילותן בקנה מידה משמעותי. לא משנה כמה היה זה רעיון חדשני ובעל פוטנציאל, הוא עדיין ישב תחת הגג של גוגל, וסבל מכל המגבלות שמשתמעות מהיותו חטיבה שכפופה לבירוקרטיה ותרבות תאגידית מסוימות.

 

ההפרדה לחברות עצמאיות תספק לרעיונות השונים מרחב מחיה משלהם, ותיתן להם הזדמנות להתפתח ולגדול בלי המגבלות המאולצות של גוגל. המנכ"לים החדשים, שיזכו לעצמאות רחבה, יוכלו להתוות כיוונים אסטרטגיים, לפתח מהלכים עסקיים חובקי עולם, ולבנות תרבות וסביבת עבודה שמתאימות לאופי הייחודי של המוצר ושאינן כפופות לאלו שהתפתחו בחברה שמתמקדת במוצרי אינטרנט.

 

הצרכים של חברת רכב, לדוגמה, שונים מאלו של חברה שמפתחת מנועי חיפוש ומערכות הפעלה או כזו שפועלת בתחום הבריאות, והמבנה התאגידי החדש ייתן מענה מוצלח לצרכים אלו.

 

המבנה החדש יקל רכישות ושיתופי פעולה

 

המבנה החדש עדיין מרכז את שליטת־העל בידי השלישייה המובילה של גוגל - פייג', ברין ושמידט. למרות חלוקת התפקידים ביניהם, בפועל חלוקת הסמכויות צפויה להיות אמורפית והם עתידים לנהל את אלפבית כגוף אחד.

 

השלושה אמנם לא יהיו מעורבים בפעילות היומיומית של החברות השונות, אבל ייקחו חלק פעיל בהתוויית האסטרגיה שלהן. השלושה למעשה מתנתקים לחלוטין מהפעילות השוטפת ועוברים להתמקד בחזון ובטווח הארוך.

 

אבל המבנה התאגידי החדש לא בא רק כדי לתת מענה לפעילויות קיימות, אלא גם ליצור תשתית ליוזמות עתידיות. תחת גוגל הישנה, הקמת פעילות חדשה היתה הליך לא פשוט שדרש מהלכים ביורוקרטיים רבים כדי לשלב אותה במבנה התאגידי של החברה. תחת אלפבית ניתן יהיה ליצור פעילויות חדשות בלי סיבוכיות גדולה מדי. פייג' וברין מעוניינים להיכנס לתחום (הבדיוני, בינתיים) של פיתוח ארונות חכמים? הם יכולים במהרה לגבש צוות מתאים של חמישה אנשים ולהקים בשבילם סטארט־אפ חדש שיפעל תחת אלפבית וייהנה מעצמאות מלאה, מבלי צורך להשתלב במבנה תאגידי מורכב יותר.

 

אלפבית גם מקנה יכולות גמישות יותר בכל הנוגע לרכישות. עד עתה, כשגוגל רצתה לרכוש חברה היה צורך למצוא דרך לשלב אותה במבנה התאגידי שלה. אלפבית יכולה לרכוש סטארט־אפ או חברה בוגרת, ובפועל לא לשנות כלום באופן הפעילות או הניהול פרט להכנסת החברה הנרכשת תחת המטרייה שלה. השינוי יאפשר לחברה לבצע רכישות בקלות רבה יותר, תוך שימור האופי הסטארט־אפיסטי שלה מבלי שזו תיבלע ותיעלם בתאגיד גדול וכוחני. אמנם גוגל כבר ביצעה מהלכים דומים עם סטארט־אפים חזקים, למשל ווייז הישראלית וגם עם רכישת הענק של מוטורולה, שהוגדרה כ"חברה של גוגל" (A Google Company) - אבל מדובר היה במהלך יוצא דופן שהצריך היערכות מיוחדת. אלפבית תוכל לעשות את זה כמעט בלי כאב ראש.

 

המבנה החדש גם יקל על גוגל לבצע ספין אוף לפעילות מצליחה או להכניס שותפות עסקיות לפעילות אחרת. תחת המטרייה של גוגל, לו רצתה החברה לצרף יצרנית רכב גדולה כשותפה במיזם המכונית ללא נהג מדובר היה במהלך בירוקרטי מורכב. תחת אלפבית, מדובר במהלך מורכב הרבה פחות של מכירת אחוז מסוים מהחברה־הבת Google Auto ליצרנית הרכב השותפה.

 

מאוחר מדי להתחיל לדאוג מהכוח של גוגל?

 

אלפבית היא מבנה תאגידי גמיש שיאפשר לחברה להיכנס במהירות לתחומי פעילות חדשים, יסייע לה לעקוב אחר התקדמות של תחומים קיימים, וייתן לה כלים להתרחבות מהירה וממוקדת בתחומים בעלי עניין.

 

בשלב הראשון תהיה למבנה התאגידי הזה פרה חולבת אחת - גוגל החדשה, שתכיל את כל הנכסים המניבים של גוגל. לפחות בשנים הקרובות צפויות הכנסות גוגל לספק את הדלק שדרוש לפעילות החברות האחרות של אלפבית - כשאף אחת מהחברות החדשות לא מבוססת על פעילות שייצרה הכנסות משמעותיות.

 

ואולם מצב זה יהיה זמני, שכן המטרה של אלפבית היא להקים עוד חברות רווחיות ומשגשגות, שלמצליחות ביותר שבהן יהיה יום אחד פוטנציאל לעבור את גוגל בהכנסות ובשווי השוק שלהן. הליך הארגון מחדש לא מגדיר את הפעילות של גוגל ואלפבית לשנים הקרובות. זהו מהלך שצופה עשורים קדימה, לעתיד שבו אלפבית היא תאגיד־על ששולח זרועות לכל תחום פעילות אפשרית - החל במחשבים, עבור בכלי רכב, רפואה וחקר החלל, וכלה בתחומים ופעילויות שקיימים בינתיים רק בראש של פייג', ברין ושמידט.

 

התאגיד הזה יכול יום אחד להפוך לחברה הגדולה בעולם, גדול יותר מאפל אפילו. אפל היא אמנם אחת החברות המצליחות בהיסטוריה ובעלת שווי השוק הגדול בעולם, אבל כזו שתחום הפעילות שלה ממוקד מאוד - מוצרי טכנולוגיה יוקרתיים. אין לה המבנה, ולא בטוח שיש לה הרצון, להתרחב לתחומים מפתיעים שרחוקים מפעילות הליבה שלה. אלפבית הוקמה במטרה לעשות בדיוק את זה, ולהיכנס לכמה שיותר תחומי פעילות חדשניים ובלתי צפויים.

 

התוכנית של פייג', ברין ושמידט היא ליצור חברה שתהיה מעורבת כמעט בכל פעילות אפשרית של בני האדם, מהסוג ששומעים עליו רק בסיפורי מדע בדיוני. בכלל לא בטוח שזה יצליח לה, אבל מדובר בהתחלה מאוד טובה. כזו שהפרנואידים שבינינו צריכים לחשוש ממנה כבר עכשיו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x