Mobile 2016
חלוצי המובייל: קולר שמדווח לסמארטפון ופנסי רחוב חכמים
עשרה פיתוחי מובייל ישראלים מסקרנים יתחרו במסגרת גמר תחרות הסטארט-אפים המבטיחים של כלכליסט: מחיישנים חכמים בפנסי רחוב, דרך עזרה בגמילה מעישון ותרגום שיחות בזמן אמתועד שירות שמוודא שהכלב בריא. מחר ייבחר הזוכה
Cellomat - לתקן בלי כאב ראש
מוצר: מתקן שירות עצמי לתחזוקת סמארטפונים
מייסדים: איציק חיון, מאיר רבינוביץ' וחנן סמט
עובדים: 13
גיוסי הון: 4.5 מיליון דולר
כשסמארטפון שנרכש דרך חברת הסלולר מתקלקל, המשתמש נדרש להגיע למרכז שירות הלקוחות, להמתין בתור, ובמקצת המקרים לחזור לשם שוב כדי לקחת את המכשיר המתוקן. מבחינת הלקוחות זה כאב ראש רציני, והחברות נדרשות להחזיק מרכזי שירות רבים, גדולים ויקרים לתפעול.
- בואו להכיר קצת את סלומט - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
עמדת השירות העצמי האוטומטית שפיתחה Cellomat אמורה לפשט את התהליך ולהוזילו. היא מאפשרת להפקיד את המכשיר לקבלת שירות ולחת מיד מכשיר חלופי, והמכשיר המתוקן יימסר דרך אחת מעמדות השירות. נוסף על כך, העמדות יכולות לשמש למכירה או למסירה של מכשירים חדשים, והשירות כולל גם פתרונות תוכנה לניהול לוגיסטיקה, מעקב והפצה. עד כה הושקה המערכת בישראל, בארה"ב וביפן ושימשה יותר מ־20 אלף לקוחות.
CyderSoft - לעשות כסף מווידיאו
מוצר: פלטפורמה להפצת סרטונים
מייסד: סמיון רוטשטיין
עובדים: 21
גיוסי הון: 2.3 מיליון דולר
מאות מיליוני אנשים מעלים בכל יום לרשת סרטונים שצילמו או יצרו. מי שגוזרות את הקופון הן בעיקר יוטיוב, פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם, שנהנות מההכנסות מהפרסומות בסרטונים ומהמודעות הנלוות אליהם. ברוב המקרים, אלא אם מדובר ביצרן תוכן גדול במיוחד שבוחר בפלטפורמות שמפעילות תוכנית לחלוקת רווחים (כמו יוטיוב), יוצר הסרטון לא יקבל תשלום גם אם הסרטון הפך ויראלי ונצפה בידי מיליוני גולשים.
המוצר החדש של סיידרסופט, פלטפורמת Alpha Share, נועד לאפשר לכל יוצר וידיאו לשלשל לכיסו חלק מההכנסה. החברה עומדת מאחורי פלטפורמת פרסומות הווידיאו VideMob, המספקת תשתית להצגת פרסומות ל־40 מיליון איש ביום, וכעת מבקשת להתרחב.
- בואו להכיר קצת את סיידרסופט - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
Alpha Share כולל נגן וידיאו שאליו אפשר להעלות את הסרטונים ולשלבם בשלל פלטפורמות מדיה חברתית (97, אם לדייק). החברה תדאג להצגת פרסומות רלבנטיות לצופה בתוך הנגן, והמשתמש יקבל תשלום לפי מספר הצפיות המצטבר בכל הפלטפורמות, לרוב על פי תעריף של כ־2 דולר ל־1,000 צפיות. במילים אחרות, יוצר שיגיע למיליון צפיות יקבל 2,000 דולר. לא בדיוק מספיק לווילה, אבל יותר טוב מכלום.
E2C - לחבר את הקשישים למובייל
מוצר: מערכת הפעלה סלולרית שנועדה לקשישים
מייסדים: אמיר אלון, נמרוד קמחי ואיל הקנר
עובדים: 9
גיוסי הון: 1.3 מיליון דולר
יצרניות מערכות ההפעלה לסמארטפונים משקיעות לא מעט מאמצים בניסיון ליצור חוויית שימוש נוחה ככל האפשר. ואולם, קהל יעד אחד בעל צרכים ייעודים אינו זוכה בדרך כלל לתשומת לב מספקת - הקשישים. מרבית המשתמשים המבוגרים זקוקים לממשק סלולרי פשוט לשימוש, ללא הפרעות מיותרות, שמותאם לראייה חלשה.
E2C (ראשי תיבות של Easy To Connect), שעוסקת בהנגשת טכנולוגיות לאוכלוסייה מבוגרת, פיתחה בעבורה גרסה מותאמת של מערכת ההפעלה אנדרואיד. היא כוללת מסכים שמרכזים את היישומים החשובים, ריכוז פעילויות כמו ניהול תמונות או הודעות טקסט במקום אחד, כפתורים גדולים במיוחד שמופעלים בלחיצות ארוכות (למניעת פעולות שגויות), אפשרות להשתלט מרחוק על הטלפון לקבלת עזרה מבני משפחה וכפתור חיוג למוקד חירום.
החברה מוכרת למשתמש פתרון כולל - מכשיר שעליו מותקנת מערכת ההפעלה המיוחדת, ומאפשרת גם לעשות מנוי בתשלום נוסף לתמיכה טכנית ולשירות עזרה ראשונה דוגמת "נטלי".
- בואו להכיר קצת את E2C - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
בישראל החברה מוכרת היום ארבעה מכשירים מותאמים מתוצרת LG, בעקבות שיתוף פעולה שאליו הגיעה עם LG ישראל. המחירים עומדים על 1,000—1,700 שקל, בהתאם לדגם, ועד כה נמכרו כ־10,000 יחידות. נוסף על כך חתמה החברה על הסכמים עם שתי מפיצות מכשירים בארה"ב. בין הגופים שהשקיעו בחברה ניתן למנות את חממת אקספלור, גיא אדרי, TMT השקעות וקרן Curious Minds.
IllumaSense - להחכים את פנסי הרחוב
מוצר: חיישנים לגופי תאורה
מייסדים: חנן מרקוביץ' ורן כהן
עובדים: 4
גיוסי הון: טרם גייסו
יותר ויותר ערים בעולם מאמצות את תפיסת העיר החכמה, הכוללת שימוש בחיישנים מתקדמים כדי לפתור בעיות כמו פשיעה, חניה, פקקים, זיהום אוויר ובזבוז חשמל. כדי להשתלב בשוק הצומח הזה, IllumaSense מציעה לשלב חיישנים בגופי תאורה, שנהנים מאספקת חשמל שוטפת, פרוסים ממילא בכל מקום ויכולים לצפות על שטח נרחב.
- בואו להכיר קצת את אילומסנס - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
IllumaSense יכולה למקם בתוך גוף התאורה מצלמות, מיקרופונים וחיישן לניטור זיהום אוויר, וכך הפנס יכול לשמש כמצלמת אבטחה או כאמצעי לניטור מקומות חניה וזיהוי מפגעים. בנוסף, מציעה החברה פתרון לחיסכון בחשמל בגוף התאורה עצמו. היא נערכת כעת להדגמה ראשונה בישראל.
SafeDK - להגן על האפליקציות
מוצר: מערכת שליטה ובקרה למפתחי אפליקציות
מייסדים: אורלי שואבי ורוני שטרנברג
עובדים: 8
גיוסי הון: 2.25 מיליון דולר
יוצרי אפליקציות מובייל נהנים כיום ממגוון גדול של ערכות פיתוח (SDK), המאפשרות להם להוסיף יכולות כמו חיבור לרשתות חברתיות או סליקת תשלומים ללא צורך בכתיבת הקוד באופן עצמאי. ואולם, הדבר יכול גם ליצור בעיות כמו האטה, קריסות או צריכת חשמל מוגזמת. במקרים גרועים יותר, ערכות הפיתוח חושפות את האפליקציות לסיכוני אבטחה ופרטיות.
- בואו להכיר קצת את סייף די קיי - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
בניסיון לפתור את הבעיות האלה SafeDK עוקבת אחר ערכות הפיתוח בזמן אמת, מתריעה מפני התנהגויות חשודות או לא רצויות ומאפשרת למפתח להשבית ולהפעיל מרחוק את פעילות הערכות בתוך האפליקציות המותקנות אצל המשתמשים. נוסף על כך החברה מציעה זירת מסחר לערכות פיתוח, עם המלצות ודיונים על כל אחת מהן. המודל העסקי מבוסס על דמי מנוי שמשלמים המפתחים (מ־49 דולר בחודש).
המוצר הושק בגרסת בטא ונמצא בשימוש בקרב שלושה מפתחי אפליקציות בולטים, ומאות אלפים משתמשים בו בכל יום. עשרות אפליקציות נוספות נמצאות בשלבי הטמעה של המערכת.
Shopic - לא לחכות בקופה
מוצר: פלטפורמת תשלום בחנויות דרך הסמארטפון
מייסדים: דן בנדלר, ערן קרביץ ורז גולן
עובדים: 4
גיוסי הון: 330 אלף דולר
גם חוויית הקנייה הנעימה ביותר בחנות יכולה להתקלקל כשנתקעים בתור ארוך בדרך לקופה. מבחינת הלקוחות מדובר בבזבוז זמן מעיק, ובעלי החנויות סובלים מאובדן הכנסות בגלל נטישת לקוחות ובגלל גידול בהוצאות בשל הצורך להגדיל את מספר העובדים. אחד המחקרים מעריך את ההפסדים לעסקים בארה"ב כתוצאה מתורים ארוכים מדי בכ־14 מיליארד דולר בשנה, לא כולל חנויות מזון.
בסופרמרקטים במדינות מפותחות כבר ניתן למצוא עמדות לתשלום בשירות עצמי, אך הפתרון של שופיק אלגנטי אפילו יותר: הוא מאפשר לקונים בחנויות לשלם על המוצרים בעצמם דרך הסמארטפון. הם צריכים רק לצלם את תווית הברקוד שעל המוצר, והוא מיד מתווסף לסל קניות וירטואלי. בסיום הביקור בחנות המשתמש משלם באמצעות כרטיס אשראי, מסיר בעמדה לשימוש עצמי את תגי ההגנה מגניבה של המוצרים (אם יש כאלה), ויוצא מהחנות ללא המתנה בתור.
- בואו להכיר קצת את שופיק - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
בשלב זה פונה שופיק בעיקר לחנויות אופנה, אביזרים וכלי בית, וגובה עמלות מבעלי החנויות (כ־30 סנט לעסקה). החברה הוציאה לאחרונה גרסה מקדימה לאפליקציית האייפון והחלה בפיילוט עם שתי חנויות של הום סנטר, ועומדת להוציא גרסה למכשירי אנדרואיד בחודשים הקרובים. היעד הנוכחי שלה הוא כניסה לשוק האמריקאי, התבססות במספר רשתות קמעונאיות גדולות ויצירת שיתוף פעולה עם יצרנית קופות אחת לפחות.
Somatix - להיפרד מההרגלים הרעים
מוצר: ניטור התנהגות בעזרת שעונים וצמידים חכמים
מייסדים: ערן אופיר ואורי שצברג
עובדים: 7
גיוסי הון: 750 אלף דולר
אנשים רבים רוצים לשנות הרגלים רעים - להפסיק לעשן, לשתות פחות אלכוהול, לאכול בריא יותר או בכמות קטנה יותר. ואולם, מבחינת רבים אפילו הניסיון לעקוב בדיוק כמה הם אכלו, שתו ועישנו הוא לא פשוט, ומצריך משמעת וניהול יומן מסודר. מעקב יומיומי כזה חיוני, מן הסתם, לעמידה ביעדים שהציבו לעצמם.
הטכנולוגיה של סומטיקס, המתמחה באיסוף נתונים, משתמשת בחיישני התנועה המוטמעים בצמידים ובשעונים חכמים כדי לפתור את הבעיה. זאת על בסיס הנחה ששוק המחשוב הלביש יתחזק בשנים הקרובות ויפנה לצרכנים רבים יותר, בזכות צמידי הבריאות ושעונים חכמים דוגמת אפל ווטש וגיר של סמסונג. בכל פעם שהמשתמש מקרב את היד אל הפה, המערכת של סומטיקס מתעוררת ומנתחת את התנועות המדויקות שביצע, במטרה להגיש דו"ח מפורט על הרגליו היומיומיים.
- בואו להכיר קצת את סומטיקס - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
המערכת רגישה מספיק כדי להבחין בין שאיפה מסיגריה, אכילה ושתייה (ואפילו בין שתיית משקה קר ללגימת קפה). מידע זה יכול לסייע הן למשתמש עצמו, שמבקש לשנות הרגלים, והן לחברות ביטוח רפואי, שיוכלו להציע הטבות למבוטחים שיפסיקו לעשן או יצרכו פחות סיגריות מדי יום.
אפליקציית סמוקביט, היישום הראשון של הטכנולוגיה, מספקת למשתמש מעקב מדויק אחר הרגלי העישון שלו, מאפשרת לו להשוות אותם למשתמשים אחרים ועוזרת לו להציב יעדים בתהליך הגמילה ולעמוד בהם. סמוקביט נמצאת בשלבי ניסוי מצומצם כרגע, במטרה להגיע בחודש הבא לגרסת בטא.
Lip - למכור חדשות
מוצר: זירת מסחר לסרטונים חדשותיים
מייסדים: ליאור להב, אמיר כצנלסון, אבי לוי ואורית גליקמן
עובדים: 6
גיוסי הון: 600 אלף שקל
אירועים חדשותיים ודרמטיים רבים המתרחשים במרחב הציבורי מתועדים בווידיאו בידי עוברי אורח ומופצים ברשתות החברתיות בתוך זמן קצר. במרבית המקרים יתקשו המצלמים להרוויח כסף מהצפיות בסרטונים: מכירתם לגופי שידור מסחריים היא תהליך מורכב שרוב האנשים נמנעים ממנו. ערוצי הטלוויזיה, מצדם, מפספסים כך חומרים פוטנציאליים יקרי ערך, או מגיעים אליהם רק אחרי שאנשים רבים כבר צפו בהם ברשת.
- בואו להכיר קצת את ליפ - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
Lip מציעה אלטרנטיבה למצב הזה. בעל הסרטון יכול להעלות אותו לאפליקציית האייפון או האנדרואיד של החברה, והיא תבחן את האותנטיות והערך החדשותי שלו. לאחר מכן הוא יוצע למכירה לגופי חדשות רלבנטיים, מבלי שיישחף לקהל הרחב. יוצר הסרטון יכול לקבוע את המחיר המבוקש ולהחליט האם הוא מעוניין בקרדיט, וכן לראות דוגמאות לסרטונים אחרים שנמכרו כדי לקבל מושג טוב יותר על התמחור הריאלי. מבחינת גופי החדשות מדובר במקור לסרטונים עדכניים שעברו סינון, שחוסך את הצורך לנהל מו"מ עם אנשים פרטיים או להסתכן בתביעות זכויות יוצרים. Lip גובה עמלה של 30% לפחות מכל עסקה.
החברה הגיעה לחנויות האפליקציות בחודש שעבר ועד כה רשמה 3,500 משתמשים. מטרתה העיקרית כעת היא לפרוץ לשוק האמריקאי.
PetPace - לוודא שהכלב בריא
מוצר: קולר למעקב אחר בריאותם של כלבים וחתולים
מייסדים: אבנר שנאור, אבי מנקס וד"ר אסף דגן
עובדים: 20
גיוסי הון: כ־6 מיליון דולר
כשהכלב או החתול סובל מבעיה רפואית, בעלים מסורים רבים מגיעים לווטרינר רק כשהבעיה בשלב מתקדם וגלויה לעין. במקרי חירום, או כשהווטרינר מרוחק גיאוגרפית, זה עלול להיות מאוחר מדי. קולר הניטור שפיתחה PetPace נועד לאפשר מעקב צמוד אחר מצבו של בעל החיים, שיכול לאפשר רפואה מונעת וטיפול מוקדם ויעיל יותר בבעיות רבות.
- בואו להכיר קצת את פטפייס - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
הקולר מנטר את חום הגוף, הדופק, קצב הנשימות, הפעילות הפיזית, שריפת הקלוריות ופרמטרים נוספים, מאפשר לבעלים או לווטרינר לקבל תמונה מפורטת של מצב חיית המחמד, ושולח התרעות במקרים של חריגות חשודות. הוא שוקל 43 גרם בלבד (כך שאינו מכביד על הכלב או החתול), עמיד במים, אבק וחבלות ויכול לפעול כשישה שבועות ללא צורך בטעינה. המחיר לצרכן הפרטי עומד על 150 דולר לקולר, בתוספת דמי מנוי של 15 דולר לחודש.
מאז הקמתה ב־2012 חתמה החברה על הסכמים עם כ־50 בתי חולים וטרינריים בארה"ב וכן עם יצרנית תרופות גדולות, ובחנה את הקולרים על אלפי כלבים. מטרתה היא להגיע למכירות של מיליון קולרים בשנים הקרובות.
speakEZ - לתרגם שיחות בקלות
מוצר: פלטפורמה לתרגום סימולטני
מייסדים: אייל כהן וחגי סלע
עובדים: 7
גיוסי הון: 125 אלף דולר
גוגל, אפל ומיקרוסופט רשמו התקדמות נאה בפיתוח טכנולוגיות לזיהוי קולי ותרגום אוטומטי, אך מחשבים עדיין מתקשים לתרגם בזמן אמת שיחה בין שני אנשים. השימוש במתרגם הוא עסק יקר שדורש ממנו להימצא פיזית בחדר שנמצאים בו המשוחחים, או לחבור אליהם לשיחת ועידה.
- בואו להכיר קצת את ספיק איזי - לצפייה בכתבה בערוץ הווידאו
השירות של speakEZ מציע פתרון המבוסס על פלטפורמת ענן, אשר מורכב ממערך גדול של מתרגמים סימולטניים מקצועיים לשפות רבות, הזמינים 24 שעות ביממה. האפליקציה של החברה מאתרת את המתרגם המתאים ומאפשרת לבצע את השיחה בטלפון או פנים אל פנים. עלות השירות תעמוד על 3–1 דולר לדקה, והמוצר נמצא כעת בבדיקות בקרב כמה לקוחות העוסקים בסחר בינלאומי.