$
אפליקציות

ראיון כלכליסט

היוזמת: ההצלחה הפמיניסטית של מייסדת טינדר שעזבה

טינדר בדרך לבורסה, אבל וויטני וולף לא מתגעגעת. אחת ממייסדות אפליקציית הדייטינג,שעזבה את החברה לאחר שהוטרדה בה מינית, מתחרה בה כיום עם Bumble - שמאפשרת רק לנשים ליזום וכבר הגיעה למיליון משתמשים

עומר כביר 13:3220.10.15
וויטני וולף היתה בדרך להגשים את החלום: היא היתה צעירה, בשנות ה־20 המוקדמות לחייה, וכבר נמנתה עם הצוות המייסד של אחת האפליקציות החמות בשטח - שירות הסטוצים הפופולרי טינדר. הדרך לעושר נראתה מובטחת.

ואז הכל השתבש. וולף הגישה נגד אחד המייסדים האחרים, ג'סטין מטין, תביעת הטרדה מינית שהרעישה את עמק הסיליקון והסתיימה בהסדר פשרה חסוי. בספטמבר 2014 היא מצאה את עצמה מחוץ לחברה שהקימה, ושבימים אלה נערכת להנפקה בנאסד"ק כחלק ממאץ' גרופ - חטיבת אתרי הדייטינג של IAC אינטראקטיב האמריקאית. מה אפשר לעשות במצב כזה? להקים את האנטיתזה לטינדר.

 

וויטני וולף וויטני וולף

 

רצו ולא ידעו

 

באמבל (Bumble), שהושקה בסוף השנה שעברה, היא אפליקציית דייטינג שבה רק הנשים יכולות ליזום פנייה לגברים (פרט למשתמשים הומוסקסואלים). היא כבר הגיעה ליותר ממיליון משתמשים וליותר מ-10 מיליון שיחות באייפון בלבד, בשעה שהיא זמינה רק בחלק מהמדינות (לישראל, למשל, היא צפויה להגיע בחודשים הקרובים). הקונספט וההצלחה המהירה של האפליקציה הפכו את וולף מדמות מוקצה, שסבלה שלא בצדק מתדמית של עושת צרות, לאייקון פמיניסטי - סטארט-אפיסטית מצליחה ומרואיינת מבוקשת, שבין היתר התארחה לאחרונה ב"דיילי שואו". "זו הדרך היחידה להתמודד עם סטריאוטיפים", היא אומרת בשיחה עם "כלכליסט". "לשנות אותם בגדול".

 

מימין: טינדר ובאמבל מימין: טינדר ובאמבל

 

לפי וולף (26), הרעיון הייחודי של באמבל מועיל לגברים לא פחות מאשר לנשים. "בעולם הדייטינג כיום מצופה מהגברים להיות אלה שיוצרים את הקשר ולפעול באגרסיביות", מסבירה וולף. "כתוצאה מכך גברים מפתחים מנגנוני הגנה: הם תמיד צריכים להיות מוכנים לדחייה — וכשזה קורה, לא פעם הם מגיבים בתוקפנות.

 

"מנשים, לעומת זאת, מצופה להיות כנועות בתחום הזה. בכל מה שנוגע לקריירה ולחיים שלהן מצפים שהן יהיו עצמאיות ופעילות, אבל הן עדיין צריכות לשבת ולהמתין שהגבר יבוא אליהן. מניסיון אישי, גם כשרציתי לפנות למישהו לא עשיתי זאת כי זה לא מקובל. זה מאוד לא שוויוני. חשבנו שאם נהפוך את המצב, אז הגבר ירגיש מוחמא מכך שפונים אליו, והאשה תהיה מועצמת ובטוחה יותר. זה מאזן את הדינמיקה".

 

מי פונה אל מי? מי פונה אל מי?

 

"זה היה שינוי סדרים חברתיים שהיה יכול להשתבש בהרבה דרכים, אבל כשהשקנו התברר שזה מוצר שהרבה אנשים רצו ולא ידעו על כך. הנשים התרגשו שיש להן תירוץ לעשות מה שהן רוצות, והגברים כבר לא פונים לנשים כל היום רק כדי שיתעלמו מהם. זה ניצחון לשני הצדדים, והתוצאה היא קשרים משמעותיים ועמוקים יותר".

 

אבל אפליקציות דייטינג מודרניות, כמו טינדר, מיועדות יותר לסטוצים במקום ליצירת קשר משמעותי. במה אתם שונים?

"בשום מקום בבאמבל לא כתוב שזו אפליקציה רק לסטוצים או רק למטרות נישואים, למשל. היא פשוט נותנת לכם גישה לאנשים בסביבה. אם אני הולכת לבר, אף אחד לא יגיד לי שאסור לי לעזוב אלא אם אני מוצאת חתן או שאני חייבת למצוא סטוץ. אנחנו פועלים באופן דומה".

 

על התקופה שבה עבדה בטינדר וולף מנועה מלדבר. היא כן הסכימה לומר ש"הרעיון לטינדר לא היה חדש. היו כבר הרבה חברות שעשו דברים דומים - OkCupid, Hot or Not, אבל השיווק שלנו פנה לדור צעיר יותר, ובתחום הזה השיווק משמעותי מאוד. שירותי ההיכרויות הוותיקים, למשל, גרמו לך להרגיש כמו אדם נואש שמחפש אהבה, גם אם כשהלכת לפגוש רווקים ורווקות בבר לא הרגשת ככה. שירותי הדייטינג אונליין כיום משווקים חוויה כיפית וקלילה, שממשיכה את החיפוש בעולם האמיתי".

 

ליזום, לא להתלונן

 

וולף הגתה את השם של טינדר ועמדה מאחורי שיווקה הראשוני, אי שם ב-2012. ההצלחה לא איחרה לבוא: הממשק הזריז של טינדר, שמאפשר להחליק ימינה כשנתקלים בפרטנר פוטנציאלי ולהחליק שמאלה כדי לפסול אותו, התחבב במהירות על המשתמשים. במקביל נרקם הקשר עם מטין, ובמהלך 2013 השניים יצאו לסירוגין. וולף אמרה בעבר כי הקשר נותק בעקבות התנהגות שתלטנית ואלימה מצדו, ובתביעה שהגישה טענה שלאחר הפרידה החל מטין להטריד אותה מינית בהודעות טקסט, שתלונות לבכירים בחברה־האם לא סייעו ושהיא נאלצה להתפטר. מטין נאלץ אף הוא לעזוב את טינדר בעקבות התביעה.

 

ג'סטין מטין ג'סטין מטין

 

"אחרי הפרשה הזאת רציתי ליצור אפליקציה שתסייע להתמודד עם תופעת הבריונות המקוונת", היא מספרת. "היא היתה אמורה להיות דומה לאינסטגרם או סנאפצ'ט, אך לאפשר לפרסם רק תגובות חיוביות. במשך התהליך יצר איתי קשר השותף העסקי שלי, אנדראה אנדריס, שאהב את הרעיון והמסר, אבל הציע לי להתמקד בדייטינג. ככה נולד החזון של באמבל".

 

אמרת ל"וניטי פייר" שאת רואה את באמבל כחברה שהיא 100% פמיניסטית. את לא חוששת שתיוג כזה עלול לפגוע בה?

"אין מה להתבייש בפמיניזם, זה משהו שכל חברה צריכה להתהדר בו. המשמעות של פמיניזם היא שוויון לגברים ולנשים, זה הכל. לא אכפת לי אם זה יפגע בפעילות העסקית, אבל אני דווקא מאמינה שהאידיאולוגיה הזאת רק תחזק את ההצלחה שלנו. אנחנו פשוט מותג שמעורר באנשים השראה להרגיש טוב ולהתייחס לאחרים היטב".

 

את עדיין מרגישה שאת מקבלת מהסביבה יחס שונה, בתור אישה בתעשיית הטכנולוגיה?

"בהחלט. ממש לאחרונה התראיינתי ב'דיילי שואו' עם טרוור נואה. בחור נהדר. מכיוון שאני אישה, כל התגובות ברשתות החברתיות היו: 'היא רוצה את טרוור נואה, מפלרטטת איתו ומנסה להשכיב אותו'. זה מגעיל, איום ונורא. אני במערכת יחסים מחייבת, אף פעם לא מפלרטטת ואין לי כוונה לעשות את זה. רק דיברתי על המוצר שלנו בטלוויזיה. אילו הייתי גבר, לא הייתי סופגת ביקורת כזו".

 

איך אפשר להגיב ליחס כזה?

"להתלונן על הסטריאוטיפים עוזר ליצור מודעות, אבל הרבה יותר חשוב ליזום וליצור, ובאמבל היא דוגמה מצוינת לכך. זו התשובה שלנו ליחס הזה, לנורמות המגדריות ולסטיגמות. זו לא סוגיה של נשים בלבד או של גברים בלבד, אנחנו צריכים לעבוד יחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x