פרשנות
Graph FYI: פייסבוק מחפשת את עצמה
פייסבוק חשפה את Graph FYI - שיפור לכלי החיפוש שלה, שכולל אינדקס של טריליוני סטטוסים. האם מדובר בעוד מכה אנושה לפרטיות ברשת? כמה חמור האיום שלו על גוגל, שליטת ממלכת החיפוש - ואיך מתכננת החברה להפוך אותו למקור רווח?
זה לא קרה ולמעשה, כלי החיפוש של הרשת החברתית פעל במתכונת בטא במשך זמן רב. בסוף השבוע הציגה את Graph FYI, שיפור מהותי וחשוב לחיפוש הפנימי של פייסבוק שכולל גישה לאינדקס של שני טריליון פוסטים פומביים בה.
עד כה, מנוע החיפוש הציג אך ורק פוסטים שאתם או חבריכם כתבתם. עכשיו, אם תחפשו למשל עבור סרט מסויים, תוכלו לראות את כל הסטטוסים שנכתבו עליו בכל הרשת החברתית – כל עוד הם פומביים.
בדומה לגוגל, פייסבוק הולכת להתאים את תוצאות החיפוש למחפש: היא תקדם פוסטים חדשים ורלוונטיים לכם, בהתאם לתחומי העניין שלכם ושל חבריכם. פייסבוק תיארה זאת כדרך לראות "מה העולם חושב", וגם הבטיחה שתוצאות החיפוש יעדכנו בתדירות גבוהה כך שמנוע החיפוש גם יהפוך להיות ערוץ מצוין לצפות דרכו בחדשות ועדכונים.
FYI מעלה לא מעט שאלות חשובות. האם מנוע החיפוש פוגע בפרטיות הגולשים, שפתאום הופך את כל הפוסטים הפומביים שכתבו הופכים לנגישים מאי פעם? האם פייסבוק באמת הולכת להיות איום אמיתי על גוגל? האם פייסבוק הולכת לשנות את הדרך שאנו מחפשים?
התשובה לכל השאלות האלו היא, ככל הנראה, לא. קשה להאמין שמשתמשים יוותרו על גוגל לטובת מנוע חיפוש מוגבל, שמציג אך ורק פוסטים ואינו כולל (לפחות בשלב זה) כלי פילטרים מתקדמים וחכמים. על מנת להחליף מנוע חיפוש, משתמשים צריכים לקבל ערך נוסף משמעותי שישכנע אותם לשנות את ההרגלים שלהם ופייסבוק לא מציגה ערך שכזה.
החברה אולי תשדרג אט אט את מנוע החיפוש שלה ואולי תוך שנה תוכל לנגוס בחלק מנתח השוק של גוגל, אבל כרגע אין לה כלי חיפוש שיכול באמת לאיים על זה של גוגל למרות כל המידע שבידיה. מנוע החיפוש החדש באמת פוגע משמעותית בפרטיות הגולשים, שיכולים בנקל להפוך פוסטים מביכים ללא-פומביים, ופייסבוק אף השיקה כלי חדש שמאפשר להסתיר אוטומטית את כל הפוסטים הפומביים הותיקים של המשתמשים.
השאלה הגדולה ביותר היא כיצד פייסבוק הולכת לנצל זאת על מנת להגדיל את הכנסותיה מפרסום. החברה לא הודיעה על התוכניות שלה בנושא אבל כל פעולה של פייסבוק נועדה לייצר הכנסות. אני מעריך שבקרוב נראה בכלי החיפוש החדש הרבה סיפורים ממומנים - תוכן מקודם בתשלום. למשל, סטודיו שהפיץ סרט מסוים יקדם אחרי שם הסרט פוסט המקשר לביקורת חיובית שכתב גולש שנחשב כמנהיג דעה.