עסקת הענק של עליבאבא ויוקו טודו: ג'ק מא מצטייד בכוח וידאו
יוקו טודו נחשב ל"יוטיוב של סין", אבל שירות הווידאו העצום הציע סדרות איכותיות הרבה לפני מקבילו המערבי - ומאפשר לגולשים לקנות מוצרים המופיעים בסרטונים. עליבאבא, שתרכוש את האתר לפי שווי של 5.38 מיליארד דולר, תיעזר בו כדי להגדיל את אימפריית המסחר המקוון שלה
- עליבאבא הסינית מכה את התחזיות: זינוק של 128% בהכנסות מהמובייל
- דירוג עשירי סין: וונג ג'יאנלין הדיח את מייסד עליבאבא ג'ק מא מהמקום הראשון
שליש מהגולשים בסין, או 286 מיליון בני אדם, נכנסים לפחות אחת לחודש לאימפריית הווידאו שנוצרה בעקבות המיזוג בין האתרים יוקו וטודו ב־2012. ואולם, מה שמשך את מייסד עליבאבא ג'ק מא להשקיע בחברה לאורך השנים ולבסוף גם לרכוש אותה, הוא לא רק מספר המשתמשים — אלא המודל הכלכלי והתוכני שהיא בנתה.
הצופים בוחרים בגדים
אף על פי שיוקו טודו מכונה תדיר בתקשורת המערבית "יוטיוב הסיני", בפועל מדובר בשירות שונה מאוד. אם יוטיוב מסתמך בעיקר על תוכן גולשים, יוקו טודו הוא צוהר לעולם מבחינת הקהל הסיני, שרואה דרכו סרטים וסדרות מקור זרות — ובהן "כתום זה השחור החדש", "שרלוק" ושלל יצירות יפניות וקוריאניות. בנוסף מפיק האתר יותר מ־20 תוכניות טלוויזיה בעצמו, ומהווה במה לאלפי בלוגרי וידאו סינים.
"מעט מאוד סרטים הוליוודיים מגיעים לבתי הקולנוע בסין ואין לנו HBO או שואו טיים", הסביר ויקטור קו, מייסד ומנכ"ל אתר הווידאו (שצפוי להישאר בתפקידו), את הצלחתו של יוקו טודו בשיחה עם המגזין "וראייטי". לפי חברת המחקר iResearch, הכנסות שירותי הווידאו המקוונים בסין כמעט הכפילו את עצמן בשנה האחרונה. הכנסותיו של יוקו טודו עצמו גדלו ברבעון השני של השנה ב־57% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והגיעו ל־260 מיליון דולר.
בעוד הרוב המכריע של הכנסות האתר מגיעות מפרסומות, בדומה ליוטיוב, בימים אלה מקדם קו שלל ערוצי הכנסות אלטרנטיביים שצומחים במהירות. כך למשל, יוקו טודו מאפשר לרכוש מוצרים המופיעים בסרטונים באתר, ואפילו לשלם כדי להצביע אילו מוצרים ובגדים יופיעו בתוכניות הטלוויזיה שהוא מפיק. שיטות קונבנציונליות יותר להפקת הכנסות כוללות תשלום חודשי עבור מינוי לגלישה ללא פרסומות וכמה משחקי רשת שמשולבים באתר.
זמן הגלישה הממוצע ביוקו טודו מוערך כגבוה יותר מאשר בכל אתר וידאו אחר בעולם, כולל יוטיוב. לפני כשבועיים חשף יוטיוב שירות בשם רד המאפשר צפייה בתשלום חודשי בתוכני מקור איכותיים. הצעד הזה אמנם נראה כמכוון ישירות מול נטפליקס ואמזון, אבל גם יאפשר לשירות הווידאו מבית גוגל להשיב מלחמה במקרה שיוקו טודו יחליט, תחת עליבאבא, לפלוש גם למערב. גיל לוריה, אנליסט בחברת וודבראש, העריך בבלומברג כי יוקו מתאים לאסטרטגיה של עליבאבא, המעוניינת להגיע לכל פלטפורמה ומסך אפשריים ולמספר גולשים גדול ככל האפשר, בסין ובמערב.
מא חזק במדיה
עם זאת, לא הכל ורוד בעולם של יוקו טודו, ויש סיבה טובה ששווי העסקה לא היה גבוה יותר. מאז הנפקתו ב־2010 יוקו מעולם לא רשם רווח, וברבעון השני השנה הוא הפסיד כ־55 מיליון דולר. יוקו, למרות המיזוג עם טודו, גם רחוק כיום משווי השיא שלו — יותר מ־12 מיליארד דולר, השווי שבו הוערך בשיא בועת האינטרנט הסינית ב־2011, שנבעה במידה רבה מעזיבת גוגל את מדינת הענק.
מוז לי, אנליסט בחברת המחקר ארט, אמר כי רכישת יוקו צפויה לפגוע בטווח הקצר בשולי הרווח של עליבאבא — חברה שעד כה התגאתה ברווחיות גואה, במיוחד לעומת אמזון. "למרות הערך האסטרטגי של יוקו לעליבאבא, הפגיעה הפיננסית תעלה חששות בקרב המשקיעים", הזהיר לי.
עליבאבא, שסובלת בעצמה מחוסר יציבות במנייתה, מנצלת את הכספים שהניבה מהנפקתה כדי לבסס את מעמדה כמעט בכל שוק אפשרי, בעיקר בסין אך גם במערב: פרט לחנויות הקניות המקוונות והמפורסמות שלה, היא גם מגדילה את יכולותיה בכל הנוגע לשירותי ענן, מפות, תשלומים ברשת ואפילו שירותי ביטוח. ועם זאת, מדיה ובידור הם מבחינתה ערוצי פעילות חשובים ביותר, והיא שמה עליהם דגש מיוחד.
בשנתיים האחרונות השקיעה עליבאבא באולפנים סיניים המפיקים סדרות טלוויזיה וסרטים, רכשה את גרעין השליטה בפלטפורמת הטלוויזיה ChinaVision, השיקה שירות סטרימינג בסגנון נטפליקס בשם TBO הפועל בסין, השיקה ממיר טלוויזיה חכם ומערכת הפעלה לטלוויזיות חכמות, הציעה פלטפורמה שדרכה אולפנים יכולים לגייס כספים במימון המון ואף לקנות ביטוח למקרה שסרטיהם נכשלים, ואפילו לקחה חלק בהפקת הסרט האחרון בסדרת "משימה בלתי אפשרית".
לכאורה, נראה כי האסטרטגיה של עליבאבא דומה לזו של אמזון, קמעונאית שנכנסה גם היא לתחום התוכן במטרה לפתח את עצמה כאלטרנטיבה לאפל בכל הנוגע למדיה ברשת. אלא שמבחינת עליבאבא, שני ערוצי ההכנסות אינם נפרדים: החברה של ג'ק מא נוהגת להשתמש בכוחה בעולם המדיה כדי לחזק את שליטתה בתחום הקמעונאי, ומציגה בשירותי הבידור שלה את המוצרים הנמכרים דרכה.
בניגוד לאמזון, עליבאבא אינה לוקחת עמלות ממוכרי מוצרים ברוב אתריה, ובמקום זאת גובה תשלום על פרסום וקידום. סוחרים שמשלמים לה מופיעים באופן בולט יותר בקניונים המקוונים האדירים שלה, ומגיעים בקלות רבה יותר לקונים. מודל הכנסות זה מסביר במידה רבה את ההיגיון מאחורי העסקה: מלבד העובדה שעליבאבא לא תצטרך יותר לרכוש שטחי פרסום ביוקו טודו, קניית האתר מספקת לה עוד ערוצים פוטנציאליים לקידום מוצרי לקוחותיה, בין שבפרסומות לפני הסרטונים ובין שאפילו בתוכניות עצמן. המוכרים, סביר להניח, יפתחו את הארנקים כדי לככב באתר הווידאו הגדול בסין.