דו"ח טכנולוגי
מאריסה מאייר בצרות: האדמה ביאהו בוערת
אזלו ימי החסד של מנכ"לית יאהו, ליבינגסושיאל היא סיפור אזהרה לכל תעשיית ההייטק והדרך שבה תעשיית המשחקים מתמרנת את העיתונות
יאהו ממשיכה לשקוע
מאריסה מאייר מונתה לתפקיד ביש המזל של מנכ"לית יאהו לפני כשלוש שנים. אז, היא היתה ההבטחה הגדולה שתציל את יאהו, אבל כמו כל אדם שנכנס לתפקיד הזה, ההבטחה הלכה ונשארה החורבה.
על פי הדיווחים האחרונים, שכבת מנהלי הביניים במרד גלוי נגד ההנהלה הבכירה. בכנס המנהלים של החברה, פרצו מנהלים בדרגת סגן נשיא בצעקות, אחרי שראש מחלקת משאבי אנוש ניסה לטייח סקר שהראה שהאמון של עובדי החברה והמוראל שלהם צנח בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים. סגני הנשיא צעקו שהבכירים מעליהם "לא מבינים", וגם לא מעוניינים להבין את המצב.
לא ברור אם מאייר היתה בחדר, אבל יש אינדיקציות אחרות שמהן היא לא יכולה להתעלם. כולן אומרות שהמצב קריטי. הרווחים ברבעון האחרון ירדו בשמונה אחוזים והרווחים מחיפוש – בבת עינה של יוצאת גוגל מאייר – ירדו ב-13%. שווי השוק של יאהו הוא 31 מיליארד דולר. זה נשמע כמו סכום מרשים עד שזוכרים שהנכסים שלה כוללים אחזקות בעליבאבא בשווי 30 מיליארד דולר ואחזקות ביאהו יפן בשווי שמונה מיליארד. בניכוי האחזקות, השווי של יאהו נמוך מאפס. תוסיפו לכך את העובדה שזה המצב כבר שנים ושלחברה יש למעלה מ-10 אלף עובדים, ותקבלו סיטואציה נפיצה.
אז הסכינים נשלפות. תריסר בכירים בעבר ובהווה ביאהו אמרו לפורבס שבמקור, מאייר אכן הביאה תקווה והבנה חדה בטכנולוגיה, אבל זה היה מזמן. כרגע, כפי שעולה מהסקר, בקרב העובדים ביאהו יש חוסר אמון מובהק במאייר. בחודשים האחרונים, שורה של בכירים נטשו בעוד שהיא ניסתה לשווא לשכנע את השאר לחתום על חוזה לחמש שנים. חלק מהנוטשים אמרו שסיבת העזיבה שלהם היתה תסכול ממאייר, עם ניהול יתר והחלטות כושלות - כגון ההחלטה למחוק מודעה מעמוד הכניסה ליאהו מייל. המודעה הכניסה ליאהו 70 מיליון דולר בשנה, אבל מאייר לא אהבה את הפגיעה בחווית המשתמש.
בקיצור, נראה שזו רק שאלה של זמן עד שמאייר תפרוש את מצנח הזהב שלה, כמו קודמיה בתפקיד. ויאהו? אולי מישהו יבין סוף סוף שהטורים בספר החשבונות לא הגיוניים.
הבט על מעשי, בן תמותה, והיוואש
בועת חדי הקרן עומדת לפקוע. הראיות לכך הן בכל מקום. עכשיו, אחרי יום המסחר הראשון של סקוור ומאץ' (Match), בניו יורק טיימס החליטו לספר סיפור אזהרה.
היו היה פעם סטארטאפ מבטיח בשם ליבינגסושיאל. הוא היה סוג של מתחרה לגרופון שלא באמת תפס מחוץ לארצות הברית. אבל שם הוא נחשב בשעתו להצלחה גדולה ולחד-קרן שמן מאוד. בשיאה, החברה גייסה 850 מיליוני דולרים לפי שווי של 4.5 מיליארד דולר.
היום, המשרדים הענקיים של ליבינגסושיאל הם לא יותר משדרות של שולחנות ריקים ועזובים. ליד השולחנות, שלט רחוב שמיג על שם החטיבה או הסטארטאפ שליבינגסושיאל קנתה בחופזה. פעם החברה העסיקה יותר מ-4,500 איש, היום פחות מ-800. למרות הערכת השווי שלה, ליבינגסושיאל מעולם לא רשמה רווח.
למרות כל הדיבורים על "כלכלה חדשה", אי אפשר להמשיך להפסיד בלי חשבון. האסטרטגיה של ליבינגסושיאל היתה צמיחה בכל מחיר: תרגיל אנשים להשתמש בך, לא משנה כמה זה עולה. אבל הורדת המחירים של ליבינגסושיאל לוותה בהורדת מחירים מצד גרופון. עכשיו החברה מנסה להמציא את עצמה מחדש.
עסקאות יומיות, אמרו משקיעי ההון-סיכון בהתלהבות ב-2011, הם הלחם הפרוס החדש. המשקיעים טעו. ליבינגסושיאל מפרפרת כרגע בין חיים למוות; הניו יורק טיימס מכנה אותה, במשפט שלא ניתן לתרגום, more unicorpse than unicorn. היא לא לבד. גרופון דחתה את הצעת הרכש של גוגל, יצאה להנפקה – וכעת המניות שלה שוות 80% פחות משהיו שוות בעת ההנפקה.
אתיקה בתעשיית המשחקים
קוטאקו הוא אחד מהאתרים הגדולים בתחום הגיימינג. בסוף השבוע, הוא יצא עם פוסט חריג: הוא האשים שתי חברות גדולות בתעשיית המשחקים, Ubisoft ו-Bethseda, בכך שהן מחרימות אותו. לדברי קוטאקו, במשך שנים שתי החברות נמנעות מלהגיב לבקשות תגובה של האתר, לא מאפשרות למפתחי משחקים להתראיין אצלו, ומסרבות לספק לו גרסאות מוקדמות של משחקים לסקירה – התנהלות חריגה באופן יוצא דופן.
למה כל זה? לדברי קוטאקו, העובדה שהאתר מתח ביקורת על משחקי החברות והעובדה שהוא פרסם פרטים על משחקים לפני ההכרזה הרשמית עליהם הפכה אותו לפרסונה נון גראטה בקרב שתי החברות. כלומר, העובדה שהאתר התעקש לתפקד כאתר עיתונאי ולא אתר יחצ"נות היא זו שהפכה אותו למטרה.
בעצם החשיפה של מערכת היחסים המורעלת הזו, קוטאקו סיפק שירות חשוב: הוא חשף את מערכת היחסים בין כלי תקשורת ובין תעשיית המשחקים. זו האחרונה, נזכיר, מכניסה יותר מהוליווד. ההתנהלות הזאת מזכירה מאוד את אפל, ואיך התייחסה לעיתונאים שדיווחו על דברים שלא לשביעות רצונה. למשל, על הסרטן הסופני של סטיב ג'ובס, נושא שהחברה שיקרה לגביו בלי למצמץ במשך שנים, ותקפה עיתונאים שדיווחו אמת.
אז אולי כל הלוזרים שצווחים שהם רוצים "אתיקה בעיתונות הגיימינג" יפנו את תשומת הלב שלהם לנושא הזה, לא לפמיניסטיות שמצביעות על שובניזם מובנה במשחקים.
קצרצרים
1. תקופה לא פשוטה עוברת על קיקסטארטר: ביום שלישי האחרון, הודיע פרויקט זאנו – שגייס מיליונים לבניית מל"ט זעיר – על פשיטת רגל. שעות ספורות אחר כך, הודיע פרויקט Coolest Cooler, ששבר את שיאי הגיוס בקיקסטרטר, שהוא מוכר את המוצרים גם דרך אמזון כדי להשיג עוד מימון. הפרויקט הזה גרף 13 מיליוני דולרים בעוד שביקש 170 אלף בלבד, מוכר מוצר בעלות של 500 דולר, ואיכשהו הוא עדיין לא מצליח לחיות עם המימון שקיבל. ההחלטה למכור את המוצר באמזון הרגיזה הרבה מאד מהתומכים בפרויקט שעדיין לא קיבלו את המוצר בעצמם. חלק ניכר מהרעיון של קיקסטארטר, אחרי הכל, הוא לעקוף את החברות הגדולות ולא להשתתף במשחק שלהן.
2. בעקבות הפיגועים בפריז, מתכננים בצרפת שורה של חוקים שירחיבו עוד יותר את סמכויותיה של המדינה לחטט בחיי האזרחים. מעתה, הרשויות יוכלו לחפש במכשירים הדיגיטליים שלך בלי צו ובכל מאגר מידע שמחוברים אליהם. חוקי החירום גם מאפשרים לשר הפנים הצרפתי לחסום אתרים ש"מקדמים טרור" ללא התרעה או השהיה. הממשלה שוקלת גם חוק שיהפוך את עצם הביקור באתרים כאלו לעבירה. כלומר, אם אתה רוצה להפליל מישהו, שלח לו קישור. זהו.
3. בגלל איום הטרור באירופה, ביטקוין נמצא - שוב - על הכוונת. הרגולטורים רוצים פיקוח הדוק יותר על ביטקוין ועל כל סוגי העברת הכספים שאינם בנקאיים. כמובן, מטבע החביב על פושעים הוא הדולר, אבל אף אחד לא מציע להטיל עליו מגבלות. הסיכוי שמבריח נשק אלבני ימכור לך קלאץ' תמורת ביטקוין הוא לא משהו, אבל סביר להניח שהוא ישמח לקבל את הדולרים שלך. הח"מ לא מתרשם במיוחד מביטקוין, בלשון המעטה, אבל הצעד הזה מריח מפאניקה נוסח "אמא'לה, אינטרנט."
4. בחדשות משמחות יותר, יש לציין שבזמן שכולם מדברים על אפוקליפסת זומבים כמעט אף אחד לא מדבר על אפוקליפסה גרעינית. הסיכוי לשואה גרעינית נמוך כרגע, ודאי ביחס למה שהיה לפני 30 שנה, אבל הסיכוי עדיין קיים. הנה מדריך ראשוני לשורד המתחיל. צעד קריטי שנשמט ממנו הוא "לא לגור ליד בסיס צבאי גדול", מה שאומר שהלך על תל אביב.