מחרים את טלגרם: מארק צוקרברג נגד "מארק צוקרברג הרוסי"
אפליקציית המסרים של פאבל דורוב שרדה את משטר פוטין והאשמות בסיוע לדאעש. כעת היא צריכה לשרוד את המתקפה של פייסבוק
פחד מטרור או צעד דורסני נגד מתחרה? עשרות מיליוני משתמשים תוהים מה גרם לפייסבוק לנקוט צעדים קשים דווקא נגד אפליקציית המסרים המיידיים הצנועה טלגרם. בשבוע האחרון הוסר דף האפליקציה מאתר הרשת החברתית, ובמקביל וואטסאפ בגרסתה לאנדרואיד החלה לחסום קישורים לטלגרם.
- צוקרברג מגיב לביקורת על הקמת קרן הצדקה כחברה בע"מ: "תאפשר גמישות רבה יותר"
- עליבאבא, מיקרוסופט או פייסבוק - מי תקנה את יאהו?
- מלינדה גייטס, מאחוריך: הכירו את ד"ר פריסילה צ'ן צוקרברג
טלגרם, המאפשרת לנהל שיחות באנונימיות, עלתה לכותרות בין היתר על רקע השימוש שהשתמש בה ארגון הטרור דאעש. ייתכן שזו הסיבה למתקפה מצד פייסבוק, אך לרשת החברתית יש גם אינטרס ברור: היא מפעילה את שני שירותי המסרים המיידיים הפופולריים בעולם, וואטסאפ ומסנג'ר, וכבר הראתה בעבר שהיא מוכנה ללכת רחוק כדי להיאבק במתחרותיה. בכך רושמת טלגרם עוד הסתבכות אחרי שהצליחה לעצבן את ולדימיר פוטין, ה־CIA, סוכנות הביון הצרפתית, משמרות המהפכה האיראניות והרשימה רק מתארכת.
התשובה של דורוב לצנזורה הרוסית
טלגרם הושקה לפני שנתיים בידי האחים ניקולאי ופאבל דורוב, שניים מהיזמים הידועים ביותר ברוסיה. ב־2006 הם הקימו את VK (VKontakte), והיא הפכה לרשת החברתית הגדולה במדינה. פאבל, האח הצעיר, היה אז בן 21 בלבד והדמות הבולטת בחברה. הוא היה חביב השלטון ובכירי הכלכלה הרוסית, שראו בו סמל לדור חדש של יזמים, ובמשך שנים הושווה למארק צוקרברג. כשהוברח אדוארד סנודן לרוסיה בקיץ 2013, דורוב אפילו הציע לו עבודה, מהלך שלא הבשיל.
ואולם, באותה תקופה הלכו היחסים הקרובים בין פאבל למדינת הבית שלו והתערערו. עוד ב־2011 החל היזם הצעיר להרגיז את הממשלה, לאחר שסירב להסיר דפי VK השייכים לפעילים פוליטיים מהאופוזיציה. שנה לאחר מכן, בחגיגות יום הניצחון על הנאצים, הוא השווה את פוטין לסטאלין וטען בעקיפין ששניהם שעבדו את העם הרוסי. העימות נכנס להילוך גבוה באפריל של השנה שעברה על רקע המשבר באוקראינה: דורוב שוב אמר "לא" לממשלה, שהפעם דרשה ממנו להעביר מידע על רוסים שתמכו בכוחות האוקראיניים.
בתגובה דאגו נאמני פוטין ב־VK להדיח את דורוב מתפקידו, ובספטמבר השתלטו לחלוטין גורמים המקורבים לממשל, ובהם האיש העשיר ברוסיה אלישר אוסמנוב, על החברה. דורוב הרגיש את החבל מתהדק סביב צווארו, בייחוד אחרי שצוות ימ"מ התמקם סמוך לביתו בסנט פטרסבורג, ברח ממולדתו וכיום נע ברחבי מדינות המערב וממשיך לבקר את משטרו של פוטין. "אני לא מתכוון לחזור לרוסיה", אמר לאתר טק־קראנץ'. "עסקי אינטרנט לא יכולים לשרוד שם כרגע".
טלגרם היתה אמורה להיות התשובה של פאבל לצנזורה הרוסית. שלא כמו וואטסאפ, היא מאפשרת לנהל שיחות מוצפנות בשם משתמש אנונימי, לחבר אליו כמה מספרי טלפון (בלי צורך לחשוף אותם), להזמין חברים ברשתות החברתיות לשיחות וגם להקים חדרי צ'ט ו"תחנות שידור" להפצת מסרים. בחודשים הראשונים לקיומה נחשבה טלגרם בעיני רבים לדבר הגדול הבא בענף האפליקציות, ובתחילת השנה הנוכחית כבר הגיעה ל־60 מיליון משתמשים.
המתקפה האפקטיבית של וואטסאפ
אם היו לדורוב תקוות שהמסלול של טלגרם יהיה רגוע משל VK, החודשים האחרונים הוכיחו אחרת. העימות הראשון היה צפוי למדי: באוגוסט התלונן משרד התקשורת האיראני כי טלגרם מאפשרת הפצת "מסרים פורנוגרפיים וחתרניים" וציין שהנהלת החברה משתפת איתו פעולה כדי לחסום אותם. דורוב הכחיש וטען שגם לחברה עצמה אין גישה לתקשורת המוצפנת, ובתגובה חסמו האיראנים את השירות.
המערב, מצדו, לא מיהר לחבק את דורוב כנושא דגל חופש הביטוי, לעומת מארק צוקרברג בימי האביב הערבי. גופים שונים, ובהם ה־CIA, טענו כי טרוריסטים נעזרים בטלגרם כדי לתאם מתקפות ולהפיץ מידע. דורוב נהג לבטל את הטענות ואף אמר בפומבי כי "אין לו בעיה" עם העובדה שטרוריסטים נעזרים בשירות שפיתח, מכיוון שכך או כך הם ימצאו דרכי תקשורת (פייסבוק וטוויטר, מצדן, חסמו את פעילי דאעש בעקביות). אבל הכל השתנה אחרי הטבח הרצחני בפריז באמצע החודש שעבר.
בתגובה לפיגועים איתרה סוכנות הביון הצרפתית את "מרכז התמיכה הדיגיטלי" של דאעש, שפעל 24 שעות ביממה בפלטפורמות מקוונות מאובטחות והעניק לפעילי הטרור תמיכה, ייעוץ והדרכה. אחת הפלטפורמות הללו היתה טלגרם, ודאעש אף הגדיר אותה "שירות מומלץ" לפעיליו. החשד היה שהמחבלים נעזרו בטלגרם ככלי עזר לתיאום מתקפת הטרור בפריז, להפלת המטוס הרוסי מעל סיני וכן לגיוס כספים. ואם לא די בזה גילו גופי הביון שב"תחנת השידור" הרשמית של דאעש בטלגרם יש יותר מ־9,000 חברים, ובה לראשונה קיבל עליו הארגון אחריות להפלת המטוס. טלגרם מיהרה להגיב וחסמה את התחנה ו־77 אחרות שקושרו לדאעש, אך הנזק כבר נעשה.
כעת, נוסף על מאבקו בממשלות העולם דורוב צריך להתמודד גם מול מארק צוקרברג. המתקפה של פייסבוק היתה שקטה אך אפקטיבית: חסימת הקישורים לשיחות טלגרם בגרסאות החדשות של וואטסאפ לאנדרואיד מונעת מהמשתמשים להזמין את חבריהם בנוחות לשירות המתחרה. היא משפיעה על יותר מ־80% ממשתמשי וואטסאפ, יותר מ־700 מיליון איש. טלגרם אינו השירות היחיד שנחסם, אך בדרך כלל הקורבנות הם אתרי נאצה ושירותי שיתוף קבצים בלתי חוקיים, ולא אפליקציית צ'ט לגיטימית.
לדברי דורוב, פייסבוק לא נימקה לפניו את החסימה ועשתה זאת "ללא סיבה נראית לעין". הוא הגדיר את ההחלטה לחסום את טלגרם "קוצר רואי" מצד הרשת החברתית ואמר כי אינו מודאג: "במקרים רבים, בעקבות פרסום שלילי, פייסבוק לוקחת צעד אחורה ומאשימה את מערכות החסימה האוטומטית שלה. זה מה שאנו מצפים שיקרה גם הפעם". דורוב גם עקץ את פייסבוק ואמר כי לא שם לב כלל שהדף של טלגרם הוסר, מכיוון ש"אנחנו בקושי משתמשים בו".
ואולם, השתיקה הממושכת של הרשת החברתית, שמסרבת בתוקף להגיב לפרשה, מתחילה להיות מטרידה. "חברת ענק כמו פייסבוק לא צריכה להתנהג כך", התלונן האתר טק־קראנץ'.
טלגרם מצדה עוד יכולה להרוויח מהפרשה הנוכחית. בחצי השנה האחרונה כמות ההודעות הנשלחת דרך השירות אמנם הכפילה את עצמה והגיעה ל־2 מיליארד הודעות בחודש, אך היקף המשתמשים הפעילים בקושי צמח ולפי הנתון האחרון עומד על 62 מיליון. המתקפה מצד פייסבוק עשויה ליצור עניין מחודש בטלגרם ולהשיג את ההפך ממטרתה.