פוצחה חידת ההטענה האלחוטית?
חברה אוקראינית טוענת שפיתחה ערכה שמאפשרת הטענה אלחוטית בטוחה ומהירה גם ממרחק של מספר מטרים, ושתתחיל לשווק אותה כבר בשנה הקרובה
רוב פתרונות ההטענה האלחוטית שקיימים כיום, כמו אלה שמותקנים בחלק ממכשירי הסלולר של נוקיה וסמסונג ואחרים, מוגבלים למרחק של מספר ס"מ בלבד. היתרון הכמעט יחיד שלהם הוא שאין צורך להכניס את כבל ההטענה פיזית לתוך המכשיר, מה שבתיאוריה מאפשר הטענה נוחה יותר ועם פחות בעיות של כבלים, במיוחד לאור ההתחזקות של סטנדרטים והתקנים אחידים כגון Qi. מספר חברות, ביניהן איקאה, עובדות כעת על מוצרי הטענה אלחוטית מתקדמים, כגון רהיטים שבהם ישולב מטען.
הפתרון, אם כך, הוא לשדר אנרגיה מרחוק, יעד שגם הממציא הנודע ניקולאי טסלה עבד עליו. הבעיה היא שבפועל קשה מאוד לשדר כמות גדולה של אנרגיה ביעילות ובמהירות. אם תשתמשו בתדרים נמוכים כמות האנרגיה שתשדרו תהיה זעומה; תדרים גבוהים וכל קיר יפריע לשידור, ותיווצר גם לא מעט קרינה. מספר חברות הציעו להשתמש בפתרון שילכוד אנרגיה מכלי הרדיו באוויר, או אפילו מהתקני ויי-פיי, LTE ובלוטות', אבל מדובר בכמות אנרגיה זעירה.
חברות כגון uBeam משדרות אנרגיה בתדרי אולטרה-סאונד, ואחרות מציעות למשל לשדר אנרגיה ישירות למכשיר על ידי קרני לייזר ואור אינפרה-אדום. XE טוענת שהיא יכולה לשדר אנרגיה בתדרים גבוהים, מה שמאפשר לה להטעין מכשירים ב-2.5 וואט. זה לא מספיק על מנת להפעיל טלוויזיה או מכשיר אלקטרוני מתקדם, אבל מטעין סוללה של אייפון 6 פלוס, למשל, בתוך 4 שעות. לשם השווה - כבל ת'נדרבולט המשתמש כיום להטענת האייפון 6 ו-6 פלוס מספיק הספק כפול שמגיע ליותר מ-5 וואט.
בראיון עם ארס-טכניקה, החברה סירבה לחשוף את התדר הספציפי שהיא משתמשת בו, בטענה שמדובר בסוד עסקי, אבל ככל הנראה מדובר בטווח באזור 100 מגה-הרץ, או VHF, שמשמש כיום תחנות רדיו, טלוויזיה ומתקני ניווט. לפי איוון צ'ובה, מייסד החברה, ההישג הטכני הגדול שלהם הוא שהצליחו להקטין משמעותית את האטנה הנדרשת ולמצוא תדר שעובד היטב גם בשטח בנוי וסגור.
הפתרון של XE כולל משדר בגודל קופסת נעליים, שמסוגל לשדר אנרגיה לקולט בעל אנטנה שהוא מעט קטן יותר ממכשיר סלולר. החברה מקווה להקטין את המכשירים אף יותר, ואז לעצב אותם ולמכור אותם תמורת 200 דולר לערכה – כבר ב-2016.