אמזון חוזרת לשלב הסטארט־אפ: מגלה את היצרניות הקטנות
זה קורה ללא מעט יזמים: הם מפתחים מוצר חדשני, מגייסים כסף בקיקסטארטר, מוכרים כמה מאות יחידות ואז נתקעים. כעת אמזון מציעה להם פתרון חינמי בדמות תוכנית לקידום מוצרי סטארט־אפים, וגם עליבאבא ואחרות מזהות את הפוטנציאל
גם בשנה שעברה נהרו עשרות מיליוני קונים לאתר אמזון בבלאק פריידיי, סייבר מאנדיי ושאר חגי השופינג הקבועים, בניסיון למצוא מבצעים יוצאי דופן והנחות שערורייתיות. ואולם השנה, בין מכשירי קינדל במחירי רצפה לשואבי אבק רובוטיים בהנחה, חלק מהגולשים מצאו את עצמם מוסיפים לעגלת הקניות מוצרים פחות שגרתיים. היה אפשר למצוא בהם את Coolest Cooler, הצידנית החכמה שגייסה יותר מ־13 מיליון דולר בקיקסטארטר; את NanoLeaf, נורת חשמל בעיצוב שחור וזוויתי שאמורה להיות חסכונית במיוחד; או את ICE Orb, רמקול כדורי המרחף באוויר מעל התושבת שלו.
- לראשונה: אמזון תציע מסלול מימון לביצוע קניות באתר
- שעונים חכמים וחפצי אמנות: אלו המוצרים הכי פופולריים ברשת בקרב הישראלים בשנה שעברה
- תומכי הקיקסטארטר הראשונים של אוקולוס ריפט יקבלו אותם במתנה
המשותף לשלושת המוצרים הללו הוא שהם נמכרים דרך לאנצ'פד (Launchpad), תת־חנות חדשה באתרי אמזון. אזור זה מיועד לשיווק מוצרים ייחודיים וחדשניים שמאחוריהם עומדים סטארט־אפים בתחילת דרכם, שרבים מהם פותחו בעזרת מימון גולשים, וכעת מקבלים סיוע מיוחד מענקית המסחר המקוון. חנות לאנצ'פד האמריקאית החלה לפעול ביולי האחרון, ובנובמבר עלתה לאוויר הגרסה הבריטית ומקבילתה הסינית.
"בשנים האחרונות ראינו עלייה מתמדת במספר הסטארט־אפים והיזמים שמפתחים מוצרים מעניינים, אך כשהם נדרשים להפיץ ולמכור אותו באופן המוני חסרים להם האמצעים העסקיים הדרושים לכך", אומר ל"כלכליסט" ג'יימי הייווד, ראש ענף מוצרי האלקטרוניקה הביתיים באמזון בריטניה. "הבאת מוצרים לתודעתם של מיליוני אנשים, וכן הלוגיסטיקה הכרוכה בהם והצורך לאסוף ולבצע הזמנות — כל אלה אתגרים מורכבים מאוד, העלולים לרפות את ידיהם של אנשים שהיתה בהם תשוקה לבנות משהו חדש. הבנו שלאמזון יש יכולת לשנות את זה".
הישראלים כבר בפנים
הסטארט־אפים שמתקבלים ללאנצ'פד ומוצגים בחנות הייעודית של התוכנית מקבלים מאמזון סיוע גדול יותר ממוצרים סטנדרטיים הנמכרים בה. דף המידע של המוצרים יכול להכיל סרטונים, איורים, תרשימים, רשימות שאלות ותשובות ושאר פיצ'רים שעוזרים לחברה שמאחוריהם לספר את סיפורה, באופן המזכיר דפי פרויקט באתרי מימון המונים. נוסף על כך המוצרים מקודמים דרך מנגנונים שונים באמזון כמו ההמלצות לגולשים, ונכנסים לרשימת המוצרים שאמזון שולחת ללקוחות במסגרת Vine, פרויקט הביקורות היזומות שהיא מפעילה.
נכון לכתיבת שורות אלה נמכרים 1,400 מוצרים בגרסה האמריקאית של לאנצ'פד, המחולקים לארבע קטגוריות: גאדג'טים, פריטים לבית, מוצרי טיפוח גוף ומוצרי מזון. נוסף על כך החנות מציגה קולקציות כמו "מוצרים שעוזרים להישאר מחובר" או, לחלופין, "מוצרים שזכו לתמיכה של משקיעים מנוסים". לא בכל המקרים פנו היזמים עצמם לאמזון: כדי לקדם את התוכנית החברה משתפת פעולה עם כמה גופי ענק בעמק הסיליקון, ובהם 30 קרנות הון סיכון (כולל אנדריסן הורוביץ), מאיץ הסטארט־אפים המפורסם Y Combinator ואתרי מימון המונים גדולים כמו קיקסטארטר ואינדיגוגו.
אמזון אינה דורשת מהמשתתפות בתוכנית תשלום מיוחד, והעמלה שהיא גובה מהמכירות זהה לזו שנגבית מכל עסקה אחרת באתר. כך שבמבט ראשון קשה לראות מהו האינטרס מאחורי לאנצ'פד, מלבד הרחבת מגוון המוצרים שהחברה מציעה. "הרגשנו שמסתובבים בחוץ המון רעיונות טובים שלא מגיעים ללקוחות שלנו", מסביר הייווד. "אנשים תמיד מחפשים את הדברים הלא מוכרים והחדשניים, ואנחנו רוצים שלאנצ'פד תהפוך למקום הראשון שאנשים חושבים עליו בהקשר הזה. בתקופת החגים, למשל, ראינו הרבה גולשים שחיפשו רעיונות מקוריים למתנות והגיעו לשם".
אף שלפי שעה לא שולבה לאנצ'פד בכל חנויות אמזון העולמיות, התוכנית מיועדת ליזמים מכל העולם. אמזון אף מספקת סיוע בהתרחבות בינלאומית לעשרה שווקים מרכזיים שלה מחוץ לארה"ב, כולל שילוב בתוכניות שיווק ומתן פתרונות לוגיסטיים. "אם יש חברות ישראליות שמעוניינות לעבוד איתנו נשמח לשקול לשלבן בתוכנית", אומר הייווד. "המטרה היא לספק את המוצרים המעניינים ביותר, לא חשוב באיזו מדינה הם מיוצרים".
בין הסטארט־אפים הישראליים שכבר השתלבו בתוכנית אפשר למצוא את EyeSight, חברה מהרצליה העוסקת בפיתוח טכנולוגיות זיהוי תמונה. היא מוכרת דרכו את SingleCue, מעין בקר המאפשר שליטה בטלוויזיה ובמכשירים נוספים באמצעות מחוות ידיים, תחום שחברות רבות מנסות להשתלב בו בשנים האחרונות. לדברי הייווד אין כרגע קריטריונים קשיחים לקבלה ללאנצ'פד, וכל סטארט־אפ קטן עד בינוני המציע מוצר חדש ומעניין מספיק שמיועד לצרכנים פרטיים עשוי להתאים.
האתר למוצר המוזר
אמזון אינה היחידה שזיהתה את הפוטנציאל של היצרניות הנמצאות בתחילת דרכן ומחפשות דרך להתקדם לשלב הבא. מתחרתה הגדולה ממזרח, עליבאבא, מפעילה אף היא חנות ייעודית בתוך אתר עלי אקספרס המכונה Tech Discovery (activities.aliexpress.com/techdiscovery.php). ואולם, לפי שעה היא כוללת רק מבחר מצומצם למדי של מוצרי טכנולוגיה סיניים, ובהם MiraScreen TV Stick שהוא חיקוי לגוגל כרומקאסט, שעונים חכמים מוזלים בשם ColMi וכמה דגמי סמארטפונים שנמכרים בהנחות של עשרות אחוזים לעומת מחירם הרגיל. הקטלוג מתעדכן בכל יום.
פרויקט הדומה יותר בסגנונו ללאנצ'פד הוא Outgrow.me, הפועל מאז 2013. הוא מרכז בתוכו מוצרים שגייסו כסף בפלטפורמות מימון המונים בהצלחה וכעת מוצעים למכירה באופן סטנדרטי, שלא במסגרת קמפיין. אפשר למצוא בו פריטים כמו מחשב הילדים המודולרי Kano או את Instacube, תחליף דיגיטלי למסגרת תמונה שמתממשק עם אינסטגרם. שלא כמו אמזון ועלי אקספרס, Outgrow אינה מוכרת את המוצרים בעצמה, אלא משמשת רק אינדקס המפנה לאתרי היצרניות.
יזמים שמתמקדים פחות בחדשנות ויותר במוצרי פנאי חביבים יכולים לפנות גם לאתרי מתנות גיקיים יחסית באופיים. המוכר שבהם הוא ThinkGeek המתמחה במרצ'נדייז של משחקי וידיאו, סרטים וסדרות מדע בדיוני ופנטזיה, וכולל צעצועים, מוצרים לבית ולמשרד, ציוד מחנאות ועוד. לצדו פועל Firebox המתמחה במוצרים מוזרים ולא שגרתיים ובהם רחפנים זעירים, מנורת דיסקו לאמבטיה, תחתונים שאינם מפיצים ריח, וגם גאדג'ט בלוטות' שימושי בשם Tile למניעת אובדן חפצים.