שעונים חכמים וחפצי אמנות: אלו המוצרים הכי פופולריים ברשת בקרב הישראלים בשנה שעברה
מנתוני סיכום שנת 2015 של eBay עולה כי הקטגוריות הצומחות בקניות ברשת, לעומת השנה החולפת, הן של רחפני צילום ושעונים חכמים. מוצרי הטכנולוגיה בולטים ברוב הקטגוריות, אבל גם פריטי אמנות רשמו גידול ניכר
יותר שעונים חכמים ממחשבים ניידים, יותר סמארטפונים של סמסונג מאלה של אפל ואפילו פרארי אחת ב־325 אלף דולר. כך עולה מנתוני 2015 של eBay שהגיעו ל"כלכליסט" ומסכמים את קניות הישראלים באתר המסחר.
עוד עולה מהנתונים כי אם בעבר היו פיקים של קניות מקוונות בימי מבצעים כמו בלאק פריידי או סינגל'ס דיי, כיום הישראלים מתכננים את הקניות שלהם מראש. לכך אפשר לייחס גם נתון נוסף, והוא ש־10% מהישראלים מזמינים ברשת במוצאי שבת, בשעות 21:00–23:00.
- איביי היכתה התחזיות: הרווח הנקי ברבעון השלישי - 43 סנט למניה
- סוף השבוע המטורף של אמזון
- בלאק פריידיי לא עבר בהצלחה את תהליך הגיור
קניות מתוכננות בלי מבצעים
"2015 היתה השנה שבה עברו ישראלים מקניות אימפולסיביות ברשת לקניות מחושבות ומתוכננות לטווח ארוך", מסר ל"כלכליסט" מנהל הפעילות העסקית של eBay בישראל אלעד גולדנברג. לדברי גולדנברג, אלה מלמדים על מגמה מובהקת בהתנהגות קונים ישראלים ברשת. "אם פעם היינו רואים קניות אימפולסיביות של מבצעים או קופונים, היום אנחנו רואים הרבה יותר קניות מתוכננות. זה כבר לא גאדג'ט לטלפון שאולי יגיע בעוד חודשיים, אלא קנייה שהקונה סומך עליה כי היא משמעותית עבורו".
לדבריו, יש שלוש מגמות שנראו השנה: קנייה בתדירות גבוהה יותר, סל קניות גדול יותר ומגוון קטגוריות גדול יותר. אמנות, למשל, לא הייתה קטגוריה משמעותית בשנים האחרונות. "אמנות נתפסה כמשהו שצריך לראות ולהרגיש לפני שקונים אותו מרחוק, וזו קטגוריה שצמחה יפה ב־2015".
הקטגוריות הצומחות ביותר ב־2015 בהשוואה לשנה הקודמת היו מוצרי בית וגן, בריאות וטיפוח, מוצרי תינוקות, אמנות וצעצועים. את הצמיחה הזאת אפשר לייחס למודעות של הישראלים ליוקר המחייה. "אלה קטגוריות שפער המחירים ביניהן לבין חו"ל הוא עצום", אומר גולדנברג. "מותגים שבארץ עולים מאות רבות של שקלים עולים בחו"ל עשרות דולרים".
אחד המוצרים הפופולריים והמפתיעים ביותר בקרב ישראלים ב־2015 היה שעונים חכמים, שנמכרו ביותר מ־21 אלף יחידות, יותר משעוני יד רגילים וממחשבים ניידים לשם השוואה - נתון שהפתיע גם את האנשים ב־eBay. "זה מוצר שנתפס כיוקרתי וכחדשני, וגם התקשורת פמפמה אותו חזק מאוד", מסביר גולדנברג. "מרבית השעונים החכמים שנמכרו הם שעונים זולים ולא ממותגים. זה מוצר מעניין, כי הפונקציונליות לא תמיד ברורה, אבל הוא סמל סטטוס וזה הקטע".
בני הנוער משתלטים על זירת האינטרנט
ב־2016 מעריך גולדנברג ששלוש מגמות יכתיבו את הרגלי הקניות של ישראלים ברשת. "הראשונה והמובילה היא קניות במובייל", הוא אומר. "השנה שיעור הקניות במובייל ב־eBay עלה ב־62% לעומת השנה שעברה, והיום הן מהוות 36% מסך הקניות. הממוצע בעולם הוא 40% וזה מפתיע שישראל מתקרבת לזה".
המגמה השנייה, לדבריו, היא מעבר לקניות מתוכננות ברמה משפחתית. "משיחות עם קונים אנחנו לומדים על המעורבות הגדלה של בני נוער בקניות הסל המשפחתי. אחיין שלי מרכיב מכוניות ומטוסים. הוא גולש באפליקציה, בוחר את הדגמים ואז אבא שלו מגיע ונותן טביעת אצבע כדי לאשר את הקנייה. את דמי הכיס הוא מוציא באינטרנט, הם כבר לא בשטרות. במקביל יש קניות משותפות באונליין. המונח שופינג קיבל משמעות חדשה ושונה לחלוטין".
המגמה השלישית שתהיה משמעותית ב־2016 היא המעורבות של המדיות החברתיות בהליך הקנייה. "כיום חלק גדול מהחלטות הקנייה מתבססות על המלצות של חברים", אומר גולדנברג.