$
הייטק והון סיכון

רקוטן היפנית מצטרפת להשקעה של 40 מיליון דולר ב-BlueVine

חברת הפינטק של אייל ליפשיץ פעילה בתחום המתרחב של מימון חשבוניות לעסקים קטנים ובינוניים. היא פועלת בזירה האמריקאית ונחשבת לחברת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בתחום בארה"ב

אסף גלעד 14:2920.01.16

השקעת ענק לענקית המסחר האלקטרוני היפנית רקוטן שרכשה לפני כשנתיים את אפליקציית הצ'ט הישראלית וייבר. רקוטן מצטרפת לסבב גיוס חדש בן 40 מיליון דולר לחברת הפינטק BlueVine של אייל ליפשיץ, יחד עם מנלו ונצ'רס האמריקאית שמובילה את הסיבוב, והמשקיעות הותיקות בחברה: 83North, לשעבר גריילוק ישראל והקרנות לייטספיד וקורליישן. בנק ההלוואות לחברות הטכנולוגיה סיליקון ואלי בנק (SVB) משתתף גם הוא בסיבוב עם מרכיב של הלוואה שהוענק לחברה. ועם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי מרכיב ההלוואה בסיבוב קטן ממרכיב השקעת ההון (אקוויטי). קודם לכן גייסה החברה 24 מיליון דולר סך הכל.

ההשקעה מטעם רקוטן נעשית מקרן הון סיכון שהקימה בהיקף של 100 מיליון דולר להשקעה בחברות פינטק, שטכנולוגיה הממוקדת בהלוואות היא אחד מתחומי העניין שלה. רקוטן היא מעין גרסה יפנית של עליבאבא הסינית, ובבעלותה אתרי קניות ומסחר אלקטרוני, אתרי VOD, ואפילו כרטיס אשראי. למרות המשקיע החדש אין בכוונתה של בלו וויין להתרחב כעת לאסיה.

 

אייל ליפשיץ מנכ"ל Bluevine אייל ליפשיץ מנכ"ל Bluevine

 

באמצעות סיבוב הענק, מתכוונת BlueVine לגייס 30 עובדים ולמנות עד סוף השנה כ-90 עובדים. בנוסף, מתכוונים בחברה לעבות משמעותית את מערך השיווק והמכירות בארה"ב. קהל היעד של בלו וויין, העסקים הקטנים והבינוניים הוא סקטור גדול שיעסיק את החברה עוד זמן רב.

 

רק לפני שנה גייסה בלו וויין 18.5 מיליון דולר והגיוס הנוסף נעשה בעטיה של הצמיחה הגדולה של החברה ובמטרה להמשיך ולהאיץ אותה. בלו וויין לא מדווחת על הכנסותיה, אך חושפת כי היקף החשבוניות שהיא מממנת גדל פי 12 במהלך שנת 2015, והשנה בכוונת החברה לספק ללקוחותיה מימון בהיקף שגדול מ-200 מיליון דולר.

 

BlueVine היא חברה ישראלית נוספת שמעניקה הלוואות לעסקים קטנים ופעילה בזירה האמריקאית בדומה ל- Fundbox ו-Behalf (לשעבר Zazma). אך בשונה מהם, היא  מתמקדת בנישת נכיון החשבוניות (פקטורינג) וכיום נחשבת לחברת הטכנולוגיה הגדולה ביותר לנכיון חשבונות לעסקים קטנים ובינוניים בארה"ב. עסקים קטנים שפונים לבלו וויין דרך שירות הענן שלה, יכולים לנכות באופן מיידי חשבוניות שוטף+ שקיבלו מלקוחותיהם.

 

הלוואות לעסקים קטנים בכפוף לחשבוניות הלוואות לעסקים קטנים בכפוף לחשבוניות צילום: שאטרסטוק

 

בלו וויין פעילה בנישה הצומחת שנוצרה בחלל שהותירו הבנקים: הלוואות שוטפות לעסקים קטנים או בינוניים המסייעות להם לגשר על תשלומים דחויים (שוטף+). תחום זה, המכונה Factoring או מימון חשבוניות בעברית, צומח במהירות והוא מגשר בין חוסר הגמישות של הבנקים לתת מימון חוזר לעסקים קטנים, לבין הצורך של מנהלי העסקים הללו לממן הוצאות שוטפות כמו שכר או חומרי גלם.

 

הפלטפורמה מבוססת הענן של BlueVine מאפשרת לעסקים לקבל מקדמות על חשבוניות דחויות - ובכך, לעשות שימוש במזומן הדרוש להם לתשלום חשבונות, רכישת מלאי, למימון משכורות או להרחבת העסק. כדי לקבל מימון מהשירות, יש להציג חשבונית מלקוח. לאחר מכן, העסק יוכל לקבל הלוואה שעומדת על כ-80% מסכום החשבונית.

 

עסקים יכולים לקבל קווי אשראי בטווח של 5,000 עד 250,000 דולר, בהתאם לעמידה בקריטריונים, לתקופה של 15 עד 90 יום. ובניגוד לחברות כמו פאנדבוקס, שמספקות אשראי ישיר ללקוחות, את ההחזר גובה בלו וויין לא מלקוחותיה אלא מהעסקים שמשלמים להם בחשבוניות דחויות. עם זאת, הלקוחות הישירים שלה משלמים לבלו וויין עמלה שבועית שנעה בין 0.4-1% מגובה ההלוואה.

 

הפתרון הוא טכנולוגי: בחברה פיתחו מנגנון מבוסס אלגוריתם לחישוב הסיכון להחזר ההלוואה, וטכנולגיה לבדיקת אותנטיות הרקע של המלווה. גם ההלוואה ניתנת באמצעות ממשק מבוסס ענן. רמת הסיכון בתחום הפקטורינג נמוכה יחסית, ותלויה לא ביציבות הפיננסית של לקוחותיה של בלו-וויין, אלא ביציבות של לקוחותיהן. כל עוד התשלום מועבר, אפילו באיחור של 30 או 60 יום, הכסף עדיין יחזור לידיה של בלו-וויין.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x