מאקרו טכנולוגי
אופטימיות סדרתית: נטפליקס רוצה להוכיח שכולם שוב ממעיטים בערכה
הדו"חות שהציגה חברת הסטרימינג לשנה החולפת מעידים על הכנסות של 6.8 מיליאד דולר, אז למה הרווחים דווקא יורדים ומה התוכניות לעתיד? 5 הערות בעקבות דו"חות החברה
1. מעמיסים על הרשת. נטפליקס הציגה השבוע את דו"חותיה ל־2015, שבישרו על הכנסות של 6.8 מיליארד דולר ורווח נקי של 122 מיליון דולר — מעל התחזיות. זה נשמע טוב, אך זאת היתה הירידה הראשונה זה עשור בשורת הרווח לשירות הסרטים והסדרות. הסיבה? הסטרימינג מתייקר. נטפליקס אחראית לרבע(!) מתעבורת האינטרנט הפנימית בתוך ארה"ב. ספקיות תשתית, רשת והפצת תוכן דרשו ממנה עמלת גודש של יותר ממיליארד דולר בשנה החולפת, כפול מב־2014.
2. יעד שאפתני. ההשקה הבינלאומית הרחבה של נטפליקס, הכוללת את ישראל ועוד 129 מדינות, הוכרזה רק החודש — כך שרק באפריל נדע איך באמת מתקדם הפרויקט הזה. החברה כבר הזהירה את משקיעיה מרווח זעום ברבעון הקרוב (3 סנט למניה), אך גם הציבה כיעד הצטרפות של 6 מיליון משתמשים ברחבי העולם במהלכו. לחברה יש כיום רק 27 מיליון מנויים מחוץ לארה"ב, שליש מתוכם נוספו בשנתיים האחרונות. למרות מספר המדינות החדשות הגדול, תוספת כזאת תהיה הישג.
3. הכה את הפסימי. בנטפליקס נהנים באופן סדרתי לקלקל לרואי השחורות. האנליסטים הספידו את החברה עוד כשזו עברה משליחת דיסקים לסטרימינג, תחום שנראה לא משתלם וחסר סיכוי, והיו פסימיים כשזו החלה לצאת מגבולות ארה"ב. מי שחשבו אחרת הרוויחו: מניית נטפליקס טיפסה ביותר מ־120% בשנה החולפת. כעת מביעים האנליסטים ספקנות בנוגע להתרחבות הנוכחית, מה שהאט את המניה החודש. בחברה ישמחו להוכיח שוב שהם טועים לחלוטין.
4. בלון ניסוי. הגעת נטפליקס לארץ עוררה לא מעט עניין, על רקע היעדר אלטרנטיבות סטרימינג חוקיות. אלא שרבים התלוננו על מבחר התכנים המצומצם והיעדר הכתוביות בעברית, ואין כל אינדיקציה שהשירות כובש את ישראל בסערה. לדברי נציגי נטפליקס, הסיבה היא שכרגע מדובר בסך הכל בבלון ניסוי: כן, הם רוצים שהמשתמשים יבואו, אבל הם ילמדו תוך כדי תנועה את השוק הישראלי לפני שיחליטו איך ועד כמה לפתחו. השאלה היא אם אז לא יהיה מאוחר.
5. איפה הצופים. נטפליקס המשיכה להתבסס ב־2015 כמעצמת תוכן מקורי, עם סדרות מעולות כמו "ג'סיקה ג'ונס" ו־Daredevil. ואולם, ספק אם הערכת המבקרים מלווה בנתוני צפייה מרשימים. לפי מחקר שהזמינו רשתות הטלוויזיה בארה"ב, הם עומדים על פחות מ־5 מיליון צופים גם לסדרות המצליחות ביותר. "זה לא משנה כמה אנשים צפו בכל סדרה עכשיו", הגיבו בנטפליקס. "הרי הם יכולים לראות אותן גם בעוד שנה".